środa, 31 lipca 2013

Grillowane skrzydełka z sałatką z grillowanych warzyw

Na grillu u mnie zawsze różnorodnie. Są kiełbaski, szaszłyki lub jakieś mięsko, chlebek i dużo warzyw. Dzisiaj polecam moje ulubione skrzydełka a do nich pyszną sałatkę z grillowanych składników.

skrzydełka:

10 skrzydełek kurczaka
8 łyżek oleju
4 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla Kamis
2 łyżki musztardy 

Dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sos sojowy, musztardę i przyprawę do kurczaka. Do marynaty włożyć skrzydełka i dokładnie wymieszać aby marynata dokładnie je pokryła, odstawić na minimum 1 godzinkę (ja odstawiam na noc do lodówki). Skrzydełka ułożyć na grillu i grillować ok 1 godzinki na średnim ogniu, często przekręcać i smarować pozostałą marynatą. Ugrillowane skrzydełka podawać z sałatką z grillowanych warzyw.

sałatka:

2 garście szpinaku świeżego
1 papryka czerwona 
2 małe cukinie (może być żółta i zielona)
2 cebule
10 pieczarek
przyprawa grill ziołowy Kamis
olej do skropienia

Przygotować warzywa. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion. Cukinię pokroić wzdłuż w plastry (aby było wygodnie grillować). Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa i pieczarki skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy.Warzywa ugrillować. Aby było wygodnie pieczarki i pokrojoną cebulę nadziać na patyki do szaszłyków. Ugrillowaną paprykę i cukinię pokroić na mniejsze kawałki. Dodać pozostałe ugrillowane warzywka i szpinak. Dokładnie wymieszać.




wtorek, 30 lipca 2013

Odwrócone ciasto z owocami

Pyszne ucierane ciasto z owocami. Ciasto nietypowe ponieważ owoce wrzuca sie na dno formy a po upieczeniu odwraca do góry nogami aby owoce były na wierzchu. Ciasto na formę 20-24 cm, w tej mniejszej wyjdzie wyższe.



składniki:

150 g masła
3/4 szklanki cukru
5  jajek
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniacznej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
350-400 g czereśni

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku a potem mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (u mnie 24 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć wypestkowane czereśnie, można też użyć agrestu,wiśni lub śliwek. Na owoce wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego na 170 C piekarnika i piec do suchego patyczka ok 40-50 minut. Ciasto troszkę przestudzić lub od razu wyłożyć owocami do góry wtedy ciasto tak bardzo nie rozmięknie od soku z owoców. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


Sałatka z paluszkami krabowymi i serkiem wiejskim

Polecam prosta sałatkę w barwie biało-czerwonej. W sam raz na śniadanko.

składniki:

200 g paluszków krabowych
300 g pomidorków koktajlowych
200 g serka wiejskiego ziarnistego
2 łyżki  posiekanego szczypiorku
do smaku sól ziołowa 

Paluszki krabowe pokroić na małe kawałki, wrzucić do miski. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i też wrzucić do miski. Dodać posiekany szczypiorek oraz serek, wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą ziołową.



poniedziałek, 29 lipca 2013

Migdałowa rolada z poziomkami



składniki:

4 białka
150 g drobnego brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
75 g tartych migdałów Back Mit
płatki migdałów do posypania ok 2-3 gaście
150 g mascarpone
80 ml śmietanki do ubijania
2 łyżki cukru waniliowego
100 g poziomek

Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier a potem porcjami: mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i tarte migdały. Masę wyłożyć na dużą formę ( u mnie duża blacha od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować ją dokładnie, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 C i piec ok 20 minut na złoty kolor. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę stroną posypaną migdałami i delikatnie zawinąć, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i wymieszać z maskarpone. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć i posmarować kremem, rozłożyć poziomki i ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia.



czwartek, 25 lipca 2013

Kruche ciasto z bitą śmietaną i borówką

Miseczka z kruchego ciasta wypełniona bitą śmietaną i owocami to świetna propozycja na letni deser. Zamiast borówek można użyć dowolnych owoców sezonowych.



składniki:

500 g mąki krupczatki
250 g masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
330 ml śmietanki 30 %
3-4 łyżki  kofitury lub dżemu z czarnej porzeczki
150-200 g borówek
2 łyżki cukru waniliowego

Zagnieść ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder,wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem. Potem dodać żółtka i zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię aluminiową i włożyć na ok pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę o średnicy 26 cm. Ciastem wylepić spód formy i boki na wysokość ok 3 cm. Na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut w 220 C aż ciasto ładnie się zarumieni. Ciasto wystudzić, spód posmarować dżemem. Śmietankę ubić z dodatkiem cukru waniliowego i wyłożyć na posmarowane dżemem ciasto. Jeśli jest za mało sztywna można dodać śmietanfiks. Na wierzchu ułożyć borówki. Schłodzić przed podaniem.



piątek, 19 lipca 2013

Caprese trochę inaczej

Wszyscy znają klasyczną sałatkę caprese, która jest bardzo prosta i smaczna. Na imprezach zamiast klasycznej wersji tej sałatki sprawdzą się koreczki czyli po prostu caprese w wersji mini.

składniki:

20  kulek małych mozzarelli 
20 listków bazylii zielonej i fioletowej
6 pomidorków suszonych z oleju
20  pomidorków koktajlowych

Na krótkie patyczki do koreczków nadziewać po jednej małej kulce mozzarelli owinętej listkiem bazylii i po jednym pomidorku koktajlowym. Do 6 koreczków dodatkowo dałam pomidory suszone. Pomidorka suszonego można dodać pomiędzy mozzarellę a pomidorka lub też jak są duże owinąć mozzarellę. Jako podstawy do koreczków użyłam żółtej cukinii. Odcięłam tylko jeden bok aby równo stała. Kulki mozzarelli można wcześniej wrzucić do smakowej oliwy lub oleju, może to być też olej z suszonych pomidorów.



czwartek, 18 lipca 2013

Zupa krem z cukinii z koperkiem

Ten przepis to jeden z pierwszych jaki powstał po moim spotkaniu z cukinią. Warzywo to nie było znane w mojej kuchni ale szybko zadomowiło się w niej na stałe. Na blogu będzie na pewno sporo przepisów z udziałem cukinii. Do zupy można wykorzystać zarówno młodą cukinię lub starszą bardziej wyrośniętą.




składniki:

1 kg cukinii
2 kopiaste łyżki posiekanego świeżego koperku
750 ml bulionu, u mnie drobiowy
2 łyżki masła
2-3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz

Cukinię dokładnie umyć, odkroić końcówki i razem ze skórką pokroić w niedużą kostkę. Jeśli używam cukinii dużej wyrośniętej należy obrać ją ze skórki, wykroić miąższ z pestkami i dopiero pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć cukinię. Następnie zalać bulionem, dodać posiekany koperek. Gotować do miękkości. Gdy cukinia będzie już miękka garnek zestawić z ognia , dodać śmietanę i całość zmiksować blenderem na gładki krem. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Zupę podałam z grzankami i prażonym słonecznikiem.

wtorek, 16 lipca 2013

Sałatka z wędzoną makrelą i ogórkiem małosolnym

Ogórki małosolne, wędzona makrela, sałata, jajka czyli wszystko co lubię w pysznej sałatce. Polecam takie zestawienie jest pyszne. 



składniki:

3-4 jajka ugotowane na twardo
200 g makreli wędzonej
3-4 małe ogórki małosolne
3 garście mieszanki sałat
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
2-3 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na 3 porcje. Na każdym talerzu ułożyć garść sałaty (u mnie mix masłowej, rukoli i roszponki). Na sałacie układamy pokrojone w grubsze plasterki ogórki małosolne, jajka pokrojone w ćwiartki oraz kawałki wędzonej makerli. Jogurt ,majonez i musztardę dokładnie wymieszać z olejem i polać sałatkę. Jeśli sos będzie za gęsty dodać więcej oleju.


poniedziałek, 15 lipca 2013

Roladki nadziewane fetą z kuskusem i marchewką

Roladki drobiowe często goszczą na naszym stole. Szybko się je robi a w środku można ukryć różne składniki, które mamy pod ręką. Moje roladki sa z serem feta. Podałam je z marchewka i kuskusem.

składniki:

600 g piersi z kurczaka
100 g fety
2 łyżki majeranku
1 jajko
700 g marchewki
100 g masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
do panierowania bułka tarta i/lub sezam
olej rzepakowy do smażenia
kuskus

Pierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć majerankiem. Ser feta pokroić w kawałki i zawinąć w mięso. Roladki panierować w jajku i bułce tartej lub sezamie (możne wymieszać bułkę z sezamem) i smażyć na złocisty kolor. Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić marchewkę, dusić ok 10-15 minut. Dodać mąkę i dokładnie wmieszać w marchewkę, jeszcze chwilę trzymać na ogniu cały czas mieszając aby mąka się przesmażyła. Kuskus przygotować według przepisu. Marchewkę możemy wymieszać razem z kuskusem lub podać osobno.


niedziela, 14 lipca 2013

Sorbet z kiwi z nutką mięty

Orzeźwiający deser na upalne dni. To mój pierwszy sorbet jaki przygotowałam. Córeczka go uwielbia bo bardzo lubi kiwi.



składniki:

6 szt kiwi
1 niepełna szklanka cukru
300 ml wody
1 białko
1 łyżka soku z cytryny
kilka listków suszonej lub świeżej mięty (wedle uznania jak kto lubi bardziej czy mniej miętowy)

Przygotować miętowy syrop. Wodę zagotować z dodatkiem cukru, listków mięty i soku  z cytryny.  Wyjąć listki mięty i wystudzić.Kiwi obrać ze skórki i zmiksować,  można przetrzeć przez sito aby usunąć pestki. Połączyć z wystudzonym syropem. Dodać ubite białko i delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy i wstawić do zamrażalnika. Przez 4 godziny mieszać co 30 minut a potem mrozić  jeszcze min.12 godzin.



piątek, 12 lipca 2013

Jagodowe muffinki

Polecam najprostszy przepisy na muffinki. Do masy można dodać dowolne owoce albo kawałki czekolady lub rodzynki.

składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju rzepakowego
2  jajka
2 szklanki jagód

Przygotować dwie miski. W jednej misce dokładnie wymieszać składniki mokre a w drugiej suche. Potem połączyć zawartość obu misek. Do masy dodać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec ok 30-40 minut na 175 C. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.


czwartek, 11 lipca 2013

Smoothie truskawkowo-bananowe z nutą bazylii cytrynowej

Gęsty koktajl truskawkowo-bananowy z nutą orzeźwiającej bazylii cytrynowej w sam raz na upalny dzień.

składniki:

400 g truskawek
2 duże dojrzałe banany
25-30 listków świeżej bazylii cytrynowej

Banany obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki obrać ze szypułtek. Owoce i listki bazylii zblenedrować. Można dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub dosłodzić jeśli potrzeba,  ja nie dosładzałam bo banany były bardzo słodkie. Koktajl dobrze schłodzić. Potem przelać do szklaneczek i podawać.


środa, 10 lipca 2013

Kruche ciasto z budyniową pianką i truskawkami



ciasto: 


1 kostka masła  (250 g)

2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

pianka: 


5 białek

1 szklanka cukru drobnego
2 budynie śmietankowe na 0,5 l mleka (80 g)
0,5 szklanki oleju
400 g małych truskawek (moga też być maliny lub jagody)

Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać masło i posiekać nożem.Potem dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (jedna część większa tak ok 2/3 ciasta druga mniejsza 1/3), obie części zawinąć w folię i włożyć na 2-3 godziny do zamrażarki. Potem blachę (25x28) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć większą część zamrożonego ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 200 C i podpiec na złoty kolor,wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę , utrwalić cukrem. Cały czas ubijać i wsypywać porcjami budynie a potem strużką wlewać olej. Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto. Na pianie ułożyć owoce. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200C i piec ok 40 minut aż wierzch ładnie się zarumieni.



piątek, 5 lipca 2013

Grillowana karkówka z fasolową sałatką

Uwielbiamy karkówkę z grilla i często ją przyrządzamy. Do karkówki robię różne marynaty a najlepsze  marynaty wychodzą wtedy gdy mieszam to co wpadnie mi w ręce. Do grillowanej karkówki polecam fajną sałatkę fasolową. Do sałatki można wykorzystać fasolkę świeżą ugotowaną lub konserwową

składniki:

6-7 plastrów karkówki
1 łyżeczka miodu
4 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do karkówki z grilla
1 łyżeczka musztardy delikatesowej

Przygotować marynatę. Dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, musztardę, sos sojowy, przyprawę do karkówki, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do marynaty włożyć plastry karkówki i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum godzinę (ja marynuję mięso przez całą noc). Grillować aż mięsko ładnie się zarumieni, często obracać aby się nie przypaliło.




sałatka:

2 słoiczki pieczarek marynowanych (ok 320g)
200 g fasoli czerwonej z puszki lub ugotowanej
350 g zielonej fasolki szparagowej
1 pęczek natki piertuszki
do skropienia olej rzepakowy

Pieczarki osączyć z zalewy i pokroić na połówki lub ćwiartki. Fasolę czerwoną osączyć z zalewy i przepłukać. Zieloną fasolkę pokroić na małe kawałki,ugotować,przelać zimną wodą i osączyć. Natkę pietruszki posiekać.Wszystkie składniki połączyć, skropić olejem. Pyszna sałateczka w sam raz do grillowanej karkóweczki lub kiełbaski.




czwartek, 4 lipca 2013

Polędwiczki zapiekane w szynce i cieście francuskim


składniki:

2 polędwiczki wieprzowe (ok 700 g)
1 opakowanie ciasta francuskiego (300g)
majeranek
czosnek granulowany
sól
olej rzepakowy do smażenia
2 łyżki musztardy delikatesowej
100 g szynki dojrzewającej w plastrach
1 jajko


Polędwiczki oprószyć majerankiem,czosnkiem i odrobiną soli. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Posmarować musztardą i zawinąć w plastry szynki a potem w folię spożywczą lub aluminiową.Odłożyć na godzinkę.Potem odwinąć z folii i owinąć ciastem francuskim. Ponacinać na wierzchu i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego na 160-170 C piekarnika i piec ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać pokrojone w plastry z dodatkiem sałatki z rukoli, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych  skropionej olejem z pomidorków lub olejem lnianym.





środa, 3 lipca 2013

Paszteciki z cukinii


składniki:

350 g  młodej cukinii
1  cebula biała
7 pomidorów suszonych
150 g sera żółtego startego
1  jajko
3 łyżki bułki  tartej
8  oliwek czarnych
sól
pieprz czarny mielony
olej rzepakowy do smażenia

Młodą cukinię umyć odciąć końce (nie obierać)  i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilkanaście minut aby puściła sok.Cebulę obrać,drobniutko posiekać i podsmażyć na złoty kolor na oleju.Pomidory suszone i oliwki drobniutko pokroić.Cukinię osączyć na sitku,można delikatnie odcisnąć z soku.Osączoną cukinię wymieszać z podsmażoną cebulą,pokrojonymi pomidorami i oliwkami,bułką tartą,żółtkiem i startym serem.Doprawić delikatnie pieprzem i solą (soli nie za dużo bo cukinia jest już słona).Z białka ubić pianę i delikatnie wmieszać w masę. Cukiniową masę przełożyć do foremki (ja używam silikonowej od babeczek (gdy używamy metalowej trzeba ją posmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką).Wstawić do nagrzanego na  180 C piekarnika i piec ok 50-60 minut aż z wierzchu ładnie się przyrumienią.Podawać na ciepło.Z podanych składników wychodzi mi 8 pasztecików.


Chlebek ziołowy z suszonymi pomidorami


składniki:

1 kg mąki pszennej, ja dałam typ 500
100 g drożdży
900 ml wody letniej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano 
1 łyżeczka bazylii
3/4 szklanki otrębów żytnich
1/4 szklanki ziaren słonecznika 
1/4 szklanki siemienia
1 słoiczek pomidorów suszonych


Drożdże rozkruszyć,posypać cukrem i rozetrzeć. Dodać słonecznik,siemię i otręby, zalać wodą,wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z oregano,bazylią i solą. Pomidory suszone osączyć z zalewy drobno pokroić, dodać do rozczynu drożdżowego. Wymieszaną z przyprawami mąkę połączyć z rozczynem i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Potem natłuścić dwie formy keksówki i ciasto przełożyć do foremek, znowu odstawić na 10 minut. Foremki wstawić do nagrzanego na 190 C piekarnika i piec ok 50-60 minut aż wierzch ładnie się zabrązowi. Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki i położyć na kratce aby odparował.





poniedziałek, 1 lipca 2013

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g
450 g szpinaku mrożonego
130 g fety
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18-procentowej
1 garść startego sera żółtego 

Szpinak podsmażyć na patelni, odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek oraz pokruszoną fetę. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać śmietanę oraz ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki sie połączyły. Szpinakową masę przestudzić, aby była letnia. Ciasto francuskie (duży płat 375 g - 50x26) rozwinąć, posmarować masą szpinakową, zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na plastry o szerokości ok 1-1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 15-20 minut aż ślimaczki ładnie się zarumienią.