czwartek, 30 stycznia 2014

Sałatka ze smażonymi boczniakami

Lubicie boczniaki bo ja bardzo. Trudno mi je dostać ale czasem się uda. Trafiłam na wyjątkowo ładne i duże sztuki aż żałuje że było tylko jedno opakowanie.

składniki:

150 g boczniaków
1 duże jajko
sól z pieprzem Kamis
2 garście świeżego szpinaku
1 garść mieszanki sałat
5 pomidorków cherry
olej do smażenia
do panierowania bułka tarta
5 łyżek oleju
1 łyżka musztardy francuskiej
1/2 łyżeczki przyprawy do sałatek

Boczniaki oprószyć solą z pieprzem. Następnie panierować je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Na talerzu ułożyć po garści szpinaku i trochę porwanej sałaty. Usmażone boczniaki pokroić w paski a pomidorki w ćwiartki i ułożyć na sałacie. Olej wymieszać z musztardą i przyprawą do sałatek. Gotowym sosem skropić sałatkę i podawać.



Gotowanie z Kamisem

Dziś otrzymałam kolejną paczkę z przyprawami Kamis. Bardzo miła niespodzianka. Szczególnie cieszę się z młyneczków, bardzo przypadła mi do gustu sól prowansalska i mieszanka soli z pieprzem i szybko mi schodzą. Ciekawa jestem również smaku mieszanki do sałatek ze słoiczka, bo nie miałam okazji jej jeszcze spróbować. Mam nadzieję że wzbogaci smak moich sałatek.


środa, 29 stycznia 2014

Makaron chow mein z kurczakiem i grzybkami mun

Dziś danie z kuchni chińskiej z błyskawicznym makaronem chow mein i chrupiącymi grzybkami mun, doprawione tylko sosem sojowym. Przepis znalazłam na opakowaniu makaronu i trochę go zmodyfikowałam.




składniki:


200 g makaronu chow mein
500 g piersi z kurczaka
2 garście grzybków mun
4 ząbki czosnku
6 łyżek sosu sojowego
150 g białej kapusty
olej do smażenia

Grzybki mun przygotować według instrukcji na opakowaniu (namoczyć w goracej wodzie a następnie gotowć 10 minut, osączyć) i pokroić na mniejsze kawałki lub paseczki. Makaron chow mein też przygotować według instrukcji na opakowaniu ( mój był bez gotowania, wystarczy zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut i osączyć). Kapustę poszatkować. Pierś kurczaka pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, pokrojone grzybki mun i posiekaną kapustę. Dodać sos sojowy i dusić wszystko aż kapusta lekko zmięknie ale pozostanie chrupiąca. Potem dodać osączony makaron, wszystko wymieszać i można nakładać na talerze.



wtorek, 28 stycznia 2014

Pasta z wędzonych szprotek

Zobaczyłam w sklepie szprotki nabrałam na nie ochoty więc kupiłam. Jednak jak przywiozłam do domu ochota mi przeszła więc ze szproteczek powstała pasta ze szczypiorkiem i serem, którą wszyscy zjedliśmy ze smakiem.

składniki:


200 g wędzonych szprotek
3 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
1 łyżeczka kaparów
100 g sera typu włoskiego (ja dałam Capri Sierpc)

Od szprotek oderwać łebki oraz ogonki. Następnie całe tuszki wrzucić do rozdrabniacza. Dodać majonez i zmiksować. Następnie dodać osączone z zalewy kapary, posiekany szczypiorek oraz rozkruszony ser. Jeszcze raz zmiksować aż składniki się połączą. Pastę podawać z ulubionym pieczywem.





niedziela, 26 stycznia 2014

Odrywana (ślimaczkowa) pizza

Pizza trochę w innym wydaniu. Ciasto składa się z małych ślimaczków z farszem, które po upieczeniu można odrywać.

składniki:


375 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
duża szczypta soli
duża szczypta cukru
200 ml letniej wody
1 łyżka oleju do ciasta
100 g papryki
1 cebula
5-6 pieczarek
200 g żółtego sera
olej do smażenia

Mąkę wymieszać z solą i cukrem. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać do mąki. Wszystko wymieszać dodać olej i wyrobić ciasto. Podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce. W tym czasie pokroić paprykę i cebulę w kostkę a pieczarki i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni przesmażyć cebulę z papryką i pieczarkami, wystudzić. Do wystudzonych warzyw dodać połowę startego żółtego sera i wymieszać. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozłożyć przesmażone warzywa i zwinąć w roladę. Pokroić na plastry o grubości ok 1,5- 2 cm. Ułożyć we foremce i posypać pozostałym żółtym serem. Ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut aż wierzch ładnie sie zarumieni. W zależności od tego na jaką grubość pokroimy ślimaczki otrzymamy ich różną liczbę, jeśli nie zapełnią nam foremki to i tak ciasto urośnie i zapełni braki natomiast gdy foremka będzie pełna ciasto wyrośnie bardziej do góry.



Kremowa zupa czosnkowa

Pyszna kremowa i mocno czosnkowa zupka na rozgrzanie z chrupiącymi grzaneczkami. Na taką ilość składników daje jedną dużą główkę czosnku, jak ktoś woli jeszcze mocniej czosnkowe można oczywiście dać więcej.




składniki:

1 duża główka czosnku
500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
ok 1,2 l bulionu drobiowego
50 ml śmietanki 30 %
50 g sera żółtego długo dojrzewającego (dałam bursztyna)
biały pieprz Kamis
sól
1 łyżka masła
grzanki (4 kromki czerstwego chleba tostowego, odrobinka oleju lub masła)

Czosnek obrać, duże ząbki przekroić na pół lub w plasterki. W garnku roztopić masło i podsmażyć obrany czosnek. Dodać ziemniaki, wszystko zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować blenderem. Dodać śmietankę i starty ser, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Podawać z grzankami - chleb tostowy pokroić w kostkę i zarumienić na patelni z odrobinką oleju.



sobota, 25 stycznia 2014

Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowo-śmietankowym

 Makaron + proste dodatki = szybki i smaczny obiad w kilkanaście minut

składniki:

500 g piersi kurczaka

400 g makaronu kokardki lub świdry
1 cebula
300 g pieczarek
150 ml śmietanki 30 %
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz 
olej do smażenia

Cebulę obrać i pokroić w plastry lub kostkę, zeszklić na oleju. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki umyć i pokroić na plastry, wrzucić na patelnię gdy mięso zmieni kolor. Wszystko razem dusić aż pieczarki odparuja wodę. Następnie dodać śmietankę oraz natkę pietruszki i jeszczę chwilę wszystko razem dusić. Makaron ugotować osączyć i dodać do sosu. Dokładnie wymieszać i podawać.



czwartek, 23 stycznia 2014

Drożdżowe ślimaczki z marmoladą

Małe drożdżowe ciasteczka - ślimaczki nadziewane marmoladą. Ładnie sie prezentują i wspaniale smakują. Moja córeczka je uwielbia.

składniki:

250 g mąki pszennej
100 ml letniego mleka
2 łyżki masła
1 żółtko
3 łyżki cukru
20 g świeżych drożdży
4-5 łyżek marmolady o dowolnym smaku

Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Do mleka dodać cukier i pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać aby składniki się rozpuściły. Do miski wsypać mąkę, dodać żółtko i przestudzone roztopione masło, wymieszać. Następnie dodać mleko z drożdżami i wyrobić na gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawić na pół godzinki do wyrośnięcia. Potem ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować marmoladą. Ciasto zwinąć w roladkę, wzdłuż dłuższego boku.Pokroić na kawałki o szerokości ok 1,5-2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20 minut na 175 C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.




środa, 22 stycznia 2014

Parówki zapiekane w cieście francuskim

Paróweczki w cieście francuskim zapiekane z serem i papryką. Pyszna przekąska a z dodatkiem sałat może być również pyszny obiadek czy kolacja.

składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g
8 małych parówek
80 g sera żółtego
kawałek papryki
sezam i siemię Kresto do posypania
białko do posmarowania

Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pokroić na osiem prostokątów. Na każdym prostokącie przy dolnym boku ułożyć parówkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ułożyć po troszku obok parówki. Paprykę pokroić na paski i ułożyć na serze obok parówki. Ciasto razem z parówką zwinąć w rulon. Na wierzchu posmarować białkiem i posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20 minut az ciasto ładnie się zarumieni.




wtorek, 21 stycznia 2014

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Kolejna sałatka z ryżem RISANA. Tym razem ryż basmati w towarzystwie tuńczyka.

składniki:

1 woreczek  ryżu basmati RISANA
1 puszka tuńczyka w kawałkach
150 g żółtego sera
4 kiszone ogórki
sól z pieprzem Kamis
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy sarepskiej lub delikatesowej

Ryż ugotować, osączyć i wystudzić. Tuńczyka dobrze osączyć z zalewy. Ryż wsypać do miski, dodać tuńczyka i posiekany szczypiorek. Ogórki i ser żółty pokroić w kostkę. Dodać do miski wszystko dokładanie wymieszać, doprawić do smaku solą z pieprzem. Następnie dodać majonez i musztardę i jeszcze raz dokłdanie wymieszać.



poniedziałek, 20 stycznia 2014

Makaron w sosie w towarzystwie kurczaka, pieczarek i oliwek

Dziś przepis na mój ulubiony makaron z dodatkiem kurczaka, pieczarek i oliwek w sosie śmietanowo-pomidorowym ze słodką papryką i oregano. Pycha :)

składniki:

300-400 g makaronu wstążki ze szpinakiem i pomidorami
400 g piersi z kurczaka
10 pieczarek
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2 garście czarnych oliwek
150 ml śmietanki 30 %
1 łyżka oregano 
1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
sól z pieprzem Kamis

olej do smażenia

Pierś kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oleju. Dodać oregano, słodką papryką oraz sól z pieprzem. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć aż kurczak i pieczarki będą miękkie. Następnie dodać słodką śmietankę, koncentrat pomidorowy oraz pokrojone w plasterki oliwki. Chwilę jeszcze dusić i dokładnie mieszać aby składniki się połączyły. Makaron ugotować aldente i osączyć z wody, wrzucić do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać i wykładać na talerze.



niedziela, 19 stycznia 2014

Guacamole

Jak już kiedyś pisałam nie lubiłam awokado ale teraz bardzo mi smakuje i często robię z nim sałatki. Jednak nigdy nie robiłam znanego sosu guacamole więc czas było to nadrobić. I oto przedstawiam Wam moją wersję. Do sosu podałam chipsy błonnikowe i macę, produkty które otrzymałam do testowania od Sonko. Część macy spałaszowaliśmy ze zupką a resztę schrupalismy właśnie z guacamole. Razem z guacamole chrupaliśmy również chipsy błonnikowe o smaku szpinaku i 7 warzyw. Chipsy błonnikowe Sonko to pyszna i chrupiąca przekąska z pełnoziarnistej kukurydzy popcornowej o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Chipsy są również naturalnym źródłem minerałów między innymi magnezu, fosforu czy żelaza. Dostępne są w siedmiu smakach: pizza, szpinak, 7 warzyw, grzyby, włoskie, ser i czosnek. Chipsy błonnikowe to pyszna przekąska,  można je chrupać w domu jak również można je zabrać do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Chipsy, które otrzymałam do testowania schrupaliśmy w domciu, ciekawi ich smaku bo jeszcze nie mieliśmy okazji ich spróbować a dwie paczki powędrowały z córeczką do szkoły. Najbardziej smakowały nam  te o smaku 7 warzyw, szpinaku i włoskie a najmniejszym powodzeniem cieszyły sie grzybowe.

składniki:

2 dojrzałe awokado
1 mała cebula czerwona
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka czosnkowego sosu chili
sól

Awokado obrać, usunąć pestki, a następnie rozgnieść widelcem. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do rozgniecionego awokado dodać drobno posiekaną cebulkę. Dodać sok z cytryny oraz czosnkowy sos chili. Dokładnie wymieszać, doprawić odrobinką soli i podawać.








Łosoś zapiekany ze szpinakiem

Jakoś naszło mnie na twórczość. Miała być tarta z łososiem a wyszło takie coś ale dobre było.  A do tarty jeszcze wrócę jak znowu kupię łososia.

składniki:

300 g świeżego łososia bez skóry
2 garście świeżego szpinaku
4 łyżki śmietany 18 %
2 małe jajka
sól prowansalska Kamis
czosnek granulowany
ewentualnie mielony pieprz czarny lub kolorowy

Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić do smaku przyprawami wedle uznania. Łososia pokroić w drobną kostkę. Szpinak pokroić niezbyt drobno. Pokrojone składniki dodać do masy śmietanowo-jajecznej i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek, mogą być kokilki lub duża forma na muffiny. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20 minut aż masa się zetnie. Podawać z dowolnymi dodatkami, ja podałam na rukoli z pomidorkami koktajlowymi. Pyszna propozycja na lekki obiad czy kolację.



sobota, 18 stycznia 2014

Sałatka z mandarynką

Dawno nie było sałatki na sałacie więc szybko nadrabiam. Prosta sałateczka z mandarynką na pewno Wam zasmakuje. Składniki na dwa talerze.

składniki:

3 garście mieszanki sałat
2-3 mandarynki
100 g serka camembert
2 łyżki słonecznika Kresto
2 łyżki słupków lub płatków migdałowych Kresto
4 łyżki oleju
1 łyżka octu z czerwonego wina Jamar
1,5 łyżki płynnego miodu

Na talerzach ułożyć sałatę. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki (przekroić na pół jeśli mandarynki są duże) i ułożyć na sałacie. Serek camembert pokroić na małe kawałeczki i również ułożyć na sałacie. Słonecznik i słupki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Posypać sałatkę. Olej wymieszać dokładnie z miodem i octem (ja mieszam w małym słoiczku), skropić sałatkę.




piątek, 17 stycznia 2014

Sakiewki z ciasta francuskiego z niespodzianką

Sakiewki -  taka mała przekąska z ciasta francuskiego. Do środka możemy włożyć różne składniki,  jak niespodzianka to niespodzianka.



składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g
ok 200 g serka camembert
kawałek papryki
sól prowansalska Kamis
jajko do posmarowania
czarny sezam do posypania

Ciasto francuskie pokroić na osiem prostokątów. Camembert i paprykę pokroić na osiem kawałków. Na każdy kawałek ciasta położyć kawałek serka i kawałek papryki. Oprószyć solą prowansalską. Zwinąć rogi ciasta do środka formując sakiewki. Następnie sakiewki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec na 200 C na złoty kolor.


Miruna panierowana w orzechach

Powoli kończę testowanie produktów od Świadome odżywianie. Dziś wykorzystałam tarte orzechy do panierowania rybki. Wyszło bardzo smacznie:)

składniki:

600 g filetów z miruny
sól prowansalska Kamis
1-2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
100 g tartych orzechów włoskich Back Mit
olej do smażenia

Filety ryby pokroić na mniejsze kawałki i opruszyć solą prowansalską. Mąkę wymieszać z tartymi orzechami. Kawałki ryby panierować w roztrzepanym jajku i przygotowanej panierce. Smażyć na oleju ze wszystkich stron. Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie surówka z morelami.




Orzech

czwartek, 16 stycznia 2014

Spaghetti bolognese

Dziś znane spaghetti bolognese z przyprawą Kamis. Rzadko sięgam po gotowe mieszanki przypraw, ale czasami kupuje aby spróbować czy też się zainspirować. Zazwyczaj mieszanki mi nie smakują ponieważ zawierają jakieś składniki których nie lubie albo czegoś jest za dużo i po prostu smak mi nie odpowiada dlatego też wolę danie doprawić po swojemu. Mieszankę do spaghetti otrzymałam od firmy Kamis i o dziwo mi zasmakowała. Ma intensywny smak w którym dominuje bazylia, nawet za intensywny ale ja przyrządzając danie dałam więcej składników więc danie wyszło bardzo dobre oczywiście jak na moje kubki smakowe.

składniki:

1 opakowanie makaronu spaghetti
400 g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów krojonych

olej do smażenia
1 opakowanie przyprawy do  spaghetti bolognese Kamis
ser żółty do posypania

Na patelni podsmażyć mięso mielone, gdy mięso zmieni kolor dodać krojone pomidory z puszki oraz przyprawę Kamis. Wszystko razem dusić ok 10 minut. Makaron ugotować, wyłożyć na talerze i polać sosem (można też makaron wrzucić do sosu i razem wymieszać). Posypać startym serem i podawać.





środa, 15 stycznia 2014

Kopiec kreta

Za oknem szaro i ponuro więc na rozwselenie coś słodkiego. Pyszne i proste ciacho, które pierwszy raz robiłam z torebki (ale to juz dawno dawno było). A tu żadna torebka nie jest potrzebna bo składniki proste i wykonanie też.

składniki:

250 g mąki pszennej
125 g margaryny
110 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
125 ml wody
350 ml śmietanki 30 %
4 kostki gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru waniliowego
3 banany
do skropienia bananów sok z cytryny
1 mix do śmietany

Do rondelka wlać wodę, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzać aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Do miski przelać wystudzoną zawartość rondelka, następnie dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać, na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut. Z przestudzonego ciasta wydrążyć środek pozostawiając dno i boki, okruchów nie wyrzucać. Na spodzie ciasta ułożyć pokrojone wzdłuż banany i skropić sokiem z cytryny. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i zagęstnik oraz startą gorzka czekoladę i dokładnie wymieszać. Śmietanę wyłożyć na banany formując kopiec. Posypać okruchami ciasta i wstawić do lodówki do schłodzenia. Tortownica może być o średnicy 20 cm wtedy kopiec będzie wyższy ja użyłam większej 24 cm.



wtorek, 14 stycznia 2014

Surówka z białej kapusty z koperkiem i czosnkiem

Okazuje się, że z jednego warzywka też można zrobić pyszną suróweczkę do obiadu. Wystarczy tylko główka kapusty i kilka drobnych dodatków. Surówka znika bardzo szybko i nawet moja córeczka ją polubiła choć do tej pory nie jadała nic z czosnkiem. Surówkę można zrobić bez czosnku i koperku, można także z samym czosnkiem lub z samym koperkiem. Każda wersja bardzo smaczna i nieco inna w smaku.

składniki:

1 nieduża główka białej kapusty
2- 3 ząbki czosnku
2-3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy delikatesowej
sól morska z pieprzem Kamis

Kapustę drobno poszatkować. Oprószyć solą i pieprzem, dodać drobno starty czosnek oraz koperek i dokładnie wymieszać. Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Odstawić na minimum pół godzinki aby smaki się przegryzły. Czosnek można też przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem, majonezem i musztardą a potem dodać do kapusty.


poniedziałek, 13 stycznia 2014

Rozgrzewający gulasz

Pyszne danie na rozgrzanie. Kawałki mięsa z dodatkiem warzyw doprawione rozgrzewającymi przyprawami. Danie idealne na zimne dni.

składniki:


700 g wieprzowiny może być łopatka, kawałki gulaszowe lub szynka
2 l wody
300 g pieczarek
200 g papryki
1 cebula
300 g ziemniaków
2 łyżeczki majeranku
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki imbiru Kamis
1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
sól
chili pieprz cayenne Kamis wedle uznania
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia

Do garnka wlać wodę i zagotować. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wrzucić do garnka. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry, papryke w kostkę. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka. Dodać również wszystkie przyprawy, przykryć i dusić na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku jeśli potrzeba i dusić aż wszystkie składniki będą miękkie. Podawać z pieczywem.



niedziela, 12 stycznia 2014

Sałatka z ryżem na ciepło

Polecam pyszną sałatkę z kurczakiem, warzywami i ryżem. Do jej przygotowania użyłam naturalnego ryżu brązowego RISANA. Ryż naturalny brązowy jest pozbawiony jedynie niejadalnej łuski wokół ziarna. Jego brązowy kolor jest spowodowany obecnoscią kilku warstw otrąb, zawierających m.in. składniki mineralne, takie jak magnez i fosfor. Ryż naturalny jest produktem bezglutenowym. Ryż ten gotuje sie nieco dłużej niż zwykły ale jest on bardziej sycący.




składniki:

1 woreczek ryżu naturalnego RISANA

400 g piersi z kurczaka
200 g pieczarek
1 papryka
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej Kamis
1 cebula
3 łyżki śmietany 18
olej do smażenia
sól do smaku

Piers kurczaka pokroić w kostkę. Słodką paprykę wymieszać z jedną łyżeczką oregano i oprószyć pokrojone mięso, wymieszać i odstawić. Brązowy ryż ugotować, wsypać do miski aby odparował. Pieczarki, paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę Na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i smazyc az odparuja wodę. Nastepnie dodac paprykę i oregano, smazyć jeszcze chwile aby papryka lekko zmiękła. Warzywa przełożyć na talerz aby odparowały a potem dodać do ryżu. Pierś kurczaka usmażyć na oleju, przełożyć na talerz aby odparowała. Potem wszystko dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę, sól do smaku i jeszcze raz wymieszać. Sałatka dobra na ciepło jak i na zimno.



sobota, 11 stycznia 2014

Rolowany boczek pieczony

Była gotowana szynka a teraz boczuś ale pieczony w formie rolady. Pyszna domowa wędlinka na kanapkę.



składniki:


1,3 kg chudego surowego boczku bez skóry
3 duże ząbki czosnku
majeranek
4 listki laurowe Kamis
1 mała cebula
sól morska z pieprzem Kamis
1 łyżeczka ziela angielskiego Kamis
1 łyżeczka jałowca Kamis

Boczek umyć i osuszyć, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Oprószyć dokładnie majerankiem, solą i pieprzem. Posypać zmiażdżonymi ziarnami jałowca i ziela angielskiego (moździerza się jeszcze nie dorobiłam więc stłukłam je tłuczkiem). Mięso ułożyć w naczyniu, dodać listki laurowe przykryć folią i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia mięso oczyścić z pokruszonych ziaren ziela i jałowca. Boczek ułożyć na desce (tą chudą częścią do góry), na boczku ułożyć pokrojoną cebulę i zwinąć w roladę. Związać mocno sznurkiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C , piec ok 1,5 godziny, ostatnie 20 minut bez folii aby mięso się przyrumieniło. Po wystygnięciu można kroić na plastry na kanapkę.




Domowy Wyrób

Roladki z tortilli z pastą z tuńczyka

W szafce zalegały mi tortillowe placki więc postanowiłam je zużyć. Zrobiłam pastę z tuńczyka z puszki. Dodałam to co miałam pod ręką i wyszły takie małe smaczne kąski:)




składniki:

3 placki tortilli
3 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 mała papryka czerwona
1 nieduża cebula czerwona
200 g serka śmietankowego
1-2 łyżki majonezu
świeżo zmielony pieprz 

Tuńczyka osączyć dobrze z zalewy i przełożyć do miski. Do tuńczyka dodać serek i dokładnie wymieszać łyżką. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę i dodac do tuńczyka. Dokładnie wymieszać, dodac majonez oraz świezo zmielony pieprz i ponownie wymieszać. Masą posmarować tortille i ściśle zwinąć w roladkę. Każdą roladkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia. Po schłodzeniu odwinąć z folii i dowolnie pokroić, można na ślimaczki czyli po prostu grubsze plastry lub pod skosem.


czwartek, 9 stycznia 2014

Lazania

Pyszna lazania z mięsem mielonym. To moje drugie podejście i wreszcie udane. Płaty makaronu lekko podgotowuje bo niesty w wersji surowej lazania nie wychodzi mi tak jak potrzeba. Mojej córeczce bardzo zamakowało i lazania trafiła do grona jej ulubionych dań więc zagości u nas jeszcze nie raz.


składniki:

18-20 płatów makaronu na lazanię
700 g mięsa mielonego
3/4 butelki przecieru pomidorowego Passata Rustica Cirio 
1 mozzarella 
ser żółty ok 300 g
sól morska do smaku
zioła włoskie do smaku
olej do smażenia

sos beszamelowy : 
2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka, sól,gałka muszkatołowa, pieprz 

Ugotować al'dente płaty makaronu. Ser żółty zetrzeć na tarce. Mięso mielone podsmażyć na patelni, gdy zmieni kolor dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą i ziołami włoskimi. Wszystko dusić aż woda odparuje a masa zgęstnieje. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Ułożyć warstwy ( w moim małym naczyniu na jedną warstwę makaronową wyszły 4 płaty):
1 warstwa płaty makaronu + masa mięsna + starty ser
2 warstwa płaty makaronu + masa mięsna + starty ser
3 warstwa płaty makaronu + masa mięsna + mozzarela pokrojona w plasterki
4 warstwa płaty makaronu + masa mięsna + starty ser
5 warstwa płaty makaronu + beszamel+ starty ser
Zapiekać ok 30 minut w temperaturze 180 C.

Jak przygotować sos beszamelowy: na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać 1,5 szklanki mleka doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. Sos gotowac cały czas mieszając aż zgęstnieje.





wtorek, 7 stycznia 2014

Snikers trochę inaczej

Zapraszam na taką prostą wersję snikersa. Ciasto nie zawiera słodkiego karmelu ale w zamian jest krem budyniowy i oczywiście orzeszki.

składniki:


ciemny biszkopt 
8 jajek
3/4 szklanki cukru
250 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

placek z orzechami
5 białek
250 g orzechów ziemnych
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem
2,5 szklanki mleka
5 żółtek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
200 g margaryny lub masła

Przygotować ciemny biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku a następnie porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakako. Na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto przełożyć do dużej prostokątnej formy 35x25 wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25-30 minut. Placek z orzechami: Orzechy posiekać ale nie za drobno. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier a potem pozostałe składniki. Masę przełożyć do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25 minut. Placek ten nieco sie skurczy i będzie ciut mniejszy niż biszkopt. Krem: Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym.W pozostałym mleku rozmącić żółtka z mąkami i ugotować budyń, wystudzić. Ciemny biszkopt przekroić na dwie części i nasączyć ponczem (ja użyłam herbaty z odrobinką rumu). Margarynę lub masło utrzeć na puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Jeden nasączony biszkopt posmarować połową kremu. Przykryć plackiem z orzechami. Wyłożyć druga połowę kremu i przykryć drugą połową biszkoptu. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.



niedziela, 5 stycznia 2014

Owoce w cieście kokosowym

Smaczne owocki w kokosowym cieście w sam raz na śniadanie, kolację czy podwieczorek. W pysznym cieście można ukryć różne owoce, u mnie są to jabłka, banany oraz ananas.

składniki:


3 banany
2 jabłka
1 puszka ananasa w plastrach
250 ml mleka
250 g mąki
70 g wiórek kokosowych Kresto
1 jajko
50 g cukru trzcinowego
odrobina proszku do pieczenia
olej Rapso do smażenia

Przygotować ciasto kokosowe. Mleko zmiksować z mąką, cukrem, wiórkami kokosowymi i odrobiną proszku do pieczenia. Ciasto odstawić i przygotować owoce. Plastry ananasa osączyć z zalewy. Banany obrać, przekroić wzdłuż a potem na mniejsze kawałki. Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię z olejem. Owoce obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać same, posypane cukrem pudrem, z jogurtem lub dżemem.