poniedziałek, 29 września 2014

Sałatka z żółtymi pomidorkami i wędzonym łososiem na rukoli

Kolejna moja kolorowa i smaczna sałatka. Tym razem żółte pomidorki z łososiem w towarzystwie rukoli. Całość połączył olej sezamowy.

składniki:

2 garście rukoli
12 żółtych pomidorków koktajlowych
125 g łososia wędzonego na gorąco Limito
1 łyżka sezamu
4 -5 łyżek oleju sezamowego

Składniki na dwie porcje. Na każdym talerzu ułożyć garść rukoli. Pomidorki przekroić na pół i ułożyć na sałacie. Pomiędzy pomidorkami ułożyć wędzonego łososia podzielonego na małe kawałki. Sezam uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Całość skropić olejem sezamowym i podawać. Zamiast pomidorków żółtych można użyć czerwonych albo dać oba kolorki, wtedy sałatka będzie jeszcze piękniej się prezentować.




sobota, 27 września 2014

Roladki z pesto zapiekane pod mozzarellą

Znowu zrobiłam  pesto z rukoli i suszonych pomidorków, ale tym razem nieco mniejszą porcję. Część wykorzystałam do makaronu a resztę do przygotowania tych pysznych roladek.

składniki:

2 piersi z kurczaka

3-4 łyżki pesto z rukoli i suszonych pomidorów
sól,pieprz
1 kulka mozzarelli
pół szklanki białego wytrawnego wina
olej do smażenia
90 g kuskusu
2 nieduże młode cukinie
sól ziołowa
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Każdą pierś kurczaka przekroić wzdłuż na pół aby otrzymać dwa płaty mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Następnie płaty mięsa posmarować pesto i zwinąć w roladkę. Spiąć małymi wykałaczkami. Roladki obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Potem przełożyć je do naczynia żaroodpornego i podlać białym winem. Na roladkach ułożyć plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut aż mozzarella się zarumieni. Kuskus przygotować według przepisu. Cukinie umyć, osuszyć i razem ze skórką pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojoną cukinie. Smażyć aż cukinia nieco zmięknie ale nadal pozostanie chrupiąca. Do smaku doprawić solą ziołową. Następnie dodać przygotowany kuskus oraz posiekaną natkę, dokładnie wymieszać i podawać razem z roladkami.

piątek, 26 września 2014

Ciasto z malinami i pianką

Jeszcze mamy jesienne malinki więc trzeba je wykorzystać i przygotować pyszne ciasto z ich udziałem. Proponuje ciasto ucierane, na nim warstwa malinek a na wierzchu puszysta pianka. Słodka pianka idealnie komponuje się z kwaskowatymi malinami.

składniki:

ciasto
130 g masła
4 żółtka
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, użyłam proszku Wodzisław

piana
4 białka
150 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki soku z cytryny
oraz
400-500 g malin

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku. Następnie porcjami dodawać mąki wymieszane z proszkiem oraz mleko. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm) natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiec ciasto aż lekko sie zarumieni ok 15-20 minut. Pod koniec pieczenia przygotować pianę. Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem pudrem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną a na końcu sok z cytryny. Na gorące ciasto wyłożyć maliny. Maliny mają być ułożone równo i gęsto aby piana nie wpływała pomiędzy bo po upieczeniu opadnie. Ciasto piec jeszcze ok 20 min. aż piana się ładnie zarumieni. Ja robiłam również wersję z truskawkami, dałam małe owoce i piana nieco opadła ale ciasto było równie pyszne. Jednak obojętnie czy pianka wyrośnie czy schowa się między owocami ciasto smakuje rewelacyjnie zwłaszcza schłodzone w lodówce:)




czwartek, 25 września 2014

Sałatka z wędzonym śledziem z puszki

Pyszne wędzone fileciki wędzonego śledzia GRAAL dodałam do warzyw i wyszła pyszna sałateczka. Mieliśmy pyszne śniadanko dla całej rodzinki.

składniki:

2 puszki wędzonych filetów śledziowych w oleju Graal
3 ogórki gruntowe
3 pomidory
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Ogórki obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Pomidory również pokroić w dużą kostkę. Filety śledziowe z oleju podzielić na małe kawałki, nie trzeba ich dokładnie osączać z oleju. Wszystkie składniki wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku czarnym pieprzem i ponownie wymieszać. Podawać z pieczywem.



środa, 24 września 2014

Kakaowe naleśniki z mascarpone i owocami

Pyszne kakaowe naleśniki ze śmietankowym kremem i owocami. Doskonałe na deser jak również na słodki obiad, śniadanie czy kolację. Smakują i dorosłym i dzieciom a więc zapraszam do smażenia. 




składniki:

3 szklanki mąki pszennej, użyłam mąki z Młynu Kopytowa typ 500 
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 szczypta soli
2 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki oleju
3 łyżki kakao
2 łyżki kwaśniej śmietany 18%
olej do smażenia
500 g serka mascarpone
3-4 łyżki słodkiej śmietanki lub jogurtu naturalnego
dowolne owoce, u mnie borówki i maliny
cukier puder do posypania

Przygotować kakaowe ciasto naleśnikowe. Dokładnie wymieszać mikserem mleko, wodę, mąkę, kakao, śmietanę sól, cukier oraz olej. Gdyby ciasto wyszło zbyt gęste dolać wody lub mleka. Następnie usmażyć naleśniki. Serek mascarpone wymieszać ze śmietanką, śmietanka po to aby serek nieco rozrzedzić żeby lepiej się smarował. Cukru nie dodawałam bo serek jest słodki a i tak potem naleśniki posypuje cukrem pudrem. Gotowe naleśniki posmarować serkiem, posypać owocami i złożyć w trójkąty (naleśnik na pół a potem jeszcze raz na pół). Posypać cukrem pudrem, przybrać owocami i podawać. Można też podać z innymi ulubionymi dodatkami.




Naleśniki na 100 sposobów

wtorek, 23 września 2014

Zupa kalafiorowa z koperkiem

Za oknem jesiennie i zimno więc na rozgrzanie proponuję zupkę z kalaforkiem z dużą ilością koperku. To jedna z moich ulubionych zupek.



składniki:

ok 2,5 l bulionu
1 spory kalafior
7-8 ziemniaków
pęczek koperku
1 cebula
3-4 łyżki śmietany 18%
2-3 łyżki mąki
sól do smaku

Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować aż warzywa będą miękkie, do smaku doprawić solą. Dodać posiekany koperek i zaklepac zupę. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru, wlać do zupy. Zagotować i podawać. Można też tylko zabielić zahartowaną śmietaną.


poniedziałek, 22 września 2014

Sos słodko-kwaśny z cukinią

Nigdy nie robiłam takiego sosu ale dostałam przepis od znajomej i postanowiłam wypróbować. Cukinii w warzywniaczku sporo więc warto zrobić zapasy na zimę. Potem wystarczy do sosu dodać tylko mięso, ugotować ryż i już mamy obiad na szybko. A tutaj możecie zobaczyć jak sosik prezentuje się w gotowym daniu.



składniki: 

3 kg obranej cukinii
1 kg cebuli
1 kg papryki
0,6 kg cukru
ok 1,5 szklanki octu 10% (ja dałam tylko niecałą szklankę)*
3 słoiczki koncentratu pomidorowego po 200 g
1,5 łyżki soli
1 łyżka słodkiej papryki
ok 0,5 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżka kurkumy
ok 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

Cukinię obrać ze skórki, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Do sosu najlepiej użyć dużej wyrośniętej cukinii aby było co kroić w kostkę. Potrzebujemy 3kg już obranej i pokrojonej cukinii. Cebulę obrać, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Następnie pokrojone warzywa zasypać solą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie warzywa odsączyć z nadmiaru soku. Ocet zagotować z cukrem, dodać warzywa i gotować 30 minut az warzywa zmiękną. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy i gotować jeszcze 10 minut. Następnie gorący sos przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem aż wystygnie. Z podanych składników wyszło mi 9 słoików o pojemności ponad 500 ml.
*Jestem wyczulona na kwaśne smaki i od razu gdy robię przetwory (szczególnie takie których jeszcze nigdy nie robiłam) nieco zmniejszam ilość octu lub też daje więcej cukru. Dlatego też również w przypadku tego sosu zmniejszyłam ilość octu i dałam tylko niecałą szklankę i dosypałam ok 5 łyżek cukru i według mnie wyszło dobre. Proponuję więc dodawać te składniki porcjami w trakcie gotowania i doprawiać według własnego smaku bo każdy lubi co innego.


Polecam też inne cukiniowe przetwory:
Cukiniowy sos na zimę

Sałatka z cukinii
Sałatka z młodej cukinii
Keczup z cukinii



Paprykujemy 5

niedziela, 21 września 2014

Paczuszki z karkówki z kaszanką

Weekend u nas piękny i słoneczny więc to wykorzystałam i zrobiłam chyba ostatniego już grilla. Tym razem na ruszt wrzuciłam karkówkę nadziewaną kaszanką. Do mięska podałam grillowane dodatki-chlebek i cukinia.

składniki:

7-8 plastrów karkówki
1/3 szklanki oliwy
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki musztardy delikatesowej
1 łyżka miodu
400 g kaszanki
1 cebula
olej do smażenia

Plastry karkówki lekko rozbić. Przygotować marynatę. Wymieszać dokładnie oliwę, musztardę, sok z cytryny i miód. Gotową marynatą nasmarować mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zarumienić na oleju. Następnie dodać obraną z flaka i pokrojoną w plastry kaszankę. Smażyć aż kaszaneczka się rozpadnie. Na każdy plaster karkówki nałożyć ok 1-1,5 łyżki farszu z kaszanki. Złożyć na pół i spiąć wykałaczkami. Grillować że wszystkich strona aż mięso dobrze się zarumieni często obracając. Podawać z dowolnymi dodatkami.





sobota, 20 września 2014

Ucierane ciasto z malinami

Polecam szybkie i proste ciacho z malinkami. Słodkie ciasto wspaniale komponuje się z kwaskowatymi owocami. Ciacho jest idealne do herbatki:) To pierwszy wpis, w którym zaczynam testowanie mąk z Młynu Kopytowa. O młynie a także o ich produktach możecie poczytać tutaj.



składniki:

230 g masła
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki, użyłam pszennej typ 500 z Młynu Kopytowa
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, użyłam Wodzisław
maliny ok 300 g
3 łyżki brązowego cukru

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć maliny (dałam też kilka ostatnich już jeżynek) lekko wciskając w ciasto. Maliny posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok 45 minut na 175 C aż ciasto ładnie się zarumieni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Polecam też: Ciasto podwójnie malinowe




piątek, 19 września 2014

Omlet z mozzarellą i pomidorem

Pyszny omlecik na śniadanko lub kolację. W środku zamknęłam pomidorka i mozzarellę, która pod wpływem temperatury roztapia się a potem przyjemnie rozpływa w ustach.

składniki:

2 duże jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 kulka mozzarelli
1 nieduży pomidor
sól ziołowa lub przyprawa do pomidorów
masło klarowane do smażenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać żółtka a potem mąkę. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła i wlać masę jajeczną. Pomidora i mozzarellę pokroić na 3 grubsze plastry, pierwsze i ostanie plasterki tzw.przylepki można zjeść. Na środku wzdłuż całego omletu ułożyć na przemian plastry pomidora i mozzarelli, oprószyć przyprawą do pomidorów lub solą ziołową. Smażyć na wolnym ogniu aż omlet od spodu ładnie się przyrumieni. Następnie boki omleta złożyć do środka, i przekręcić omlet na druga stronę, smażyć jeszcze chwilę aż przyrumieni się od spodu. Zsunąć na talerz i podawać.


Pora na pomidora!

czwartek, 18 września 2014

Sałatka z wędzoną mozzarellą

Bardzo lubię wędzone sery a wędzoną mozzarellę uwielbiam. Połączyłam ją z warzywkami i wyszła pyszna sałatka dla całej rodzinki. Jeśli nie macie wędzonej mozzarelli można użyć żółtego sera wędzonego.

składniki:

1 kulka wędzonej mozzarelli
10 małych ogórków gruntowych
1 mała cebula czerwona
1 czerwona papryka
3-4 łyżki majonezu, użyłam Kieleckiego

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w grube plasterki. Papryki oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Mozzarellę również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Następnie dodać majonez i jeszcze raz wszystko wymieszać i podawać.



Paprykujemy 5

wtorek, 16 września 2014

Makaronowa pizza

Taka mała wariacja z pizzą. Miałam makaron więc go wykorzystałam i powstała tak smaczna zapiekanka-pizza na makaronowym spodzie.

składniki:

600-700 g ugotowanego makaronu nitki, użyłam Czaniecki
2 jajka
5 dużych plastrów salami
4-6 pomidorków cherry
przyprawa do pizzy
100 g startego żółtego sera (dałam goudę i cheddara)

Ugotowany makaron wymieszać z jajkami i garścią startego sera, doprawić przyprawą do pizzy. Przełożyć do formy na tartę natłuszczonej masłem. Masę makaronową wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokrojone w paseczki salami i posypać odrobiną przyprawy do pizzy. Ułożyć pomidorki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Podawać z keczupem.



  Pora na pomidora!

niedziela, 14 września 2014

Szaszłyki z karkówki

Lubię i szaszłyki i karkówkę z grilla więc wszystko połączyłam i stworzyłam szaszłyczki z karkówki. Do tego pyszny sosik i kawałek grillowanego chlebka i jedzonko palce lizać.

składniki:

700 g karkówki
6 łyżek oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
sól/pieprz do smaku
1 duża czerwona papryka
14 niedużych pieczarek
3 cebule

Karkówkę pokroić w dużą kostkę. Przygotować marynatę. Wymieszać dokładnie oliwę z sokiem z cytryny, słodką papryką i czosnkiem. Do smaku dodać nieco soli i pieprzu. Do tak przygotowanej marynaty wrzucić mięso i dokładnie wymieszać aby pokryła mięso. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki, im dłużej tym lepiej. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Na patyki do szaszłyków nadziewać po kawałku karkówki, cebuli, papryki i pieczarkę itd. Szaszłyki grillować ze wszystkich stron aż mięso dobrze się zarumieni.




Paprykujemy 5

sobota, 13 września 2014

Borówkowy sernik na zimno

Znowu wykorzystałam foremkę Lilianę o której pisałam Wam tutaj i przygotowałam sernik z borówkami. Tym razem nie użyłam kominka ale ciacho równie fajnie się prezentuje w takim kształcie. Jeśli nie posiadacie takiej foremki ciasto można przygotować w zwykłej tortownicy, tylko zamieniając kolejność warstw - najpierw biszkopty, potem masa serowa a na wierzchu galaretka. Ja użyłam galaretki szafirowej Wodzisław aby pasowała kolorystycznie do borówek.


składniki:

700 g sera z wiaderka, użyłam Wieluń
50 g miękkiego masła
1 żółtko
1/2 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
1 galaretka szafirowa Wodzisław
350 g borówek
biszkopty

Galaretkę przygotować według przepisu i wystudzić. Wlać do foremki i odstawić do stężenia. Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w mleku, następnie lekko podgrzać i rozpuścić dokładnie żelatynę ciągle mieszając. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z żółtkiem i cukrem, następnie porcjami dodawać ser. Cały czas ucierać i dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Następnie do masy serowej dodać borówki, ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na stężoną galaretkę. Wierzch ładnie wyrównać i ułożyć biszkopty lekko wciskając w masę serową. Ciasto odstawić do stężenia do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z lodówki i odstawić na 30 minut, dzięki temu ciasto ładnie wyskoczy nam z foremki.




piątek, 12 września 2014

Sałatka z pomidorkami i tofu

Lubicie tofu?- jak tak średnio a raczej zależy jakie. Kiedyś kupiłam i nawet mi smakowało ale kolejny zakup już nie był taki dobry. Po dłuższym czasie znowu kupiłam i smak całkiem fajny. Tofu połączyłam z kolorowymi koktajlówkami z mojego warzywniaczka, olejem sezamowym i prażonymi pestkami. Olej sezamowy tak mi zasmakował że dodawałabym go do wszystkiego:) Całość doprawiłam przyprawą Kamis i wyszła naprawdę pyszna sałatka.

składniki:

300 g pomidorków koktajlowych, u mnie żółte i czerwone
200 g tofu
1 garść listków rukoli
2 garście słonecznika i pestek dyni
3 łyżki oleju sezamowego
sól ziołowa Kamis
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis

Pomidorki umyć i osuszyć, przekroić na pół i przełożyć do miski. Tofu pokroić w kostkę i przełożyć do pomidorków. Dodać garść rukoli oraz 1 łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać, sałatkę skropić olejem sezamowym, doprawić do smaku solą ziołową. Jeszcze raz wymieszać i podawać.


Pora na pomidora!

czwartek, 11 września 2014

Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej

Ostatnio kupiłam olej sezamowy. Bardzo mi zasmakował i przyrządzam z nim różne dania. Przygotowałam taką pyszną rybkę z grilla. Pstrąg wyszedł pyszny a w smaku wyraźnie czuć posmak oleju sezamowego.

składniki:
500-600 g filetu z pstrąga łososiowego
2 łyżki musztardy Kieleckiej grillowej 
4 łyżki oleju sezamowego + do skropienia warzyw
1 łyżka sosu sojowego
200 g pomidorków koktajlowych
2-3 garście rukoli

Z filetu ryby usunąć skórę, jeśli filet jest duży podzielić na odpowiednie porcje. Musztardę grillową dokładnie wymieszać z olejem sezamowym i sosem sojowym. Powstałą marynatą nasmarować kawałki ryby i odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Następnie rybę przełożyć do rusztu do grillowania. Grillować rybkę z obu stron aż dobrze się zarumieni. Pstrąga można też przygotować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku na folii aluminiowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i wymieszać z rukolą, warzywa skropić olejem sezamowym i podawać z grillowaną rybą.



wtorek, 9 września 2014

Sałatka z pomidorkami i kaszą perłową

Taka mała wariacja sałatki caprese. Dałam podstawowe składniki w wersji mini a do tego dołożyłam kaszę perłową i olej sezamowy. Sałatka wyszła przepyszna.




























składniki:

500 g pomidorków koktajlowych, u mnie czerwone i żółte
1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach
1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej
kilka listków świeżej bazylii
3 łyżki oleju sezamowego
przyprawa do pomidorów Kamis do smaku

Kasze jęczmienną perłową ugotować i wystudzić. Pomidorki umyć i osuszyć, pokroić na połówki. Mozzarellę osączyć z zalewy i również pokroić na połówki. Pokrojone składniki przełożyć do miski, dodać wystudzoną kaszę i wymieszać. Następnie dodać drobno pokrojoną bazylię, do smaku doprawić przyprawą do pomidorów (można też użyć soli ziołowej). Sałatkę skropić olejem sezamowym, jeszcze raz wymieszać i podawać.



Pora na pomidora!Warzywa psiankowate 2014

poniedziałek, 8 września 2014

Pieczony kurczak z majerankiem, czosnkiem i papryką

Taki kurczak gości u nas najczęściej. Czosnek papryka i majeranek to przyprawy, które bardzo lubimy a do tego fajnie się komponują i nadają mięsku wspaniały smak.

składniki:

3-4 ćwiartki z kurczaka
majeranek
słodka papryka
czosnek granulowany
olej do skropienia

Ćwiartki dokładnie umyć, można zostawić całe lub podzielić na dwa kawałki-udko i podudzie. Następnie kawałki mięsa dokładnie oprószyć mieszanką papryki, czosnku i majeranku. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, lekko skropić olejem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180C i piec ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można naczynie odkryć aby skórka lepiej się przypiekła i była chrupiąca. Mięsko podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i mizeria.



niedziela, 7 września 2014

Pomidory faszerowane szprotkami

Polecam takie pyszne pomidorki na śniadanko lub kolację. Ich przygotowanie nie jest trudne a pomidorki fajnie prezentują się na talerzu.

składniki:

6 niedużych pomidorów, ja dałam malinowe
220 g szprotek w pomidorach, użyłam Graal
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 mała cebula

Pomidory umyć i osuszyć. Od każdego pomidora odciąć plasterek od strony ogonka i wydrążyć miąższ. Wydrążone pomidory ułożyć do góry nogami na papierowym ręczniku aby spłynął pozostały sok. Do miski przełożyć szprotki w pomidorach i rozgnieść łyżką. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotowane jajka również pokroić w kostkę. Pokrojone składniki dodać do szprotek. Dodać również posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Farszem nadziać przygotowane pomidory. Udekorować koperkiem i podawać z pieczywem.



Pora na pomidora!Warzywa psiankowate 2014

sobota, 6 września 2014

Proste ciasto z owocami

Pyszne i proste ciasto z owocami. Zawsze się udaje i szybko się je robi, nawet ten kto nie umie piec na pewno sobie poradzi. Do ciasta można użyć dowolnych owoców, mi ciasto to najlepiej smakuje ze śliwkami lub brzoskwiniami. Do przygotowania ciasta użyłam produktów  Wodzisław.

składniki:

5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1/2 szklanki drobnego cukru
2 łyżki cukru wanilinowego Wodzisław
1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław
dowolne owoce: dałam 12 dużych śliwek i 200 g jeżyn
2 garście płatków migdałowych
cukier puder do posypania

Jajka utrzeć z cukrem wanilinowym i zwykłym cukrem. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Dużą blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek i jeżyny, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 




a tu wersja ze śliwkami i nektarynkami:



Śliwka - robaczywka!