sobota, 14 lutego 2015

Kotleciki z soczewicy

Dziś zapraszam na lekki obiadek bez mięska. Pyszne wegetariańskie kotleciki z czerwonej soczewicy i jajek. Smaczne, sycące i zdrowe jedzonko.

składniki:

200 g czerwonej soczewicy
1 małe jajko
1 łyżka bułki tartej
2 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól czosnkowa
pieprz
olej do smażenia

Soczewicę zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić, osączyć z nadmiaru wody. Następnie do ugotowanej soczewicy dodać ugotowane jajka starte na tarce o grubych oczkach oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać. Potem dodać jajko oraz bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie wszystko wymieszać. Z masy uformować małe płaskie kotleciki i smażyć na oleju na złoty kolor. Z kotlecikami trzeba obchodzić się delikatnie aby się nie rozpadły podczas przekręcania na patelni. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z surówką, u mnie surówka z pora.


1 komentarz: