sobota, 28 marca 2015

Kremowa zupa chrzanowa

Kto nie przepada za żurkiem czy białym barszczem na Wielkanoc może przygotować taką kremową zupę chrzanową. Zupkę można podać z ulubionymi dodatkami, u mnie jajko oraz zarumienione na patelni plasterki dobrej wiejskiej kiełbasy.

składniki:

1 l bulionu
5 średnich ziemniaków (500 g po obraniu)
1 cebula
2 listki laurowe
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki tartego chrzanu, u mnie chrzan luksusowy ze słoiczka Społem
4 łyżki kwaśnej śmietany 12%

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i przekroić w ćwiartki. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać listki laurowe i posiekaną natkę pietruszki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać chrzan, ilość wedle uznania. Chwilkę jeszcze gotować. Następnie zupę zestawić z ognia, wyciągnąć listki. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru aby ją zahartować i wlać do zupy. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem, jesli zupa jest zbyt gęsta można dolać bulionu. Podawać z ulubionymi dodatkami.




Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz