Pyszne kruche orzeszki to smak dzieciństwa. Miałam przepis ale nie miałam maszynki. Teraz jak mam już maszynkę to przepis mi gdzieś zaginął. Ale w internecie, na blogach kulinarnych znajdzie się to czego się szuka. I znalazłam przepis na orzeszki, wybrałam przepis z bloga takietampichcenie. Zmieniłam troszeczkę, zamiast sody dałam proszek do pieczenia. Orzeszki wyszły super i sporo zjedliśmy samych bez nadzienia :) Resztę nadziałam masą budyniową z dodatkiem mielonych migdałów oraz masa kajmakową.
składniki:
300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
250 g mąki krupczatki
250 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
150 ml gęstej śmietany 18%
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Gotowe ciasto mośna trochę schłodzić w lodówce. Następnie z ciasta uformować małe kuleczki o wielkości pasującej do foremki, żeby ciasto za duzo nie wystwało ze skorupki. Ja posiadam maszynkę do wypieku i robiłam kuleczki z ciasta o wadze 5-6 g. Kuleczki wkładać do maszynki i piec na złoty kolor, u mnie mniej więcej 6-7 minut. Upieczone łupinki odłożyć do wystudzenia. Następnie odkroić wystające ciasto i nadziewać dowolnym kremem sklejając dwie połówki w jeden orzeszek. Posypać cukrem pudrem i można zajadać.
Pyszny i zdrowy chlebek na zakwasie. Tym razem z mąki pszennej ekologicznej z dodatkiem ziarenek czarnuszki. Jesli ktoś nie przepada za aromatem czarnuszki można ją pominać albo dodać ulubione zioła czy ziarna.
składniki:
150 g aktywnego zakwasu żytniego
300 g mąki ekologicznej pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa
150 g mąki pszennej ekologicznej pełnoziarnistej typ 1850 Młyn Kopytowa
300 ml letniej wody
2 łyżki oleju
1 łyżka soli
1 łyżka czarnuszki, u mnie czarnuszka z Piątnicy
W misce wymieszać zakwas, letnią wodę i olej. W drugiej misce wymieszać obie mąki z solą i czarnuszką. Następnie połączyć zawartość obu misek i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 4 godziny. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki, wierzch posmarować wodą i ułożyć na kratce do wystudzenia.
Bardzo lubię zupki grochowe na wędzonce. Dawno grochówki nie było więc ugotowałam, ale oprócz grochu dałam również cieciorkę i soczewicę. Wyszła bardzo pyszna i pożywna zupa.
składniki:
1 szklanka grochu łuskanego
1/2 szklanki cieciorki
1/2 szklanki soczewicy zielonej lub czerwonej
ok 2,5 l wody
500 g wędzonych kości
200 g cienkiej kiełbasy lub wędzonego boczku2 cebule
1 marchewka
3 ziemniaki
3 listki laurowe
pęczek włoszczyzny (liście selera i pora,natka pietruszki)
ok 3 łyżki majeranku
garść posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
Groch, cieciorkę i soczewicę namoczyć na noc we wodzie. Wędzone kości włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać 1 cebulę, włoszczyznę, listki laurowe. Gotować aż miesko będzie miękkie, ok 1 godziny. Po tym czasie kości wyłowić z wywaru a do garnka wrzucić osączone ziarna grochu, cieciorki i soczewicy. Gotować aż będą prawie miekkie. W między czasie przygotować warzywa. Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do garnka dodać pokrojone warzywa oraz majeranek. Wystudzone kości obrać z mięska, kiełbasę/boczek pokroić w drobną kostkę i razem z posiekaną natką też dodać do zupy. Wszystko jeszcze gotować aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić solą i majerankiem jak potrzeba.
Pyszna i pożywna sałatka makaronowa z moimi ulubionymi paluszkami krabowymi. Sałatka zaspokoi duży głód jak również idealnie sprawdzi się na stole podczas domowej imprezy.
składniki:
250 g makaronu, użyłam muszelek Czaniecki
250 g paluszków krabowych
5 jajek ugotowanych na twardo
1 duży długi ogórek
3 łyżki posiekanego szczypiorku
majonez
pieprz
Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Paluszki krabowe pokroić na grubsze plasterki. Ugotowane jajka pokroić w kostkę. Ogórka obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać szczypiorek i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z majonezem. Na wierzchu oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Dzięki firmie Piątnica do mojej kuchni zawitała kasza bulgur. Nigdy nie miałam do czynienia z tą kaszą i byłam bardzo jej ciekawa. Kasza bardzo nam zasmakowała, jest bardzo pożywna i szybko się ją przygotowuje, gotowałam ją ok 8 minut. Na pewno zagości na naszym stole ponownie. Ugotowaną kaszę podałam razem z warzywkami jako dodatek do pieczonego kurczaka.
składniki:
8 kawałków kurczaka, ja dałam udka
skórka otarta z jednej cytryny
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka rozmarynu
sól prowansalska
5 łyżek oleju
450 g mieszanki warzyw na patelnię
1 szklanka kaszy bulgur Piątnica
Przygotować marynatę. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, otartą skórką, rozmarynem oraz odrobiną soli prowansalskiej. Następnie przygotowaną marynatą nasmarować kawałki mięsa. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Potem mięso wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 godziny, ja piekłam w zamkniętym naczyniu. Kaszę bulgur zalać 2 szklankami wody i ugotować. Warzywa wrzucić na patelnię i usmażyć, do smaku doprawić solą prowansalską. Gdy warzywa będą gotowe dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Podawać z upieczonym kurczakiem.
Ostatnio gotowałam buraczki do obiadku i zostawiłam jednego z myślą o tym że stworzę jakąś sałatkę. Buraczek jak najbardziej nadaje się na takie lekkie sałatki na zielonym "podkładzie". Doskonale komponuje się innymi składnikami.
składniki:
1 garść listków szpinaku
1 mały czerwony buraczek ugotowany lub upieczony
1 garść pestek dyni
50 g fety
1-2 łyżki sosu balsamicznego
Składniki na jedną porcję. Na talerzu ułożyć listki szpinaku. Buraczka obrać i pokroić w pół plastry, ułożyć na szpinaku. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Na buraczka rozkruszyć ser feta. Całość posypać uprażonymi pestkami. Sałatkę skropić sosem balsamicznym i podawać.
Wszyscy lubimy pączki. Niestety ich przygotowanie wymaga trochę czasu. Jednak swój głód pączkowy możemy zaspokoić takimi prostymi i szybkimi pączusiami z serka homo.
składniki:
2 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym (ok 350-400 g)
1,5 szklanki mąki typ 500 Młyn Kopytowa
2-3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Do miski wbić jajka. Dodać serek homogenizowany i zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Dobrze rozgrzać olej. Smażyć pączusie. Łyżkę zanurzać w oleju następnie nabierać ciasto i ponownie włożyć do oleju aby ciasto się zsunęło do oleju. Pączusie smażyć na złoty kolor z obu stron, podczas smażenia jeśli będą miały dość miejsca to same się obracają. Osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Takie proste zapiekanki wszyscy znamy i lubimy. Na bułce możemy zapiec różne składniki, te które lubimy lub takie co zalegają nam w lodówce. Do zapiekanek można wykorzystać czerstwe pieczywo, zamiast bułek możemy użyć bagietki czy też zwykłego chleba. Ja proponuję dziś klasyczne dodatki - pieczarki, szynka,cebula i ser.
składniki:
4 bułki kajzerki
300 g pieczarek
2 cebule
150 g szynki lub innej chudej wędliny
250 g żółtego sera
przyprawa do pizzy
olej do smażenia
słodka papryka
masło do posmarowania bułek
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszklić cebulę. Następnie dodać starte pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Szynkę drobno pokroić, ja miałam w plasterkach więc pokroiłam w paseczki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do przesmażonych pieczarek dodać pokrojoną szynkę i garść startego sera. Wszystko wymieszać do smaku doprawić przyprawą do pizzy. Bułki przekroić na pół i posmarować cienko masłem. Na bułkach ułożyć przygotowany farsz. Na wierzchu posypać startym serem i posypać słodką papryką. Zapiekanki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Zapiekać ok 10-15 minut aż ser się dobrze rozpuści. Podawać z keczupem.
Dziś danie które uwielbiam moja córeczka - mięsne kuleczki czyli klopsiki drobiowe w sosie śmietanowym z koperkiem. Klopsiki podałam z białym ryżem z warzywami Piątnica.
składniki:
500 g piersi z kurczaka
1,5 łyżki kaszy manny
3/4 szklanki wody
sól,pieprz
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki mąki
5 łyżek śmietany 18 %
ryż z warzywami Piątnica
Pierś z kurczaka grubo zmielić. Do zmielonego mięsa dodać kaszę mannę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować małe kulki. Następnie mięsne kuleczki obsmażyć na oleju aby zmieniły kolor. Potem zalać wodą i dodać koperek, zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wywaru z klopsików. Dodać do klopsików i ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dziś polecam pyszną zupkę w sam raz na mroźne dni. Pyszna i sycąca, z fasolą i kukurydzą oraz kiełbaskami. Do zupy wykorzystałam produkty Bonduelle i Degustino.
składniki:
ok 1,5 l bulionu
4 opakowania mini kiełbasek
1 duża puszka kukurydzy
1 duża puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka białej fasoli
250 ml przecieru pomidorowego
1 duża cebula
3 listki laurowe
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
chili pieprz cayenne do smaku
sól,pieprz do smaku
2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
olej do smażenia
Kiełbaski pokroić na grubsze plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Pokrojone kiełbaski i cebulę podsmażyć na oleju. Następnie zalać bulionem. Dodać listki laurowe i przecier pomidorowy, zagotować. Potem dodać osączone warzywa z puszki oraz słodką paprykę i majeranek. Do smaku doprawić solą, pieprzem oraz chili. Ponownie zagotować. Zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody.
Nie samym mięsem człowiek żyje i dziś danie bez mięska. Makaron z dodatkiem lubczyku a do tego prosty sos z ricotty i migdałów z dodatkiem natki pietruszki. Wyszło mega pyszne danie.
składniki:
400 g makaronu z lubczykiem
250 g ricotty
50 ml śmietanki 30 %
2 solidne garście migdałów pokrojonych w słupki
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżka masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
słonecznik do posypania
Na patelni rozgrzać masło, dodać ricottę i słodką śmietankę, wymieszać aby składniki się połączyły. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Następnie dodać natkę pietruszki oraz migdały, wymieszać dodać bulion. Chwilę jeszcze dusić, ciągle mieszając, aby sos zgęstniał i nabrał jednolitej konsystencji. Makaron ugotować i osączyć . Dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać prażonym słonecznikiem.
Buraczki zasmażane to pyszny dodatek do obiadu. Pasują i do mięska i do rybki ale też do jajka sadzonego. Każdy ma swój sposób na ich przyrządzenie. Ja po prostu przesmażam na maśle z dodatkiem mąki. Doprawiam tylko ciut sokiem z cytryny lub sosem balsamicznym, cukru nie dodaje bo buraki są same w sobie słodkie ale każdy może zrobić to po swojemu jak lubi.
składniki:
1,5 kg czerwonych buraczków
100 g masła
2 łyżki sosu balsamicznego lub soku z cytryny
2-3 łyżki mąki pszennej
Buraczki umyć i ugotować lub upiec w piekarniku. Następnie buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub na puree. Na patelni rozpuścić masło dodać buraczki i chwilę smażyć, często mieszając. Do smaku dać nieco sosu balsamicznego, ja dałam dwie łyżki. Następnie dodać mąkę, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Podawać na ciepło, ale na zimno też są smaczne.
Polecam pyszny serniczek z brzoskwiniami i bezą na kruchym cieście z kruszonką. Jest bardzo podobny do tego z kruszonką i owocami, ciasto jest jasne i mamy jeszcze dodatkowo bezę.
składniki:
kruche ciasto
250 g masła
2 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa
masa serowa
1kg sera, u mnie z wiaderka
1 budyń waniliowy
125 g miękkiego masła
3 jajka
1/2 szklanki cukru
beza
5 białek
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
oraz
1 puszka brzoskwiń
Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem i dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce 1 godzinkę. Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka. Następnie porcjami dodawać ser. Na koniec dodać budyń w proszku. Dużą blaszkę (36x25) natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę schłodzonego ciasta. Na ciasto wyłożyć masę serową. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić na małe kawałki, ułożyć na masie serowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijać aż cukier sie rozpuści. Przygotowaną pianę wyłożyć na pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut funkcja góra dół. Sernik pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
Polecałam już jajka zapiekane w chlebie tostowym a dzisiaj coś podobnego. Tym razem w koszyczkach z chleba tostowego zapiekłam pod masą jajeczną małe kiełbaski Degustino.
składniki:
6 kromek chleba tostowego
4 małe kiełbaski z szynki Degustino (1 opakowanie-120g)
2 jajka
3-4 łyżki jogurtu lub śmietany 18%
sól,pieprz
1 garść startego żółtego sera
Do foremki na duże muffiny włożyć chleb tostowy tworząc koszyczek. Przygotować masę jajeczną. Jajka roztrzepać widelcem a następnie dodać jogurt. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Dodać starty ser żółty i wymieszać. Kiełbaski pokroić w grubsze plasterki. Do każdego gniazdka włożyć po kilka plasterków kiełbaski. Zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż masa się zetnie ok 20-25 minut. Podawać z keczupem lub lekką sałatką.
Pyszna sałateczka na sałacie z awokado i pomarańczą. Bardzo ją lubię i często robię. Dressing robię różny w tym przypadku tylko sok z pomarańczy.
składniki:
2-3 garście mieszanki sałat
1 awokado
1 duża pomarańcza
110 g sera sałatkowego typu feta
kolorowe zioła do sałatek Kamis
Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć sałatę. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Ser również pokroić w kostkę. Połowę pomarańczy obrać i pokroić na małe kawałki. Przygotowane składniki ułożyć na sałacie. Całość posypać ziołami do sałatek i skropić sokiem wyciśniętym z pozostałej połówki pomarańczy. Sałatkę można również skropić gotowym sosem sałatkowym-włoskim lub zrobić sosik mieszając 4 łyżki oliwy, 4 łyżki soku pomarańczowego i 1 łyżeczkę keczupu. Wszystkie wersje dressingu są przeze mnie wypróbowane i pasują do sałatki.
Pyszny obiadek zapiekany w piekarniku w jednym naczyniu. Kurczak z chrupiącą skórką a do tego warzywka. Czy trzeba coś więcej?
składniki:
3 ćwiartki kurczaka
4 małe cebule (2 czerwone i 2 żółte)
2 czerwone papryki
5-6 średnich ziemniaków
słodka papryka
rozmaryn lub tymianek
sól
olej
Ćwiartki kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na dwa kawałki. Mięso oprószyć ze wszystkich stron słodką papryką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa ułożyć między kawałkami mięsa. Do naczynia wlać wodę. Wszystko delikatnie skropić olejem i oprószyć rozmarynem lub tymiankiem oraz odrobinką soli. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C, zapiekać ok 1-1,5 godziny. Pod koniec pieczenia odkryć aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca.
Pyszna suróweczka z białej kapustki z dodatkiem słodkiej kukurydzy. Pyszny dodatek do obiadku ale ja tam również lubię suróweczki tak same zajadać.
składniki:
1 mała główka białej kapusty
1 puszka kukurydzy
1 pęczek natki pietruszki
pieprz czarny
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu
Kapustkę drobno poszatkować. Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do kapusty. Natkę pietruszki drobno posiekać i również dodać do kapusty. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie wymieszać z majonezem i jogurtem. Do smaku doprawić niewielką ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Pyszny i prosty dodatek do mięska i nie tylko.
Znana i bardzo lubiana roladka. Wiele razy ją jadłam ale jeszcze sama nie robiłam a tu przypadkiem siostra mnie ugościła. Przepis oczywiście dostałam i sama roladkę zrobiłam. Roladka jest nieduża ale wszystko zależy od wafli, moje były cieniutkie.
składniki:
2 małe opakowania herbatników
4 duże wafle (do kupienia są wafle różnej grubości, moje były bardzo cieniutkie)
1 galaretka, ja dałam agrestową Wodzisław
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
3-4 banany
Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić. Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao, wymieszać aby się wszystko rozpuściło. Do masy dodać rozpuszczoną galaretkę i wymieszać. Następnie dodać drobno pokruszone herbatniki i 2 wafle. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Rozłożyć dwa pozostałe wafle* i wyłożyć na nie przygotowaną masę. Dokładnie rozsmarować po całej powierzchni wafli. Wzdłuż jednego dłuższego boku ułożyć obrane banany. Całość zostawić na chwilę aby wafle naciągnęły wilgoci z masy, dzięki temu będą się ładnie zwijać. Następnie wafle zwinąć w roladkę. Zawinąć w folię i odstawić do wystygnięcia a potem włożyć do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
*Moje wafle były bardzo cieniutkie, jeśli używamy grubszych najlepiej przed nałożeniem masy skropić je jeszcze wodą aby lepiej zmiękły.
Pyszny biały barszczy na domowym zakwasie. Doprawiony dużą ilością majeranku i czosnku. Barszczyk podałam z białymi kiełbaskami Degustino. Kiełbaski otrzymałam od Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin. W ofercie mają wiele rodzajów kiełbasek. Mini kiełbaski bardzo nam się spodobały i zasmakowały. Są małe, bez żadnych osłonek a przede wszystkim zawierają od 87-93% mięsa w zależności od rodzaju. O kiełbaskach możecie poczytać na stronie degustino.eu.
składniki:
1 l wody lub bulionu mięsnego
0,5 l zakwasu na biały barszcz
3 listki laurowe
3 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
2 łyżki kwaśniej śmietany
2 łyżki mąki
sól morska
3 opakowania kiełbasek mini białych Degustino
Do garnka wlać wodę. Dodać listki laurowe, majeranek oraz obrane i pokrojone ząbki czosnku. Zagotować. Następnie dodać zakwas i ponownie zagotować. Do smaku doprawić solą. Zaciągnąć śmietaną - śmietanę wymieszać z mąką z odrobiną wywaru i wlać do garnka. Kiełbaski pokroić na grubsze plasterki i też wrzucić do garnka. Wszystko zagotować i gotować jeszcze ok 2 minutki. Barszczyk podałam tylko z kiełbaskami z dodatkiem pieczywa dlatego też dodatkowo zagęściłam go mąką, jeśli wolimy rzadszy lub też podajemy barszczyk np. z ziemniakami nie ma potrzeby zaciągać go mąką.
Na blogu jest już zakwas na żurek więc musi być też na biały barszcz. Oba zakwasy robi się tak samo, różnią się jedynie rodzajem mąki. Do żurku używamy mąki żytniej a do białego barszczu mąki pszennej.
składniki:
1 szklanka mąki pszennej typ1850, użyłam Młyn Kopytowa
1 litr przegotowanej letniej wody
2-3 ząbki czosnku
3-4 listki laurowe
po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
piętka chleba na zakwasie
oraz
słój lub kamienny garnek
Do dużego słoja (lub kamiennego garnka) wsypać mąkę. Dodać przyprawy i rozgniecione ząbki czosnku. Wlać letnią przegotowaną wodę i wymieszać. Dodać piętkę chleba na zakwasie, przykryć ściereczką lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5 dni ( u mnie stoi w kuchni na stole). Raz na 24 godziny przemieszać drewnianą łyżką. Po ukiszeniu przecedzić przez sito lub po prostu wyłowić przyprawy (ziarna pieprzu i angielskiego ziela oraz listki laurowe). Z gotowego zakwasu możemy przygotować biały barszcz a resztę przelać do butelki lub słoika i przechowywać w lodówce. (W zakwasie widać gdzieniegdzie małe ziarenka, to sezam bo dodałam piętkę chleba z sezamem.)
Pyszna propozycja na pożywne śniadanko. Jajeczka i wędzony łosoś a do tego szczypiorek i omlecik gotowy.
składniki:
4 jajka
3 łyżki mleka
1 łyżka mąki
1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
50-80 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
olej lub masło do smażenia
Jajka wbić do miseczki i lekko roztrzepać widelcem. Następnie dodać mleko, mąkę i szczypiorek.Wszystko dokładnie ubić widelcem. Patelnię dobrze rozgrzać z odrobiną tłuszczu i wlać masę jajeczną. Gdy masa będzie już prawie ścięta na wierzchu rozłożyć kawałki łososia. Zmniejszyć gaz do minimum i smażyć jeszcze do całkowitego ścięcia, aby było szybciej przykryć pokrywką. Podawać np. z gorącym tostem.
Na sylwestrową imprezkę miałam zrobić sałatkę z kurczakiem i suszonymi pomidorami ale tak jakoś wyszło i stworzyłam inną. Jest kurczak, krucha sałata, prażone ziarna, ogórek i pomidorki. Po prostu pyszna sałatka więc i przepis musiał trafić na bloga.
składniki:
500 g piersi z kurczaka
1 jajko
sezam do panierowania
sól prowansalska
olej do smażenia
1 nieduża sałata lodowa
1 długi ogórek
250 g pomidorków cherry
2 garście słonecznika
2 garście orzechów piniowych
przyprawa do sałatek
olej słonecznikowy
Pierś kurczaka pokroić w paski. Oprószyć solą prowansalską. Następnie panierować w roztrzepanym jajku i sezamie. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić na grubsze półplasterki. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Ziarna słonecznika i orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni. Usmażonego kurczaka pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić przyprawą do sałatek. Całość skropić olejem słonecznikowym i jeszcze raz wymieszać.
Polecam pyszne gołąbki według przepisu mojej mamy. W środku mięsko z ryżem. Gołąbeczki duszone po prostu w zupie pomidorowej.
składniki:
1 średnia główka białej kapusty
1 kg mięsa mielonego z łopatki
300 g białego ryżu
3 łyżki majeranku
sól
2,5-3 l bulionu
0,5 l domowego
przecieru pomidorowego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki mąki pszennej
Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć ( zalewam główkę wodą, doprowadzam wodę do wrzenia i delikatnie obieram z liści, potem z liści odcinam zgrubienia). Ryż ugotować al'dente i wystudzić. Do garnka wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy oraz przecier i zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wywaru. Dodać do zupy i zagotować. Zupę odstawić. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać majeranek oraz sól do smaku. Z mięsnej masy uformować kulki. Każdą kulkę zawinąć w liść kapusty, składając jak krokieta-najpierw boki do środka a potem rolujemy. Resztki kapusty ułożyć na dnie garnka i ułożyć gołąbki. Zalać ugotowaną wcześniej zupką. Dusić na wolnym ogniu aż kapusta będzie miękka.
Kolejny przepis, który znalazłam na grupie kulinarnej i postanowiłam wypróbować to ciasto z połówkami jabłek. Jabłek u mnie dostatek bo mama dba o nasze jabłkowe zapasy. Ciasto jest bardzo proste, ciekawie wygląda i świetnie smakuje. Piekłam je już kilka razy, robi się je szybko ale równie szybko znika.
składniki:
ciasto
2,5 szklanki mąki
1 kostka masła lub margaryny (250g)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 serek homogenizowany waniliowy(150 g)
oraz
9-10 jabłek średniej wielkości
1 łyżka śmietany 18%
1 szklanka cukru pudru
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło oraz serek waniliowy. Zagnieść elastyczne ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wylepić dno dużej blaszki (36x25). Jabłka obrać pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście wgłębieniem do dołu. Drugą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować, przykryć jabłka. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut aż ciasto się zarumieni. Pieką funkcja góra-dół. Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Lukier rozsmarować na gorącym upieczonym już cieście i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Pyszny rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko.
składniki:
500 g świeżego łososia bez skóry
przyprawa do ryb
oliwa do skropienia
200 g świeżego szpinaku
sól czosnkowa
masło do smażenia
1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g
Filet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą do ryb i skropić oliwą. Odstawić na minimum godzinkę, ale im dłużej tym lepiej. Szpinak posiekać i przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość, do smaku doprawić solą czosnkową. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na dwa kawałki. Na każdym, przy jednym boku ułożyć kawałek łososia. Na rybie ułożyć przesmażony szpinak. Ciasto złożyć na pół i przykryć rybę tworząc paczuszkę. Boki skleić dociskając widelcem. Wierzch posmarować mlekiem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20-30 minut na termoobiegu aż ciasto się zarumieni. Tak przygotowanego łososia podałam w towarzystwie roszponki i pomidorków cherry.