środa, 30 września 2015

Figowe caprese z pesto

Uwielbiam świeże figi i sałatki z ich udziałem. Stworzyłam figową wersję sałatki caprese. Delikatne smaki figi i mozzarelli świetnie łączy ostre w smaku pesto z rukoli i suszonych pomidorów.

składniki:

3 duże figi
1 duża mozzarella do caprese (200 g)
2 łyżki pesto z rukoli i suszonych pomidorów
4 kwiaty nasturcji

Figi pokroić w grubsze plastry. Mozzarellę osączyć z zalewy i również pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć na przemian pokrojone figi z mozarellą. Całość polać pesto. Udekorować jadalnymi kwiatami/płatkami nasturcji i od razu podawać. 



wtorek, 29 września 2015

Kompot jabłkowy z dodatkami

Zawsze robię jabłuszka na zimę bez żadnych dodatków ale tym razem jak robiłam postanowałam coś urozmaicić i zrobiłam kilka słoików trochę inaczej. Do każdego słoiczka z jabłkami coś dodałam, dzięki temu kompocik ma nieco inny smak a nawet kolor.

składniki:

2 kg twardych jabłek, u mnie antonówki
garstka owoców aronii
1 gałązka świeżej mięty
1 laska wanilii
cukier
zimna przefiltrowana woda

Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Przygotować dodatki, ja użyłam owoców aronii, laskę wanilii i gałązkę świeżej mięty. Laskę wanilii dałam bez ziarenek, wcześniej leżakowała w słoiczku z domowym cukrem waniliowym. 
Pokrojone jabłka ułożyć w słoikach, owoców nałożyć do szyjki z gwintem. Do każdego słoiczka włożyć dodatek. Następnie jabłka w słoiku zalać wodą, tak aby zakrywała owoce. Do każego słoika wsypać po 2-3 łyżki cukru. Słoiki dokładnie zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Z 2 kg jabłek otrzymałam 3 słoiki o pojemności 1 litra.

poniedziałek, 28 września 2015

Zupa jarzynowa z koperkiem

Zupa pełna kawałków warzyw- jedna z moich ulubionych. U mnie w domu nazywana była "śmieciówką". Koniecznie z dużą ilością koperku.

składniki:

3 marchewki
1 duża cebula
500 g kalafiora
300 g zielonej fasolki szparagowej
5 dużych ziemniaków
2,5 l bulionu
2 listki laurowe
mały pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
3-4 łyżki śmietany kwaśnej 12% lub 18 %
2 łyżki mąki pszennej

Marchewki obrać i pokroić w plastry lub jak bardzo duża marchew to w półplastry. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Kalafiora podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową można pokroić na mniejsze kawałki, ja lubię w zupie całe długie strączki. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz listki laurowe. Gotować aż warzywa będą miękkie. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wywaru z zupy. Wlać do zupy gdy warzywa będa już miękkie, dodać posiekany koperek. Zupę jeszcze gotować kilka minut.

sobota, 26 września 2015

Kurczak nadziewany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim

Na blogu jest już łosoś zapiekany w cieście francuskim, jeden ze szpinakiem a drugi z pesto a teraz zapraszam na pierś z kurczaka. Wystarczy mięsko nadziać pieczarkami i owinąć ciastem, zapiec i gotowe. Danie świetnie smakuje i  wspaniale prezentuje się na talerzu.

składniki:

2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka
1 cebula
250 g pieczarek
sól,pieprz
2 plastry żółtego sera
1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
jajko do posmarowania

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać starte pieczarki i smażyć aż odparują wodę. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Piersi kurczaka naciąć tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć solą i pieprzem ze wszystkich stron. Na dno każdej kieszonki włożyć złożony na pół plasterek sera a następnie pieczarkowy farsz. Ciasto francuskie rozwinąć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekroić na dwa równe kawałki. Na środku każdego kawałka ułożyć nadzianą pierś kurczaka. Ciasto z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2cm. Następnie paski ciasta zaplatać na przemian jak warkocz. Zawinięte piersi posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 30-40 minut aż ciasto dobrze się przyrumieni. Gotowe mięsko podałam z sałatką z pomidorków koktajlowych i sałaty lodowej. 



piątek, 25 września 2015

Zagadkowa niespodzianka od WSP Społem

Taką miłą niespodziankę dostałam od firmy WSP Społem. Niespodzianka bardzo fajna i na pewno się przyda w mojej kuchni. Razem z prezentem dostałam zagadkę i mam wytypować jaki nowy produkt firma planuje wprowadzić na rynek. Od razu jak zobaczyłam nóż i tarkę pomyślałam o warzywach więc może to będą jakieś pyszne surówki/sałatki albo może jakieś sosy do tych surówek/sałatek a prezent ten po to aby było czym przygotować warzywa? Co to będzie przekonamy się wkrótce:)

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Sezon na papryczkę trwa więc trzeba z tego korzystać. Zapraszam na kolejną wersję papryczki faszerowanej. Tym razem farsz podobny do farszu z gołąbków czyli mięsko mielone i ryż.

składniki:


4-5 sztuk czerwonej papryki
1 duża cebula
600 g mięsa mielonego z łopatki
1 woreczek ryżu (100 g)
sól,pieprz
majeranek
ser żółty do posypania
woda do podlania


Ryż ugotować i wystudzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju następnie dodać mięso mielone. Smażyć ok 10 minut. Dobrze doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gdy mięso będzie gotowe dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Papryki przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne. Napełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Papryczki ułożyć w naczyniu żaroodpownym i podlać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Gotowe papryczki podałam z sosem pomidorowym. 

Sos pomidorowy: 
2 puszki pomidorów krojonych (można też użyć ok 700 ml passaty pomidorowej)
1 łyżka masła
sól, pieprz cukier odrobina oregano
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Na patelni rozpuścić masło i wlać pomidory z puszki. Dusić chwilę aby kawałki pomidorków nieco się rozpadły. Do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Zestawić z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać.

Polecam też:
Paprykę faszerowaną kurczakiem i mozzarellą






czwartek, 24 września 2015

Delikatna kostka kawowa

Prosty biszkopt, puszysty krem ze śmietanki i biszkopty. Całość z wyraźną nutą kawy. Po prostu kostka kawowa.

składniki:

biszkopt
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

krem
500 ml śmietanki do ubijania
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki likieru Canari o smaku kawowym
1/2 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny

na wierzch
biszkopty, u mnie dokładnie wyszło 20 szt
ok 1/2 szklanki wystudzonej i osłodzonej kawy rozpuszczalnej
starta czekolada gorzka do posypania

Upiec biszkopt. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Następnie cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Następnie dodawać porcjami żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Gotowe ciasto wylać na przygotowaną blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 12-15 minut, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić. 
Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w mleku a następnie podrzać i dokładnie rozpuścić, odstawic do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder oraz kawę rozpuszczalną. Miksować chwilę aż cukier i kawa się rozpuści. Następnie dodać likier kawowy, ponownie zmiksować. Na koniec dodać wystudzona żelatynę. Zmiksować aby składniki dobrze się połączyły. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Ciasto wstawić na kilka minut do lodówki aby krem lekko zesztywniał.
Następnie ciasto wystawić. Biszkopty zanurzać częścią wypukłą w kawie i układać na kremie namoczoną stroną do góry, lekko dociskać do kremu aby się przykleiły. Na wierzchu ciasto posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na ok 3 godziny aby masa dobrze stężała.



środa, 23 września 2015

Knedle ze śliwką

Robiłam już gołąbki, pierogi i uszka. Teraz przyszedł czas na kluchy. Niestety ręki do kluch i kluseczek to ja za bardzo nie mam albo jeszcze nie przyszedł na nie czas ale trzeba kiedyś w końcu spróbować. Dostałam piękne duże śliwki i pomyślałam o knedlach bo już dawno ich nie jadłam. Zbierałam się i zbierałam aż wreszcie zrobiłam. W sumie to chyba nie wyszły złe i nie są takie trudne. Nie wyszły idealne i równiutkie ale w smaku pycha więc chyba czas zabierać się za te kluchy i robić kolejne.

składniki:

1 kg wystudzonych ugotowanych ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
ok 600-700 g śliwek+cukier do oprószenia
400 g jogurtu naturalnego
2-3 łyżki cukru waniliowego

Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i odstawić. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wyrobić ciasto. Śliwki wypestkować, środek po pestce oprószyć cukrem. Uformować knedle. Ręce oprószyć mąką i urwać z ciasta mały kawałek. Uformować mały placek. Na środku placka ułożyć śliwkę. Ciasto dokładnie zlepić tak aby całe oblepiło śliwkę i uformować kulkę. Gotowe knedle wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Ugotowane knedle polać przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo-waniliowym i od razu podawać.



wtorek, 22 września 2015

Boczek pieczony

Nie ma jak domowa wędlinka. A taką pyszną domową wędlinką bez wątpienia jest pieczony boczuś. Przyprawiony papryką, majerankiem i czosnkiem. Podany z ulubioną musztardą i ogóreczkiem smakuje wybornie.

składniki:

1,8 kg chudego boczku ze skórą
słodka papryka
majeranek
czosnek granulowany
sól cebulowa
1/2 szklanki wody

Boczek dobrze natrzeć dużą ilością majeranku, papryki i czosnku. Tak przygotowane mięsko przełożyć do naczynia przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Następnie boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu posypać odrobiną soli cebulowej. Podlać wodą. Naczynie przykryć pokrywką, jeśli nie mamy pokrywki przy naczyniu można nakryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 1,5 godziny na funkcji termoobieg. Na 20 minut przed końcem pieczenia boczek odkryć aby przyrumienił się na wierzchu. Kroić w plastry gdy całkowicie wystygnie. 




poniedziałek, 21 września 2015

Focaccia z pomidorkami i oliwkami

Puszysty drożdżowy placuszek w sam raz na kolację. Można go przygotować z różnymi dodatkami. Ja zrobiłam go po raz pierwszy i bardzo nam zasmakował i na pewno zagości na naszym stole nie raz.

składniki:

2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
25 g świeżych drożdży
3/4 szklanki letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano
3 łyżki oliwy lub oleju
czarne oliwki ok 15 szt
pomidorki koktajlowe ok 20 szt
oliwa lub olej arachidowy do skropienia

Przygotować zaczyn. W połowie letniej wody rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na chwilę aby zaczęły pracować. W misce wymieszać mąkę, sól i oregano. Następnie dodać przygotowany zaczyn, olej i resztę letniej wody, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lekko lepiące. Następnie ciasto podsypać mąką i rozwałkować mniej więcej na kształt koła o średnicy 27 cm. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Potem na cieście rozłożyć pomidorki i oliwki, lekko wciskając je w ciasto. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut aż ciasto się przyrumieni. Gotową focaccie podawać skropioną oliwą lub olejem arachidowym.

Focaccia podana na półmisku z kolekcji Sardynia Porcelana Bogucice




sobota, 19 września 2015

Ciasto styropian z borówką

Do tego ciasta zabierałam się już dłuższy czas aż w końcu zrobiłam. Spotkałam wiele przepisów, jedne były ze śmietaną drugie z jogurtem naturalnym inne znowu z jogurtem greckim. Ja akurat w lodówce miałam jogurt grecki więc go użyłam. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Ciasto wzbogaciłam jeszcze borówkami ale można zrobić też wersję bez owoców.

składniki:

kruche ciasto
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
szczypta soli
pół szklanki cukru pudru
250 g schłodzonego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa jogurtowo-kokosowa
5 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru
1000 g jogurtu greckiego (2,5 dużego kubka)
2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g
150g wiórków kokosowych

oraz 
200 g borówek

Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder. Wymieszać, dodać masło, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części- jedna większa ok 2/3 ciasta a druga mniejsza 1/3 ciasta. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę.
Przygotować masę jogurtowo-kokosową. W jednej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. W drugiej misce wymieszać jogurt z wiórkami kokosowymi i proszkiem budyniowym. Następnie dodać ubitą pianę i dokładnie wymieszać. 
Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto się schłodzi większą część ciasta zetrzeć na dno przygotowanej blaszki. Na starte ciasto wyłożyć masę jogurtowo-kokosową i ładnie wyrównać. Na masie ułożyć borówki. Na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia w uchylonym piekarniku.




piątek, 18 września 2015

Szaszłyki z kurczakiem w marynacie jogurtowej

Zapraszam na pyszne szaszłyczki z dwóch składników. Mięsko zamarynowane w jogurcie jest niezwykle soczyste i fajnie komponuje się z cukinią.

składniki:

700 g piersi z kurczaka
7-8 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka przyprawy do mięs z grilla
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 zabek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
3-4 małe cukinie, u mnie żółta i zielona

Do miski przełożyć jogurt. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz słodką paprykę i przyprawę do mięs z grilla. Wszystko wymieszać. Pierś z kurczaka pokroić w sporą kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do przygotowanej marynaty. Dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki. Cukinie dokładnie umyć i osuszyć, pokroić w grubsze plastry lub jak cukinia jest większa mogą być półplastry lub ćwiartki. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki zamarynowanego kurczaka i plaster cukinii. Gotowe szaszłyki grillować ze wszystkich stron aż mięsko ładnie się przyrumieni.

Polecam też:
Kolorowe szaszłyczki
Szaszłyki z cytrynowym kurczakiem i ananasem




czwartek, 17 września 2015

Schab duszony w sosie ogórkowym

Polecam ten prosty przepis na wykorzystanie schabu. Delikatne mięsko bardzo fajnie komponuje się kwaskowym sosikiem. Gotowy schabik mozna podać z kaszą lub ziemniakami.

składniki:

7-8 niedużych i niezbyt grubych plastrów schabu
1 cebula
0,5 l wody
sól
słodka papryka
3 duże kiszone ogórki
2 łyżki śmietany 18 %
1-2 łyżki mąki pszennej

Schab oprószyć odrobinką soli i słodką papryką. Następnie rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną oleju i obsmażyć mięso z obu stron. Gdy mięsko zmieni kolor zalać je wodą. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i gotować/dusić ok 20-30 minut aż mięsko zmięknie. Jeśli płyn bardzo odparuje dolać jeszcze wody. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy mięsko będzie już miękkie przełożyć je na talerz. Do płynu na patelni dodać starte ogórki. Mąkę i śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru. Wlać na patelnię i całość zagotować, do smaku doprawić solą. Sos gotować ok 2-3 minut. Do gotowego sosu włożyć kawałki mięsa aby się odgrzały. Sosik z mięskiem podałam z ziemniaczkami.



środa, 16 września 2015

Sałatka z grillowanym bakłażanem

Bardzo prosta sałatka składająca się z dwóch warzyw. Nawet nie spodziewałam się, że to może być takie dobre. Jednak czasem przepis ten naj najprostszy potrafi zaskoczyć smakiem.

składniki:

1 średni bakłażan
3-4 pomidory
100 g sera feta
olej rzepakowy do skropienia bakłażana
sól
olej sezamowy do skropienia sałatki
zioła włoskie

Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 1cm. Plastry oprószyć solą i odstawić na kilkanaście minut aby bakłażan puścił sok. Następnie plastry osuszyć papierowym ręcznikiem. Potem skropić olejem oraz oprószyć ziołami włoskimi i ugrillować na patelni grillowej. Pomidory pokroić w grubsze plastry. Na talerzu ułożyć plastry ugrillowanego bakłażana i pomidora. Na wierzchu posypać rozkruszonym serem feta. Całość skropić olejem sezamowym i oprószyć lekko ziołami włoskimi.



wtorek, 15 września 2015

Dżem z cukinii

Dżem z cukinii jest bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny. W smaku w ogóle nie przypomina cukinii. Dżemikowi można nadać dowolny smak w zależności od tego jaki damy smak galaretki.

składniki:

2,5 kg cukinii bez skóry i miąższu
ok 300 g cukru (ilość wedle smaku)
sok z jednej cytryny
2 galaretki cytrynowe

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, mi pomógł w tym robot. Następnie cukinię przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny oraz cukier. Wymieszać odstawić na ok 1-2 godzinki. Potem garnek postawić na ogniu i gotowć ok 30-60 minut aż masa zgęstnieje i znacznie odparuje sok. Jeśli masa jest za mało słodka to jeszcze dosładzamy do smaku. Gdy masa odparuje już sok wsypać galaretki i gotować jeszcze ok 20-30 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Jeśli chcemy aby dżem miał gładką konsystencję zmiksować blenderem.Gorący dżemik przełożyć do słoiczków, dokładnie zakręcić i odstawić do góry dnem. Przykryć ręcznikiem i zostawic do całkowitego wystudzenia. 

poniedziałek, 14 września 2015

Kofty czyli mielone na patyku

Kofty to świetna propozycja na obiadek. Takie mielone na patyczku fajnie się prezentują na talerzu i są łatwe w przygotowaniu. Mięsko można doprawić ulubionymi przyprawami.

składniki:

500 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
sól czosnkowa do smaku

Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę. Następnie brać porcję mięsnej masy i uformować kulkę. Potem nadziać ją na patyczek i dokładnie docisnąć do patyczka formując podłużny kotlecik. Gotowe kotleciki na patyczkach grillować na patelni grillowej z każdej strony aż mięsko ładnie się przyrumieni. Kofty podałam z mizeria oraz gotowanym kalafiorem polanym masełkiem z bułeczką. 



sobota, 12 września 2015

Zupa krem z pieczonej papryki

Mamy sezon na papryczkę więc dzisiaj pyszna zupka z tym warzywkiem w roli głównej. Zupa dobrze smakuje na ciepło ale pyszna jest też na zimno jako chłodnik.

składniki:

4 czerwone papryki
3 pomidory u mnie malinowe
3 ząbki czosnku
750 ml bulionu 
1 łyżka wędzonej papryki słodkiej

Paprykę i pomidory przekroić na pół. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pokrojone warzywa, skórką do góry. Między pomidorami i papryką ułożyć też ząbki czosnku. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 30 minut. Podpieczone warzywa zostawić na 20 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie czosnek wycisnąć z łupinki a z pomidorów ściągnać skórkę, przełożyć do garnka. Paprykę oczyścić z nasion i obrać ze skórki i również przełożyć do garnka. Warzywa zalać bulionem, dodać wędzoną paprykę i gotować 10-15 minut aż papryka bedzie mięciutka. Potem zupkę zestawić z ognia i zmiksować blenderem. Nałożyć do miseczki, na wierzchu pokruszyć odrobinę sera fety i podawać.


piątek, 11 września 2015

Duszona kalarepka

Kalarepka zagościła w moim warzywniaku więc i częściej gości na naszym stole. Tak przyrządzona kalarepka to świetny dodatek do obiadu choć sama też dobrze smakuje.

składniki:

ok 5 kalarepek
masło klarowane
sól,pieprz
mały pęczek koperku
100 ml śmietanki 30 %

Kalarepki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Moje były duże po obarniu ważyły 900 g. Na patelni rozgrzać trochę klarowanego masła i wrzucić pokrojoną kalarepkę. Smażyć aż kalarepka lekko sie przyrumieni i zmięknie. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Koperek drobno posiekać. Gdy kalarepka już zmięknie dodać śmietankę oraz posiekany koperek. Wszystko jeszcze razem dusić aby śmietanka zgęstniała.


czwartek, 10 września 2015

Pomidorki koktajlowe w galarecie

Pomidorki koktajlowe obrodziły u mnie w tym roku. Jemy na bieżąco ale jest ich sporo. Postanowiłam zamknąć trochę w słoiczku na potem i zrobiłam pomidorki w galaretce. Takie pomidorki idealnie nadają się na przekąskę lub jako dodatek do kanapek.

składniki:

1 kg pomidorków koktajlowych
listki laurowe
pieprz ziarnisty
ziele angielskie

zalewa
1 l wody
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
2 łyżki octu 10%
4 łyżki żelatyny

Pomidorki dokładnie umyć i osączyć, ułożyć w słoiczkach*. Do każdego słoiczka dodać listek laurowy oraz kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę. Dodać cukier, sól i ocet, zagotować. Zestawić z ognia i dodać żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Gorącą zalewą zalać pomidorki. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 5 minut od zagotowania. Po wystudzeniu odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki aby galaretka stężała. Z tej ilości pomidorków wyszły mi 4 słoiczki o pojemności 0,5 l.

*Przy jedzeniu gotowych pomidorków czasem wyszuwalne są skórki, zależy to chyba od odmiany pomidorków. Dlatego też też przed włożeniem pomidorków do słoiczka najlepiej je sparzyć i obrać ze skórki. 

środa, 9 września 2015

Leniwa drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

Przepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych na FB. Postanowiłam wypróbować bo drożdżowe ciasta nie są moją mocną stroną. Nie żałuje, że przepis wypróbowałam i bardzo go polecam. Ciasto jest proste w przygotowaniu i pięknie wyrosło. Może być podane na deser do herbatki a także na śniadanie czy kolacje ze szklaneczką mleczka.

składniki:

75 g świeżych drożdzy
1 szklanka cukru
4 jajka w temperaturze pokojowej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
4 szklanki maki
szczypta soli

oraz
700 g śliwek

Przygotować dużą miskę, u mnie misa od robota bo za jego pomocą potem wyrabiałam ciasto. Do misy po kolei dodawać składniki w podanej kolejności. Na dno misy rozkruszyć drożdże. Na drożdże rozsypać cukier. Potem wlać rozmącone widelcem jajka, letnie mleko i olej. Całość zasypać mąką. Na końcu dodać szczyptę soli. Nic nie mieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie wszystko wymieszać i wyrobić jednolite ciasto. Następnie ciasto przełożyć do blaszki. U mnie blaszka 35x25 wyłożona papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec ok 40-45 minut, funkcja góra-dól. 

Kruszonka: 100 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 
Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozetrzeć w palcach. 




wtorek, 8 września 2015

Frużelina brzoskwiniowa

Dostałam wiaderko brzoskwiń. Najedliśmy się do syta, zrobiłam ciasto i jeszcze trochę zostało więc zamknęłam je w słoiczkach. Taka frużelinka przyda się na potem do naleśników i deserków.

składniki:

1 kg brzoskwiń wypestkowanych i obranych ze skórki
250 g cukru
1/2 szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Obrane brzoskwinie pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 1-2 godzinki. Potem owoce zagotować i gotować 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wodę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlewać powoli do gotujących się brzoskwiń cały czas mieszając. Chwilę jeszcze gotować aż masa zgęstnieje. Potem przełożyć do słoiczków. Słoiczki dokładnie zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania.




poniedziałek, 7 września 2015

Kieszonki drobiowe z jarmużem i żółtym serem

Piersi kurczaka nadziałam jarmużem oraz żółtym serem i zapiekłam w piekarniku. Mięsko po upieczeniu jest delikatne i soczyste. Gotowe kieszonki można podać polane sosem, u mnie bez sosu z "sałatką" z kaszy bulgur i pomidorków.

składniki:

2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka
100 g jarmużu
60 g żółtego sera
sól,pieprz
masło do posmarowania
1/2 szklanki kaszy bulgur (moja z dodatkiem makaronu vermicelli)
150 g pomidorków koktajlowych
kilka suszonych pomidorów z oleju
olej z pomidorków do skropienia

Jarmuż rozdrobnić na małe kawałki i zalać wodą, zagotować i gotować ok 5 minut aby zmiękł. Osączyć na sicie i wystudzić. Każdą z piersi kurczaka rozciąć wzdłuż tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Ser żółty pokroić w cienkie paski o ok 2 cm długości. Pokrojony ser włożyć do kieszonek z mięsa. Ugotowany i wystudzony jarmuż odcisnąć jeszcze w rękach z nadmiaru wody. Następnie włożyć do kieszonek. Przygotować dwa kawałki folii aluminiowej. Oba kawałki folii na środku posmarować masłem i ułożyć tam nadziane mięsko. Zawinąć dokładnie aby podczas pieczenia nie uciekały żadne soki. Zwinięte paczuszki włożyć do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać 30 minut. Kaszę bulgur ugotować. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Pokrojone pomidorki koktajlowe i suszone dodać do ugotowanej kaszy. Skropić olejem z pomidorków i wymieszać. Upieczone kieszonki pokroić w plastry i ułożyć na talerzu. Obok ułożyć kaszę z pomidorkami i podawać.

Danie podane na talerzu z kolekcji Agawa Gold Porcelana Bogucice



niedziela, 6 września 2015

Kompot śliwkowy w słoikach

Zimą gdy brak nam tych świeżych sezonowych owoców kompocik śliwkowy wypijemy ze smakiem. Wystarczy go rozcieńczyć wodą i mamy kompocik do obiadu. A śliweczki można po prostu zjeść albo użyć do ciasta.

składniki:

ok 3 kg śliwek
cukier ( po 2 łyżki na słoik)
zimna przefiltrowana woda

Śliwki dokładnie umyć i osączyć. Potem wypestkować i ułożyć luźno w słoikach do wysokości szyjki z gwintem. Następnie śliwki zalać wodą aby były całe zakryte. Do każdego słoika wsypać 2 łyżki cukru. Słoiki dobrze zakręcić i przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Z tej ilości śliwek wyszło mi 6 słoików o pojemności 650 ml.


sobota, 5 września 2015

Sernik borówkowo-jogurtowy

Kolejny serniczek na zimno na spodzie z herbatników pełnoziarnistych. Połączyłam jogurt grecki z borówką i wyszedł mi taki oto pasiasty serniczek-zebra.

składniki:

spód
200 g herbatników pełnoziarnistych
120 g masła

masa borówkowo-jogurtowa
2 duże jogurty greckie po 400 g
250 g borówek
5 łyżek cukru
1/2 szklanki mleka
4 łyżki żelatyny

na wierzch
250 g borówek
1 galaretka, u mnie truskawkowa

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. 
Przygotować spód herbatnikowy. Masło rozpuścić w rondelku. Herbatniki zmielić w rozdrabniaczu. Następnie zmielone herbatniki połączyć z rozpuszczonym masłem i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26 cm równomiernie wylepić herbatnikową masą. Tortownicę wstawić do lodówki. 

Przygotować masę jogurtowo-borówkową. Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę odstawić na chwilkę aby się namoczyła. Potem mleko podgrzać i rozpuścić dokładnie żelatynę (nie gotować), odstawić do wystudzenia. Borówki przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować na mus, odstawić. Jogurt przełożyć do miski, dodać cukier i miksować aż się rozpuści. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować aby składniki się połączyły. Masę podzielić na dwie części. Do jednej częci dodać zmiksowane borówki. Z lodówki wyjąć tortownicę. Na schłodzony spód wykładać 5 łyżek masy jogurtowej z borówką a potem 4 łyżki masy jogurtowej aż do wyczerpania masy. Tortownicę wstawić do lodówki aby masa stężała. 

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy masa jogurtowo-borówkowa stężeje na wierzchu ułożyć borówki. Zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.



Serniczek przygotowałam w tortownicy ze szklanym dnem, którą otrzymałam od sklepu ranohome.pl. Zapraszam do zapoznania się z ofertą sklepu, znajdziecie tam też inne formy do pieczenia przydatne w każdej kuchni. 


piątek, 4 września 2015

Zupa pomidorowa ze świeżych pieczonych pomidorów

Znana i lubiana zupka pomidorowa. Do jej przygotowania użyłam pomidorków z własnego warzywniaczka-malinowych i lima. Zupa ze świeżych pomidorów jednak jest najlepsza.

składniki:

1 kg pomidorów, u mnie malinowe i lima
1,2 l bulionu drobiowego
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do zup z lubczykiem  
3-4 łyżki śmietany 12%

Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na pół i wykroić zielone zgrubienia po ogonku. Pokrojone pomidory ułożyć skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Razem z pomidorami ułożyć też nieobrane ząbki czosnku. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec ok 10-15 minut, aby skórka z pomidorów się zmarszczyła i lekko ściemniała dzięki temu będzie się łatwo się ściagała. Podpieczone pomidory i czosnek obrać i przełożyć do garnka. Do garnka wlać też sok z blaszki, który puściły pomidory podczas pieczenia. Pomidory w garnku zalać bulionem, dodać 1 łyżkę przyprawy i zagotować. Gotować ok 10 minut. Zestawić z ognia. Dodać śmietanę i wszystko zmiksować blenderem. Gotową zupkę podałam z makaronem. 




Pora na pomidora!

czwartek, 3 września 2015

Sos słodko-kwaśny z ananasem

W zeszłym roku po raz pierwszy robiłam do słoików sos słodko-kwaśny z cukinią i cukiniowy sos. Sosiki wyszły pyszne i świetnie sprawdzają się gdy potrzebujemy szybko przygotować obiad. W tym roku polecam inny sos, na bazie z pomidorów z dodatkiem ananasa. Przepis dostałam do czytelniczki mojego bloga. Przyprawy lekko zmodyfikowałam pod swój smak. Sosik jest pycha i chyba trafi do grona przetworów, które będę robić co roku.

składniki: 

3 kg pomidorów u mnie lima
1 kg cebuli
3 marchewki
2-3 duże czerwone papryki
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
6 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
2 łyżki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
2 łyżki oleju
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Pomidory spażyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w drobną kostkę a marchewkę w półplastry. Pokrojone warzywa dodać do pomidorów. Dodać też sól. Garnek wstawić na ogień i gotować ok godziny aby sos zgęstniał od czasu do czasu mieszając.W międzyczasie paprykę pokroić w drobną kostkę. Ząbki czosnku pokroić w plasterki. Ananasa osączyć z zalewy i również pokroić w kostkę, sok z zalewy zostawić. Po godzinie gotowania dodać pokrojoną paprykę, czosnek i anansa, kukurydzę, cukier, ocet, olej i przyprawy. Wymieszać i gotować kolejne pół godziny. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w soku z ananasa i wlewać powoli do sosu cały czas mieszając. Sos jeszcze chwilę gotować aby zgęstniał. Gorący przełożyć do słoików. Słoiczki dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić do wystudzenia.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej ilości składników wyszło mi 8 słoików o pojemności ponad 500 ml.






Pora na pomidora! Warzywa psiankowate 2015