sobota, 31 października 2015

Kolorowa sałatka z dynią i buraczkiem

Kolejna kolorowa sałatka w moim wykonaniu. Słodkie pieczone warzywa - buraczek i dynia w zestawieniu z lekko ostrą rukolą i nasturcją. Bardzo fajne zestawienie smakowe.

składniki:

2 garście rukoli
250 g pieczonej dyni
1 pieczony buraczek czerwony (200g)
50 g fety
1 garść ziaren słonecznika
zioła włoskie
olej arachidowy do skropienia
3-4 kwiaty nasturcji

Składniki na 2 porcje sałatki. Na talerzach ułożyć rukolę. Pieczoną dynię pokroić w dużą kostkę. Czerwony buraczek obrać i również pokroić w dużą kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Pokrojone warzywa ułożyć na rukoli. Posypać prażonym słonecznikiem i pokruszonym serem feta. Całość opruszyć ziołami włoskimi i skropić olejem arachidowym. Przybrać kwiatkami nasturcji i podawać. 



piątek, 30 października 2015

Leczo pieczarkowe

Danie gotowe w kilka minut, które na pewno zasmakuje pieczarkożercom. Wystarczy poddusić pieczarki i warzywa, dodać podsmażoną kiełbaskę i gotowe.

składniki:

500 g pieczarek
2 cebule
1 duża czerwona papryka
250 g przecieru pomidorowego
250 g cienkiej kiełbasy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
sól,pieprz
olej do smażenia

Pieczarki jeśli małe przekroić na pół, a jeśli większe na grube plastry. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Dodać słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Wszystko razem smażyć aż pieczarki puszczą sok. Potem dodać przecier pomidorowy i dusić aż warzywa będą miękkie. Cienką kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na drugiej patelni. Gdy warzywa będą już miękkie dodać podsmażoną kiełbasę i wymieszać. Leczo podawać z pieczywem lub ryżem.


czwartek, 29 października 2015

Puszysty serniczek czekoladowy

Łaciaty, bardzo puszysty i czekoladowy. Taki właśnie jest ten serniczek Po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek likieru fajnie komponuje się ze słodyczą czekolady. Serniczek przygotowałam w foremce, masa jest puszysta ale dobrze dzieli się na porcje. Można zrobić też mini serniczki i masę przełożyć do szklaneczek. Uzyskamy wtedy już gotowe pojedyńcze porcje, które można jeszcze dodatkowo przybrać bitą śmietaną i owocami.

składniki:


300 ml śmietanki 30 %
500 g serka mascarpone
1/2 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
100 g czekolady białej
100 g czekolady gorzkiej

Do jednej miski wlać śmietankę i ubić ją na sztywno. Do drugiej miski przełożyć serek mascarpone i zmiksować. Następnie połączyć zawartość obu misek i zmiksować wszystko na jednolitą masę, odstawić. Żelatynę rozpuścić w mleku i odstawić do wystudzenia. Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, każdą osobno i również odstawić do wystudzenia. Do masy ze śmietanki i serków mascarpone dodać zimną żelatynę i zmiksować aż składniki się połączą. Żelatyna powinna być zimna ale nadal płynna, jeśli dodamy za ciepłą mogą porobić się grudki. Następnie masę podzielić na dwie w miarę równe części. Do jednej części dodać rozpuszczoną zimną (ale jeszcze nadal płynną) białą czekoladę i zmiksować aż składniki się połączą, odstawić. Do drugiej części dodać likier czekoladowy i rozpuszczoną zimną gorzką czekoladę. Też wszystko zmiksować aby składniki się połączyły. Do foremki nakładać na przemian po łyżcze masy ciemnej i jasnej. Na wierzchu ładnie wyrównać. Foremkę przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała. Przed wyjęciem serniczka z foremki należy go wystawić z lodówki na kilkanaście minut, foremka się rozgrzeje i potem serniczek sam wyskoczy z foremki.
Do masy nie dodawałam już żadnego cukru bo dla mnie była wystarczająco słodka ale jeśli ktoś lubi bardziej słodkie to musi masę dosłodzić. Użyłam czekolady gorzkiej 60 % kakao, można też dać czekoladę deserową czy mleczną.






wtorek, 27 października 2015

Bananowe naleśniki z jabłkowym musem

Naleśniki w nieco innym wydaniu bo z bananową nutą i kwaskowym musem jabłkowym. Można je podać na słodki obiad jak i na deser czy kolację, jak kto lubi.

składniki:

naleśniki
2 banany
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany kwaśnej 12 %
2 łyżki cukru

jabłkowy mus
1,5 kg jabłek
cukier waniliowy do smaku, ok 2-3 łyżki

Przygotować ciasto naleśnikowe. 
Banany obrać ze skórki i przełożyć do rozdrabniacza, zmiksować na gładki mus. Następnie bananowy mus przełożyć do miski. Dodać wodę, mleko, jajko, mąkę , cukier, olej i śmietanę. Wszystko dokładnie zmiksować na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. 
Przygotować jabłkowy mus.
 Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na dużą patelnię i skopić sokiem z cytryny. Dodać cukier waniliowy i wymieszać. Smażyć chwilę aż jabłka zaczną się rozpadać. 
Gotowym musem posmarować usmażone wcześniej naleśniki. Złożyć w kopertę lub zrolować. Przed podaniem można jeszcze posypać cukrem pudrem.


poniedziałek, 26 października 2015

Pasta dyniowo-serowa

Bardzo proste smarowidło na kanapki. Miałam na zbyciu puree z dyni oraz serek śmietankowy, wymieszałam doprawiłam czosnkiem i papryką. Wyszła pyszna pasta o pięknym kolorze.

składniki:

250 g gęstego puree z pieczonej dyni
250 g serka śmietankowego
słodka papryka
czosnek granulowany
przyprawa do sałatek

Puree z dyni przełożyć do miski. Do puree dodać serek śmietankowy i dokładnie wymieszać. Następnie gotową pastę doprawić do smaku słodką papryką, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do sałatek. Dokładnie wymieszać. Gotowa pastę odstawić do lodówki na ok 30 minut aby smaki się przegryzły. Pastę podawać z pieczywem.



sobota, 24 października 2015

Sałatka z kurczakiem i grzankami

Sałatka pożywna bo z dodatkiem kurczaka i bardzo prosta w przygotowaniu. Przy okazji można wykorzystać zbędne czerstwe pieczywo.

składniki:

sałatka
1 duża podwójna pierś z kurczaka
1 średnia główka sałaty lodowej
300 g pomidorków koktajlowych
zioła włoskie
olej do smażenia
1 jajko
bułka tarta
6 kromek czerstwego chleba
1 łyżka masła

sos
7 łyżek jogurtu
2 łyżki majonezu
3 łyżki keczupu, dałam keczup z cukinii
przyprawa do sałatek

Piersi z kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa lub pokroić w paski. Dokładnie oprószyć ziołami włoskimi. Następnie kawałki mięsa panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor i odstawić do wystudzenia. Z chleba odkroić skórki a miąższ pokroić w średnią kostkę. Na patelni roztopić masło, do smaku dodać odrobinę ziół włoskich. Następnie wrzucić pokrojony w kostkę chleb i przyrumienić. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki a większe na ćwiartki. Usmażonego kurczaka pokroić w średnią kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać. Przygotować sos. Do miseczki przełożyć jogurt, majonez i keczup. Wszystko dokładnie wymieszać, do smaku doprawić przyprawą do sałatek. W misce w której podamy sałatkę na stół układamy warstwowo wymieszane składniki i polewamy sosem i znowu warstwa składników i sos aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos. Można też podać wymieszane składniki i sos osobno i każdy polewa sobie sałatkę bezpośrednio na talerzu. Sałatkę najlepiej wymieszać tuż przed podaniem aby grzanki nie rozmiękły od sosu.





piątek, 23 października 2015

Sernik dyniowy z nutą pomarańczy

Obiecałam że będą przepisy z wykorzystaniem puree z dyni i oto pierwszy z nich. Prosty serniczek z dodatkiem dyni na herbatnikach kakowych. Na wierzchu polany polewą czekoladową i posypany ekspandowanymi nasionami amarantusa. 

składniki:

1 kg sera, u mnie z wiaderka
5 jajek
100 g masła
300 g puree z pieczonej dyni
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z jednej pomarańczy
herbatniki kakaowe do wyłożenia foremki

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 28x25 wyłożyc biszkoptami kakaowymi i odstawić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier oraz masło i utrzeć. Następnie porcjami dodawać ser. Gdy składniki się połączą dodać makę ziemniaczaną, puree z dyni oraz skórkę otarta z pomarańczy. Ponownie zmiksować aż składniki się połączą. Na koniec dodać piane z białek. Masę serową przełożyć do przygotowanej blaszki z herbatnikami. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Sernik zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu można dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem.

Polewa czekoladowa: do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować, dodać 3 łyżki cukru pudru wymieszać aby się rozpuścił, dodać 100 g masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto.



Sposób na dynię 2015

czwartek, 22 października 2015

Grillowana pierś marynowana w maślance

Pyszna propozycja na szybki obiadek pod warunkiem że wcześniej zamarynujemy mięsko w maślance. Do mięska podałam kuskus z dodatkiem warzyw oraz moje ostatnie w tym sezonie malutkie cukinie.

składniki:

kurczak
1 duża podwójna pierś z kurczaka
1 szklanka maślanki
1 duży ząbek czosnku
zioła włoskie

dodatki
ok 2/3 szklanki kuskusu
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól ziołowa
olej
kilka małych cukinii
zioła włoskie

Do miski wlać maślankę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła włoskie do smaku i wymieszać. Pierś kurczaka pokroić w paski lub rozkroić wzdłuż na dwa płaty. Następnie mięso włożyć do maślanki i wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Mięsko osączyć na papierowym ręczniku. Malutkie cukinie przekroić na połówki lub ćwiartki. Oprószyć ziołami włoskimi i skropić olejem. Rozgrzać patelnię grillową, delikatnie skropić ją olejem i grillować cukinie i kawałki mięsa z obu stron aż się przyrumienią. Kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju a następnie dodać paprykę. Chwilę smażyć aż warzywa zmiękną, doprawić do smaku solą ziołową. Patelnię zestawić z ognia i dodać gotowy kuskus oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać. Na talerz nałożyć grillowanego kurczaka i cukinie oraz kuskus i podawać.



środa, 21 października 2015

Bułeczki maślane z rodzynkami

Bułeczki z dodatkiem rodzynek są idealne na kolację lub śniadanie. Można je zajadać same lub posmarowane ulubionym dżemem czy masełkiem. Do tego kubek mleka lub kakao i jedzonko palce lizać. Przepis dostałam od koleżanki ale znalazłam go również na blogu mojewypieki.com.

składniki:

1 kg mąki pszennej
150 g masła
500 ml letniego mleka
50 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
120 g cukru
150 g rodzynek

oraz
1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Przygotować zaczyn. Połowę mleka wlać do miski, dodać łyżkę cukru oraz drożdże. Wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Zaczyn odstawić na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły pracować. Do misy robota wsypać mąkę, sól i pozostały cukier, wymieszać. Dodać zaczyn oraz pozostałe mleko i letnie rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto, ciasto powinno łatwo odchodzić od ścianek misy. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce na ok godzinkę aby podwoiło swoją objętosć. Następnie do ciasta dodać rodzynki i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na w miarę równe porcje u mnie mniej więcej o wadze 100g. Z każdej porcji ciasta uformować ładną gładką kulkę, starając się aby nie było rodzynek na wierzchu. Gotowe bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 19 sztuk. Odstawić na ok 20-30 minut aby bułeczki podrosły. Gdy bułeczki podrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut aż się zarumienią.




wtorek, 20 października 2015

Śmietankowo-truskawkowy deser z procentami

Za oknem szaro i ponuro więc powracam do lata i słodkich truskawek i na osłodę polecam prosty deserek. Słodki mascarpone i śmietanka doskonale komponują się z kwaskowym musem truskawkowym. A dla wzmocnienia smaku odrobina likieru śmietankowo-truskawkowego.

składniki:


masa śmietankowo-truskawkowa
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30 % do ubijania
200 g truskawek, u mnie mrożone
50 ml likieru o smaku śmietankowo-truskawkowym Dalkowski

dodatkowo
5 podłużnych biszkoptów
likier śmietankowo-truskawkowy Dalkowski do nasączenia biszkoptów
2 kostki czekolady, u mnie gorzka

Truskawki rozmrozić. Do miski wlać śmietankę i ubić na sztywno. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone. Następnie do zmiksowanego serka dodać ubitą śmietanę oraz likier i zmiksować aż składniki się połączą. Rozmrożone truskawki zmiksować na mus, można do smaku nieco dosłodzić. Deser nałożyć do szklaneczek czy pucharków. Na dno każego pucharka nałożyć trochę kremu śmietanowego i polać odrobiną truskwakowego musu. Następnie ułożyć kawałki dobrze nasączonego w likierze biszkopta. Ponownie wyłożyć śmietankowy krem i na wierzch odrobinę truskawkowego musu. Całość posypać odrobiną startej czekolady. Przed podaniem dobrze schłodzić. Z tej ilości wyszło mi 5 deserków, wszystko zależy od wielkości pucharka.



poniedziałek, 19 października 2015

Puree z dyni

Puree z dyni jest bardzo proste w przygotowaniu. A gdy już mamy takie puree możemy je wykorzystać do wielu potraw np. do past, do słodkich wypieków, do zupy. Niedługo na blogu pojwai się kilka przepisów jak wykorzystac takie puree.

składniki:


1 mała dynia lub pół dużej

Dynię dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki mniej więcej tej samej wielkości i wykroić z nich nasiona. Nie obierać ze skórki. Kawałki dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do miękkości ok 20-30 minut, wszystko zależy od rodzaju dyni i wielkości kwałaków. Następnie dynie wystudzić. Ze skórek za pomocą łyżki wyskrobać upieczony miąższ. Miąższ ułożyć na gęstym sicie i odstawić na ok godzinkę aby ociekł z nadmiaru soku. Następnie miąższ zmiksować blenderem na gładkie puree. 
Gotowe puree można od razu wykorzystać, można poporcjować i zamrozić. Można też zapasteryzować ale ostanio czytałam, że  trzeba to zrobić trzykrotnie bo inaczej sfermentuje więc najprościej po prostu od razu zużyć lub zamrozić. Kolor puree jest uzależniony od rodzaju dyni, najbardziej intensywny kolor wychodzi z dyni hokkaido.


sobota, 17 października 2015

Sałatka figowo-gruszkowa z serem pleśniowym

Pyszne słodkie owocowe zestawienie z serem pleśniowym na zielonej sałacie. Piękna kompozycja na talerzu i fajna kompozycja smaków.

składniki:

2 garście porwanej sałaty
2 figi
2 małe gruszki
80 g sera z pleśnią
olej arachidowy

Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć sałatę, u mnie sałata masłowa i kilka listków rukoli. Gruszki obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Figi pokroić w ćwiartki . Ser pleśniowy pokroić w średnią kostkę. Pokrojone składniki ułożyć na sałcie w dowolnej kompozycji. Całość skropić olejem arachidowym i podawać.


piątek, 16 października 2015

Ciasto amerykańskie

To ciasto piekę bardzo często. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jabłka mamy dostępne cały rok a pozostałe składniki na pewno znajdą się w każdej kuchni. Ciasto to też znane jest pod nazwą ciasto "salceson". Do ciasta można dodać też bakalie jeśli mamy pod ręką - mogą być rodzynki lub orzechy.

składniki:

5 jajek
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru ( daje nieco mniej)
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody (ja nie przepadam za soda w ciastach i daje proszek do pieczenia)
1,5 szklanki oleju rzepakowego (daje nieco mniej)
1 kg jabłek

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę, odstawić. Do dużej miski wbić całe jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać kakao, porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksować aż składniki się połączą. Następnie do masy dodać pokrojone wcześniej jabłka i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do dużej blaszki (35x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ładnie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do suchego patyczka ok 40-50 minut, funkcja góra dół. Przed podaniem gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Do ciasta można też dodać 1 łyżeczkę cynamonu jeśli ktoś lubi.


czwartek, 15 października 2015

Krem dyniowo-cukiniowy z czubrycą zieloną

Zupki krem ostatnio często goszczą na moim stole. Powstała kolejna z dyni i cukinii z dodatkiem nieznanej mi dotychczas przyprawy - czubrycy zielonej. Zupka wyszła naprawdę przepyszna a przyprawa trafiła w nasz gust smakowy więc na pewno będę nią doprawiała więcej dań.

składniki:

500 g obranej cukinii, użyłam żółtej
500 g obranej dyni
300 g obranych ziemniaków
1 łyżka czubrycy zielonej
1,2 l bulionu drobiowego
50 ml słodkiej śmietanki

Cukinię, dynie i ziemniaki pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem dodać czubrycę i zagotować. Gotować aż warzywa będa miękkie. Następnie garnek zestawić z ognia i dodać słodką śmietankę. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem. Gotową zupkę nałożyć na talerze i podawać z grzankami.



Sposób na dynię 2015

środa, 14 października 2015

Sałatka z białej kapusty wersja z czosnkiem

Niedawno publikowałam przepis na sałatkę z białej kapusty . Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis. Sałatka podobna do tamtej bo jest i kapusta i marchewka i papryka ale ta wersja jest z dodatkiem czosnku i z inną zalewą. Mi zdecydowanie lepiej smakuje ta wersja bo bardzo lubię czosnek.

składniki:


2 kg białej kapusty, późna odmiana "kamienna głowa" zbierana jesienią
2 czerwone papryki
4 marchewki
1 duża główka czosnku
2 łyżki soli

zalewa
2 szklanki wody zimnej przefiltrowanej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
0,5 szklanki octu 10 %

Kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy do warzyw. Następnie kapustę przełożyć do dużej miski i zasypać solą. Dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek obrać i pokroić w plasterki. Po 4 godzinach kapustę odcisnąć ze soku. Sok wylać. Do odciśniętej kapusty dodać przygotowane warzywa i wymieszać. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa i wymieszać, odstawić aż wystygnie. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Warzywa dobrze ugnieść w słoikach. Zalać pozostałą w misce zalewą. Słoiki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 20 minut od zagotowania.


wtorek, 13 października 2015

Żółta sałatka z tortellini

Pyszna sałatkowa kompozycja w której główna rolę gra tortellini z nadzieniem serowym. Do tego kilka żółtych dodatków w postaci sera, ananasa i kukurydzy. Sałatka prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna.

składniki:

250 g tortellini z nadzieniem serowym
200 g żółtego sera, u mnie gouda
1 puszka ananasa
1 mała puszka kukurydzy
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3-4 łyżki majonezu

Tortellini z nadzieniem serowym ugotować wg przepisu i dobrze osączyć. Ser żółty pokroić w średnią kostkę. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do miski. Dodać osączoną z zalewy kukurydzę i wymieszać. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki oraz majonez i ponownie wymieszać. Sałatkę przybrać natką i podawać. 


niedziela, 11 października 2015

Sok z aronii

Aronia nie należy do najsmaczniejszych owoców ale ma wiele bardzo cennych właściwości. Zawiera wiele witamin, minerałów i związków. Dlatego też warto przygotować z niej sok, który potem wykorzystamy do herbaty lub przygotowania kompotu zimową porą.

składniki:

2 kg aronii
1 kg cukru
1 l zimnej przefiltrowanej wody

Owoce aronii najlepiej zbierać po przymrozkach dzięki temu nie będzie miała w sobie tej nieprzyjemnej w smaku goryczki. Można też owoce wcześniej zerwać i włożyć na kilkanaście dni do zamrażarki a dopiero potem przygotować z niej sok. Ja swoją aronię właśnie przemroziłam w zamrażarce bo zerwałam ją wcześniej ze względu na panującą suszę inaczej po prostu uschła by na krzakach. Rozmrożone owoce przełożyć do garnka i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać wodę i cukier. Wszystko zagotować i gotować na wolnym ogniu ok 30 minut. Potem sok przecedzić, owoce dobrze odcisnąć ze soku. Otrzymany sok przelać do butelek lub słoiczków i dobrze zakręcić. Butelki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką, zalać wodą na wysokośc 2/3 butelki. Pasteryzować 15 minut od zagotowania.


sobota, 10 października 2015

Domowe hamburgery

Domowy hamburger to domowym, nie ma lepszego. Jedną sztuką możemy najeść się do syta i przynajmniej wiemy co jemy. Do hamburgerów najlepsza jest wołowina ale ja często robię z mięsa jakie mam pod ręką, używam więc też samej wieprzowiny albo wykorzystuje mięsko mieszane wieprzowo-wołowe.

składniki:

8 bułek do hamburgerów
1 kg mięsa mielonego najlepiej wołowego, u mnie wieprzowo-wołowe
1 jajko
1 łyżka natki pietruszki
sól,pieprz
mielony imbir
słodka i ostra paryka

dodatki, u mnie:
sałata
pomidor
rzodkiewka
keczup
majonez

Do mięsa mielonego dodać przyprawy do smaku, jajko oraz natkę pietruszki i dokładnie wyrobić. Następnie z masy uformować płaskie kotlety-hamburgery, mi wyszło 8 szt. Patelnię grillową skropić olejem i grillować kotlety z obu stron aż się dobrze przyrumienią. Bułki rozkroić, jeśli mamy zimne można lekko podgrzać na patelni grillowej. Na bułkę położyć kotleta z dodatkami polać keczupem/majonezem, przykryć drugą połówką bułki. I można zajadać. 




piątek, 9 października 2015

Krucha szarlotka

Jak jesień to jabłka a jak jabłka to musi być szarlotka. Ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo delikatna. Ma tylko jedną wadę bardzo szybko znika z talerza.

składniki:

kruche ciasto
450 g mąki pszennej
250 g zimnego pokrojonego masła
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
szczypta soli

dodatkowo
1,5 kg jabłek
2-3 łyżki cukru waniliowego 

Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść przy pomocy robota lub ręką. Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Oprószyć cukrem waniliowym, wymieszać i odstawić. Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto się schłodzi na dno formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta. Na starte ciasto wyłożyć pokrojone jabłka. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 45-50 minut az wierzch ładnie się przyrumieni, funkcja góra dół. 



czwartek, 8 października 2015

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Proste puszyste placuszki drożdżowe idealne na kolację lub słodki obiad. Do ciasta dodałam starte jabłka ale można też dodać jakieś inne drobne owoce lub pokrojone w drobną kosteczkę albo zrobić wersję bez owoców i podać je już z gotowymi placuszkami.

składniki:

500 g mąki pszennej
1,5 szklanki letniego mleka
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 jajko
2 duże jabłka
olej do smażenia

Do miski wkruszyć drożdże. Dodać cukier oraz pół  szklanki mleka i wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Odstawić na ok 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić. Do miski z zaczynem dodać pozostałe mleko, jajko, cukier waniliowy i mąkę. Wyrobić ciasto. Następnie dodać starte jabłka i ponownie wyrobić. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło obiętość. Gdy ciasto wyrośnie rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać po łyżce ciasta, łyżką uformować placuszek. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem, same lub z dżemem czy frużeliną.



środa, 7 października 2015

Zupa krem z cukinii z serem pleśniowym

Delikatna i kremowa zupka krem z cukinii. Ser pleśniowy nadaje zupce nieco ostrości przez co zupka uzyskuje fajny posmak. Serów z pleśnią nie lubię ale zupka z jego dodatkiem bardzo mi zasmakowała.

składniki:

1 kg obranej cukinii
750 ml bulionu, u mnie drobiowy
100 g sera z niebieską pleśnią

Obraną cukinię pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zagotować. Gotować aż cukinia będzie miękka ok 20 minut. Pod koniec gotowania do garnka wrzucić pokrojony lub pokruszony ser pleśniowy i chwilkę jeszcze gotować aż ser sie rozpuści. Potem garnek zestawić z ognia. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem. Gotową zupkę podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie prażony słonecznik.

Polecam też inne zupki krem z cukinii:
Zupka krem z cukinii z serkiem topionym
Zupa krem z cukinii z koperkiem



wtorek, 6 października 2015

Sałatka z białej kapusty

Mam własną kapustkę ale niestety nie mam jej gdzie przechowywać aby przez całą zimę móc robić ze świeżej surówki. Dlatego też kapustkę zamykam wraz z innymi warzywkami w słoiczkach. Dzięki temu potem mam gotową surówkę do obiadu.

składniki:

sałatka
3 kg białej kapusty, poźna odmiana zbierana jesienią "kamienna głowa"
1 kg papryki czerwonej
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchewki
0,5 kg kiszonych ogórków
4 łyżki soli kamiennej

zalewa
9 szklanek wody zimnej przefiltrowanej
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10 % (ja daje nieco mniej)

Kapustę posztkować na szatkownicy lub drobno pokroić nożem. Ja kroje nożem bo moja szatkownica bardzo drobno szatkuje a wolę jak kapusta jest taka grubsza. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Następnie pokrojone warzywa wymieszać w dużej misce i zasypać solą. Ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny aby warzywa puściły sok. W międzyczasie paprykę oczyścić z nasion i pokroić w niedługie paseczki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiszone ogórki również zetrzeć na tarce. Po czterech godzinach kapustę i cebulę odcisnąć ze soku. Sok wylać. Dodać przygotowane pozostałe warzywa i dokładnie wymieszać. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać warzywa w misce. Wszystko przemieszać i zostawić aż wystygnie. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Warzywa dobrze ugnieść w słoikach, ja nakładam tak do szyjki z gwintem. Zalać pozostałą w misce zalewą. Jak warzywa będa słabo ubite to zabraknie do nich zalewy. Słoiki dobrze zakręcić. Następnie słoiki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką i zlać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania.



poniedziałek, 5 października 2015

Karkówka w keczupie

Pyszny i sycący obiadek. Karkówka zapiekana w keczupie z dodatkiem cebulki . Do tego ziemniaczki i mizeria. Po prostu obiad palce lizać.

składniki:

800-900 g karkówki
400 g keczupu, u mnie Kielecki łagodny
1 łyżka oregano
2 duże ząbki czosnku
2 cebule

Karkówkę pokroić w plastry. W misce wymieszać keczup, oregano i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać pokrojoną karkówkę i wymieszać aby marynata pokryła mięso. Zawartość miski przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć cebulę pokrojoną w pół plastry. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na minimum godzinkę. Potem naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać przez ok godzinę. Gotową karkóweczkę podałam z ziemniakami i mizerią.

Polecam też:
Karkówkę zapiekaną z pieczarkami





sobota, 3 października 2015

Focaccia z figami i camembertem

Kolejna wersja pysznego puszystego placuszka. Tym razem z dodatkiem słodkich fig i serka camembert a dla smaku skropiona olejem arachidowym.

składniki:

2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
25 g świeżych drożdży
3/4 szklanki letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka tymianku
3 łyżki oleju
4 duże figi
1 serek camembert

Przygotować zaczyn na ciasto. Do miseczki wkruszyć drożdże i dodać cukier a następnie połowę letniej wody. Wymieszać aż drożdze się rozpuszczą i odstawić na kilka minut aż zaczną pracować. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą i tymiankiem. Dodać przygotowany wcześniej zaczyn, olej i resztę wody. Zagnieść ciasto. Potem ciasto podsypać mąką i rozwałkować, ja rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach mniej więcej 35x25. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut aby podrosło. W tym czasie przygotować dodatki. Figi pokroić w ćwiartki lub ósemki a serek w trójkąty. Gdy ciasto podrośnie na cieście ułożyć pokrojone składniki, lekko wciskając je w ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut aż ciasto się przyrumieni. Lekko przestudzoną focaccię pokroić na kawałki i skropić olejem arachidowym. Można zajdać:) 

Polecam też:
Focaccię z pomidorkami i oliwkami



piątek, 2 października 2015

Kostka kokosowa

Coś słodkiego dla fanów kokosa. Ciasto jest mocno kokosowe bo i w kremie jest kokos i na wierzchu w bezie też kokos. I ogólnie w całym wpisie dużo kokosu :)

składniki:


biszkopt
4 jajka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

kokosowa beza
5 białek
szczypta soli
3/4 szklanki drobnego cukru
200 g wiórków kokosowych

krem budyniowo-kokosowy
2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5 l mleka
800 ml mleka
3 łyżki cukru
200 g masła
50 ml likieru o smaku kokosowym Canari
100 g wiórek kokosowych

Przygotować biszkopt.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier i ubić na puszystą masę. Następnie dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać ubite białka. Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół. Biszkopt wystudzić. 

Beza z kokosem 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Blaszkę o tych samych wymiarach co piekliśmy biszkopt wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę kokosową i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15-20 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni. Gorącą bezę od razu wyłożyć na dużą deskę i delikatnie odlepić papier do pieczenia, odstawić do wystudzenia. 

Krem budyniowo-kokosowy 
Pół litra mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko przelać do garnuszka i rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlać zawartość garnuszka i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć z likierem kokosowym. Cały czas ubijać i porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe. Ponownie zmiksować aby krem połączył się z kokosem. 

Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Na wierzchu delikatnie ułożyć wystudzoną bezę. Ciasto wstawić do lodówki aby krem stężał.



czwartek, 1 października 2015

Krem z pieczonych pomidorów z mozzarellą

Mocno pomidorowa zupka krem z pieczonych pomidorów z dodatkiem bazylii i mozzarelli. Zupka wyszła trochę mało fotogeniaczna i nie chciała współpracować z moim aparatem ale jest przepyszna i warto ją zrobić. Mi najlepiej smakuje bez żadnych dodatków.

składniki:

2 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima i malinowe
5 ząbków czosnku
0,5 l bulionu drobiowego
1 łyżeczka bazylii
1 kulka mozzarelli
50 ml słodkiej śmietanki

Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na pół i ułożyć skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie pomidory były drobne więc musiałam to zrobić na dwie blaszki. Między połówkami pomidorów ułożyć też nieobrane ząbki czosnku. Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 15-20 minut na funkcji termoobieg aż skórka pomidorów lekko zbrązowieje. Wystawić z piekarnika aby pomidory przestygły. Następnie z pomidorów ściągnąć skórki, czosnek wycisnąć z łupinek. Obrane pomidory i czosnek przełożyć do garnka. Wlać bulion, dodać bazylię i zagotować. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i gotować aż mozzarella się rozpuści. Zestawić garnek z ognia i dodać słodką śmietanę. Następnie zmiksować zupkę na gładki krem i od razu podawać.

Zupka podana w filiżance z kolekcji Martha Platin Porcelana Bogucice