tag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post1980643992360728962..comments2024-02-28T15:48:29.534+01:00Comments on Monia miesza i gotuje: Śmietanowiec z galaretkamiMonikaPiekarskahttp://www.blogger.com/profile/12860935686243050071noreply@blogger.comBlogger92125tag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-82969318648325336842022-12-21T14:40:17.352+01:002022-12-21T14:40:17.352+01:00Bardzo dziękuję za przepis moja mama robiła zawsze...Bardzo dziękuję za przepis moja mama robiła zawsze na śmietnik 18% i mleku i ten smak pamiętam z dzieciństwa! Pycha! Dużo bardziej fit niż na 30% :)))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-59708792051501936952021-06-14T20:27:07.210+02:002021-06-14T20:27:07.210+02:00Wyszło bardzo dobre,jedynie dodałam więcej cukru.N...Wyszło bardzo dobre,jedynie dodałam więcej cukru.Nie rozumie osób negujących przepis jeżeli jest mało słodkie to dodaje więcej cukru a jeżeli chodzi o problem z tężeniem masy to wystarczy robić dokładnie to co przepisie(ja robiłam ciasto z marudzącym niemowlakiem przy nogach i wyszło) Pozdrawiam Pani Moniko:) <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-10117425962708773272020-10-27T12:01:20.613+01:002020-10-27T12:01:20.613+01:00A można mieszać??? A można mieszać??? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11867941166904565063noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-1871408260545514022020-02-09T18:40:55.559+01:002020-02-09T18:40:55.559+01:00Mi też nie stężało i mama mi przypomniała ze ona t...Mi też nie stężało i mama mi przypomniała ze ona tylko ta zwykła gellwe używa i wszystko jej wychodzi z innych firm używała to też często coś nie wychodziło. Sprawdzę z gellwe tak jak Pani i mam nadzieję że się uda 😊Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17901595892490927083noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-69928473908885062852020-02-02T09:13:08.966+01:002020-02-02T09:13:08.966+01:00ŚwietnieŚwietnieAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/00315039264808821151noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-33886725058649306492019-08-30T21:07:18.655+02:002019-08-30T21:07:18.655+02:00Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i z wagą. Śm...Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i z wagą. Śmietanowiec wyszedł bezproblemowo, konsystencja po schłodzeniu świetna :) Także z przepisem jest wszystko w porządku! Dziękuję i pozdrawiam :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13097763940526121640noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-88567980307779161322019-04-15T22:19:32.257+02:002019-04-15T22:19:32.257+02:00uwielbiam to ciasto <3uwielbiam to ciasto <3grill ogrodowyhttps://emako.pl/pol_m_Ogrod_Relaks-w-ogrodzie_Grille-i-akcesoria-1228.htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-37956041721667077592019-04-05T09:59:16.312+02:002019-04-05T09:59:16.312+02:00Pycha.
Żelatyna musi dobrze się rozpuścić.
Masa te...Pycha.<br />Żelatyna musi dobrze się rozpuścić.<br />Masa tezeje juz podczas miksowania.<br />Dziekuje Pani!<br />A komus nie wyszlo? Cóż kuchnia to eksperymentyAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/00396673666619536605noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-51513662165367477962018-11-14T00:54:20.577+01:002018-11-14T00:54:20.577+01:00Wychodzi zawsze i nie ma różnicy czy jest to kwaśn...Wychodzi zawsze i nie ma różnicy czy jest to kwaśna czy słodka śmietana jedna podpowiedź nie dodajcie galaretki kiwi Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15619224593727118943noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-61747773221142449002018-07-14T17:47:19.721+02:002018-07-14T17:47:19.721+02:00Cudowne, lekkie ciasto, wczoraj zrobiłam, dziś pod...Cudowne, lekkie ciasto, wczoraj zrobiłam, dziś podałam, zachwytom nie było końcaNatalia Bhttps://www.blogger.com/profile/12005433832957365332noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-15654068981864428402018-07-10T14:43:49.712+02:002018-07-10T14:43:49.712+02:00Zawsze wychodzi,prosty,łatwy,szybki. Wystarczy czy...Zawsze wychodzi,prosty,łatwy,szybki. Wystarczy czytać przepis tam wszystko jest napisane. U nas szybko znika. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-9477296281514548902018-04-28T19:58:37.926+02:002018-04-28T19:58:37.926+02:00własnie powinno byc słodkie i z 30% smietant jest ...własnie powinno byc słodkie i z 30% smietant jest przepyszneAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-6283028562565066282018-02-17T11:06:43.257+01:002018-02-17T11:06:43.257+01:00Jak się robią grudki to znaczy że śmietana była za...Jak się robią grudki to znaczy że śmietana była za zimna. Rozpuszczona żelatyna doznała szoku i szybko stężała zanim została wymieszana ze śmietaną. Zawsze robię wszystkie ciasta na zimno tym samym sposobem jak w przypadku śmietanowca i zawsze wychodzą a na blogu jest ich sporo. W komentarzach są też porady innych, może inny sposób okaże się lepszy niż mój.MonikaPiekarskahttps://www.blogger.com/profile/12860935686243050071noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-4713842997222739292018-02-17T01:20:33.644+01:002018-02-17T01:20:33.644+01:00Nie wyszedł....juz drugi raz...grudy grudy grudy ☹...Nie wyszedł....juz drugi raz...grudy grudy grudy ☹Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-53453264914463479632017-11-17T10:35:53.703+01:002017-11-17T10:35:53.703+01:00Mi weszedl pyszny tylko nie tak ładny 😉 ale z cza...Mi weszedl pyszny tylko nie tak ładny 😉 ale z czasem się wyrobie 😊 a Tym którym nie wyszedł też radzę poćwiczyć a nie czepiać się przepisu, który jest dobry 😊 jedyne co to dodałam więcej żelatyny, cukru waniliowego i mała śmietankę 30% bo miałam firme 28 cm. Polecam przepis i pozdrawiam autorkę 😊Asikahttps://www.blogger.com/profile/16312115324462363437noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-88550642167066581262017-11-12T19:41:04.819+01:002017-11-12T19:41:04.819+01:00Żelatyna musi być dokładnie wymieszana z masa więc...Żelatyna musi być dokładnie wymieszana z masa więc warto noeco dłużej pomieszać aby mieć pewność.MonikaPiekarskahttps://www.blogger.com/profile/12860935686243050071noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-71893964191393418142017-11-12T14:22:39.965+01:002017-11-12T14:22:39.965+01:00czy yogurt wymaga dluzszego mieszania czy tylko wy...czy yogurt wymaga dluzszego mieszania czy tylko wystarczy do polaczenia sie skladnikow<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-46193801285160276842017-11-11T12:30:46.089+01:002017-11-11T12:30:46.089+01:00Pyszne!!! Robiłam "prawie" wg przepisu. ...Pyszne!!! Robiłam "prawie" wg przepisu. Dodałam trochę zwykłego cukru, bo mąż lubi słodsze.Ze śmietaną 18% jest rewelacyjne, bo jest lekkie i nie mulące. Jedynie żelatynę namoczoną w mleku rozpuszczam w kuchence mikrofalowej (moc 300 przez jakieś 30 sekund). Nie jest gorąca a ładnie się rozpuszcza :)Masę wyłożyłam na niezbyt gruby biszkopt. Ciasto mojego dzieciństwa :)M.P.https://www.blogger.com/profile/11104965518600284697noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-66408777370285226882017-10-17T13:46:47.952+02:002017-10-17T13:46:47.952+02:00Te na dole pewnie wyszły ok gorzej z górą bo herba...Te na dole pewnie wyszły ok gorzej z górą bo herbatniki nie mają jak zmięknąć. Co do żelatyny jak ciut więcej to nie zaszkodziło bardzo i sprawiło że całość wyszła stabilna więc i kawałki bardziej poręczne.MonikaPiekarskahttps://www.blogger.com/profile/12860935686243050071noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-86673470615869475842017-10-17T13:18:27.597+02:002017-10-17T13:18:27.597+02:00Tak więc nie widziałam tej odpowiedzi na spód i na...Tak więc nie widziałam tej odpowiedzi na spód i na górę dałam herbatniki i nie jest to super pomysł ale dałam dość stabilne to jest więc ok do szkoły poszło moje 3 łyżki na wadze wyszły równe 33g więc chyba za duże łyżki dawałam ale stabilnie się zsiadlo więc myślę że była to dobra decyzja Wiolahttps://www.blogger.com/profile/00606291830582493125noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-24258266835659466662017-10-16T21:41:57.312+02:002017-10-16T21:41:57.312+02:00Odpisałam już wyżej :)
Odpisałam już wyżej :)<br />MonikaPiekarskahttps://www.blogger.com/profile/12860935686243050071noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-66136987330773672382017-10-16T21:27:49.664+02:002017-10-16T21:27:49.664+02:00Mam pytanie dziś będę robić tego smietanowca i chc...Mam pytanie dziś będę robić tego smietanowca i chciałam zapytać czy mogę wyłożyć go na herbatniki i na górę też dać herbatniki bo córka chce to do szkoły by się dziecia dobrze jadło i trzymało w ręce czy herbatniki się tutaj dobrze sprawdza ??Wiolahttps://www.blogger.com/profile/00606291830582493125noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-9266429787532552382017-10-16T11:18:04.639+02:002017-10-16T11:18:04.639+02:00Na spód to najczęściej daje biszkopty. Ewentualnie...Na spód to najczęściej daje biszkopty. Ewentualnie daje spód z herbatników-zmiksowane herbatniki z dodatkiem masła wtedy jest ten spód stabilniejszy ( proszę zerknąć do galerii z ciastami na zimno tam jest kilka przepisów z takim spodem i jak to wygląda). Nie wiem jakby sprawdziły sie tutaj same herbatniki. A na wierzch dałabym galaretkę rozpuszczoną w mniejszej ilości wody aby było stabilne bo na górze to herbatniki to nie bardzo mi pasują no chyba że będą takie duże kawałki jak herbatnik i ciasto będzie krojone pomiędzy to wtedy myślę że by sie to sprawdziło. A może lepszym rozwiązaniem byłby po prostu cienki biszkopt na spód i na wierzch galaretka.MonikaPiekarskahttps://www.blogger.com/profile/12860935686243050071noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-69987207331480659012017-10-16T08:58:12.003+02:002017-10-16T08:58:12.003+02:00Mam pytanie dziś będę robić tego smietanowca i chc...Mam pytanie dziś będę robić tego smietanowca i chciałam zapytać czy mogę wyłożyć go na herbatniki i na górę też dać herbatniki bo córka chce to do szkoły by się dziecia dobrze jadło i trzymało w ręce czy herbatniki się tutaj dobrze sprawdza ??Wiolahttps://www.blogger.com/profile/00606291830582493125noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8496043242485685026.post-40108498240789096462017-03-03T22:49:54.812+01:002017-03-03T22:49:54.812+01:00Super ciasto. Nie miałam cukru waniliowego - dodał...Super ciasto. Nie miałam cukru waniliowego - dodałam 5 łyżek cukru i kilka kropel aromatu waniliowego. Mój mąż uwielbia baaardzo słodkie ciasta, a mimo to, to z kwaśnej śmietany przypadło mu do gustu :-)Wyjadał masę z miski :-D Można skosztować śmietanę z cukrem i zdecydować czy dosłodzić wg gustu - dlatego marudzenie, że nie słodkie jest trochę niepoważne. <br />Co do żelatyny ja zawsze namaczam w mleku lub w wodzie (zimnej). Po kilku minutach wkładam w miseczce do mikrofali i na najniższej mocy podgrzewam ok 20-30 sekund. Pięknie się rozpuszcza w niezbyt wysokiej temp. Potem dodaję do niej 2-3 łyżki masy i dokładnie mieszam. Dopiero wtedy wlewam żelatynę do masy. Nigdy nie wychodzą grudki i idealnie się łączy. <br />Ciasto zsiadło mi się po 30 min. ale zostawiłam dla pewności na noc :-)Anonymousnoreply@blogger.com