środa, 31 lipca 2013

Grillowane skrzydełka z sałatką z grillowanych warzyw

Na grillu u mnie zawsze różnorodnie. Są kiełbaski, szaszłyki lub jakieś mięsko, chlebek i dużo warzyw. Dzisiaj polecam moje ulubione skrzydełka a do nich pyszną sałatkę z grillowanych składników.

skrzydełka:

10 skrzydełek kurczaka
8 łyżek oleju
4 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla Kamis
2 łyżki musztardy 

Dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sos sojowy, musztardę i przyprawę do kurczaka. Do marynaty włożyć skrzydełka i dokładnie wymieszać aby marynata dokładnie je pokryła, odstawić na minimum 1 godzinkę (ja odstawiam na noc do lodówki). Skrzydełka ułożyć na grillu i grillować ok 1 godzinki na średnim ogniu, często przekręcać i smarować pozostałą marynatą. Ugrillowane skrzydełka podawać z sałatką z grillowanych warzyw.

sałatka:

2 garście szpinaku świeżego
1 papryka czerwona 
2 małe cukinie (może być żółta i zielona)
2 cebule
10 pieczarek
przyprawa grill ziołowy Kamis
olej do skropienia

Przygotować warzywa. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion. Cukinię pokroić wzdłuż w plastry (aby było wygodnie grillować). Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa i pieczarki skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy.Warzywa ugrillować. Aby było wygodnie pieczarki i pokrojoną cebulę nadziać na patyki do szaszłyków. Ugrillowaną paprykę i cukinię pokroić na mniejsze kawałki. Dodać pozostałe ugrillowane warzywka i szpinak. Dokładnie wymieszać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz