środa, 10 lipca 2013

Kruche ciasto z budyniową pianką i truskawkami



ciasto: 


1 kostka masła  (250 g)

2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

pianka: 


5 białek

1 szklanka cukru drobnego
2 budynie śmietankowe na 0,5 l mleka (80 g)
0,5 szklanki oleju
400 g małych truskawek (moga też być maliny lub jagody)

Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać masło i posiekać nożem.Potem dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (jedna część większa tak ok 2/3 ciasta druga mniejsza 1/3), obie części zawinąć w folię i włożyć na 2-3 godziny do zamrażarki. Potem blachę (25x28) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć większą część zamrożonego ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 200 C i podpiec na złoty kolor,wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę , utrwalić cukrem. Cały czas ubijać i wsypywać porcjami budynie a potem strużką wlewać olej. Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto. Na pianie ułożyć owoce. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200C i piec ok 40 minut aż wierzch ładnie się zarumieni.



6 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda! I pewnie smakuje super A trzeba koniecznie scierac ciasto czy można tez wyłożyć bez mrozenia ?( w szybszej wersji np)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto jest lepkie i bez zmrożenia nie da sie go zetrzeć na tarce bo się do niej przykleja, owszem pierwszą warstwę można by było wylepić ręką bez ścierania ale ciężko byłoby z wierzchem a robić ręcznie takie małe kuleczkie jeszcze z lepkim ciastem to za dużo pracy

      Usuń
  2. Czy można użyć mrożonych owoców? Jeśli tak to czy dać zamrożone czy rozmrożone?

    OdpowiedzUsuń
  3. A ile czasu podpiekasz ciasto przed wyłożeniem pianki i owoców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój piekarnik szybko piecze i po prostu obserwuje jak ciasto lekko się zacznie rumienić tak gdzieś ok 10-15 minut. Chociaż robiłam ostatnio to ciasto z inną pianką i rabarbarem tutaj przepis http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2016/05/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-kiesielowa.html i nie podpeikałam i też wyszłodobrze i ciasto było dopieczone ale tej wersji jeszcze nie próbowałam bez podpiekania.

      Usuń