poniedziałek, 15 lipca 2013

Roladki nadziewane fetą z kuskusem i marchewką

Roladki drobiowe często goszczą na naszym stole. Szybko się je robi a w środku można ukryć różne składniki, które mamy pod ręką. Moje roladki sa z serem feta. Podałam je z marchewka i kuskusem.

składniki:

600 g piersi z kurczaka
100 g fety
2 łyżki majeranku
1 jajko
700 g marchewki
100 g masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
do panierowania bułka tarta i/lub sezam
olej rzepakowy do smażenia
kuskus

Pierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć majerankiem. Ser feta pokroić w kawałki i zawinąć w mięso. Roladki panierować w jajku i bułce tartej lub sezamie (możne wymieszać bułkę z sezamem) i smażyć na złocisty kolor. Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić marchewkę, dusić ok 10-15 minut. Dodać mąkę i dokładnie wmieszać w marchewkę, jeszcze chwilę trzymać na ogniu cały czas mieszając aby mąka się przesmażyła. Kuskus przygotować według przepisu. Marchewkę możemy wymieszać razem z kuskusem lub podać osobno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz