sobota, 1 lutego 2014

Konkurs z przyprawami

Zapraszam na pierwszy mały konkurs. Jak już pisałam nie lubie curry, próbowałam ale niestety nie jestem w stanie przełknąć tej przyprawy. Wiem jednak że smak mi się zmienia i co kiedyś mi nie smakowało teraz o dziwo mi smakuje i może kiedyś będzie tak z curry. Dlatego też zadanie dla Was - pokażcie co pysznego robicie z tą przyprawą. A nóż może coś mnie zaciekawi i się spodoba a jak nie to chociaż przyprawa trafi w dobre ręce i się nie zmarnuje. Nagrodami będą trzy zestawy przypraw a w każdym zestawie słoiczek curry   (w tym jeden który dostałam od Kamis klik, mam nadzieję że zostanie mi to wybaczone).

Krótkie zasady:


1. Konkurs trwa od 1 do 10 lutego b.r.
2. Jedna osoba może zgłosić max. 3 przepisy, proszę o Wasze przepisy i zdjęcia nieskopiowane z internetu.

3. Przepisy zgłaszacie tu na blogu w komentarzu, pod zgłoszeniem podpiszcie się imieniem i pierwszą literką nazwiska. Dodatkowo jeśli posiadacie zdjęcie możecie zamieścić je razem z tytułem przepisu na FB klik.
4. Miło mi będzie jeśli też polubicie moją stronę na FB klik.
5. Ja funduje i wysłyłam nagrody i ja wybieram zwycięzców. Wysyłka tylko na terenie Polski.
6. Wyniki zostaną ogłoszone do 3 dni po zakończeniu konkursu. Po ogłoszeniu wyników czekam na dane od zwycięzców. Gdy otrzymam wszystkie dane postaram się jak najszybciej wysłać nagrody.
7. Jeśli będzie mało chętnych konkurs może zostać przedłużony.




A teraz nagrody:

zestaw I




zestaw II



zestaw III






15 komentarzy:

  1. Ko-Ko z Curry i z Kurą

    * * *

    Składniki:

    800 g filetu z kurczaka
    3 saszetki ryżu
    1 puszka mleczka kokosowego
    100 g śmietany 18%
    400 ml bulionu drobiowego z kostki
    1 duża cebula
    szczypiorek
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki pasty curry
    100 g wiórków kokosowych
    łyżka masła
    łyżka sosu imbirowego

    pieprz
    sól
    curry (duuuużo)
    cukier
    cynamon
    kardamon
    imbir (duuużo)
    tymianek
    cząber (opcjonalnie)
    kwasek cytrynowy (szczypta)

    3 łyżki mąki
    2 łyżki wody

    marynowana cebulka perłowa

    Przygotowanie:

    Kurczaka umyć i pokroić w kostkę.
    Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać na drobne kawałeczki, uważając, by nie przesolić ich rzewnymi łzami. Dosiekać trochę szczypiorku.

    Łyżkę masła rozgrzać na patelni, zeszklić na tym cebulę, dodać szczypiorek, a później rzucić na to kurczaka. Niech cierpi. Najlepiej ze 100 ml bulionu. I tak przez 5-7 minut.

    Mleko kokosowe wymieszać ze śmietaną, resztą bulionu, pastą curry, curry, sosem imbirowym, cukrem i resztą przypraw.

    Gdy kurczak dosmaży się odpowiednio, zalać go na patelni masą kokosowo-śmietanową. Na niewielkim ogniu podgrzewać, aż zacznie gęstnieć. Dosypać wiórków kokosowych, doprawić do smaku.

    Jeśli całość wyda się zbyt rzadka, można zagęścić ją, dodając do niej mąkę wymieszaną z wodą (tak, żeby nie było grudek).

    Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i cebulką marynowaną.

    Smacznego!
    Anula W.

    OdpowiedzUsuń
  2. ROZINDYCZONA TORTILLA
    czyli meksykański ostry obiad z ptakiem w środku ;-)

    Składniki na placki:

    300 g mąki kukurydzianej (gdyby ciasto było zbyt luźne, można dosypać)

    200 g mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka soli
    50 ml oliwy
    1,5 szklanki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka curry
    szczypta pieprzu


    Składniki na nadzienie:

    0,5 puszki kukurydzy
    0,5 puszki fasolki czerwonej
    3-4 duże ogórki kiszone
    1-2 pomidory (wiem, nie powinno się ich łączyć z ogórkami, bo podobno tracą właściwości odżywcze i witaminy, ale... ja lubię to zestawienie i basta!)
    1 duża cebula
    500 g filetów z piersi indyczej
    1 łyżka keczupu
    1 łyżka oliwy
    przyprawy: sól, pieprz kolorowy, papryka ostra, bazylia, curry, estragon

    Przygotowanie:

    Indyka dzielimy na cząstki, przyprawiamy, a następnie mieszamy z keczupem i oliwą i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ciasto.

    Składniki na ciasto umieszczamy w misce lub na stolnicy i wyrabiamy w miarę zwarte ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki kukurydzianej i/lub tortowej. Ciasto dzielimy następnie na kulki wielkości, hmm, powiedzmy że wielkości przeciętnego kiwi. :) Przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschły. Podgrzewamy porządnie patelnię teflonową . Każdą z kulek rozwałkowujemy na cieniutki placek - ja wkładałam je po kolei do woreczka foliowego i wałkowałam w nim - łatwiej wtedy oddzielić ciasto od folii bez rozrywania go i nie trzeba go podsypywać mąką. Każdy placek smażymy krótko obustronnie na patelni (na sucho - bez tłuszczu!) - aż pojawią się brązowe plamki. Bąblami - jeśli wynijdą takowe - nie przejmujemy się absolutnie. ;-)

    Wyjmujemy indyka z lodówki i podsmażamy na patelni przez kilkanaście minut. Łączymy z odsączonymi warzywami, doprawiamy.

    Tortille po podsmażeniu nadziewamy mieszanką indyka i warzyw. Można dorzucić jeszcze żółty ser i sos czosnkowy - według uznania. Ale im ostrzej, tym lepiej.

    I... już. :) Smacznego!

    P.S. Placki tortillowe szybko "sztywnieją". Ale można je przechowywać w lodówce przez kilka dni i później podgrzewać na parze - odzyskają giętkość. :-)

    Anula W.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj:)
    Pierwsza propozycja z curry indyjskim :
    Tortilla
    Placki:
    30 dag mąki pszennej
    150 ml wody
    łyżeczka soli
    Pół łyżeczki curry indyjskie ( wg gustu)
    2 łyżki oleju

    Nadzienie:
    2 pojedyncze piersi z kurczaka
    przyprawa do gyrosa
    jajko i bułka tarta do panierowania
    pomidor
    ogórek sałatkowy
    8 listków zielonej sałaty
    sos czosnkowy
    ketchup
    Z mąki, wody, soli, oleju i curry wyrobić gładkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cztery cienkie placki, i upiec. Odstawić, najlepiej między dwa talerze, aby nie wyschły.
    Piersi z kurczaka umyć i osuszyć , następnie posypać przyprawą do grosa, panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na oleju.
    Ogórka trzeba obrać ze skórki i pokroić w plasterki, tak samo kroimy pomidora.

    Każdego placka najpierw smarujemy sosem czosnkowym i ketchupem, układamy listek sałaty ( sałatę najpierw myjemy i osuszamy ) dodajemy plasterki ogórka i pomidora, oraz kawałki usmażonego kurczaka, nakrywamy drugim listkiem sałaty i zwijamy tortillę . Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejna propozycja z samym curry :)
    Piersi z kurczaka w sosie curry:
    1 duża pierś kurczaka
    1-2 łyżki curry od Kamisa
    1 łyżki papryki słodkiej
    2 łyżki ziarenek smaku
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    Sos sojowy wg smaku
    Pieprz czarny mielony
    Kubek śmietany ( 150 ml)
    Skrobia kukurydziana do zagęszczenia sosu
    Olej z pestek winogron do podsmażenia mięsa

    Wycinam filety z piersi kurczaka, i dzielę na kotleciki. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam filety. Cebulę obieram i kroję w piórka, obrany czosnek kroję w plasterki, dodaję do mięsa, doprawiam sosem sojowym, posypuję curry, papryką i ziarenkami smaku. Duszę chwilkę i zalewam wrzątkiem. Gotuje około 25 minut. Po tym czasie mięso wyciągam, a sos zagęszczam skrobia i śmietaną. Skrobię ( około 2 łyżki)rozprowadzam w małej ilości zimnej wody , i łączę ze śmietaną, wlewam do sosu , mieszam i doprowadzam do wrzenia. Do gotowego sosu wkładam mięso.
    Można podać z ziemniakami i buraczkami tartymi podanymi w osobnej miseczce.
    pozdrawiam, może się przekonasz to tej aromatycznej przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje propozycje są następujące:

    1). Kalafior z curry

    Składniki:
    - 1 mały kalafior,
    - 3 małe ziemniaki,
    - 1 cebula,
    - 1 łyżka oleju,
    - sól, pieprz, cukier, curry,
    - sok z 1/2 cytryny,
    - 1 domowa kostka rosołowa rozpuszczona w 1/2 szklance wody lub 1/2 szklanki bulionu.

    Kalafior dokładnie myjemy, dzielimy na różyczki, a następnie gotujemy z dodatkiem soli, cukru i soku z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Po chwili dodajemy ziemniaki i pół szklanki bulionu. Przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy do momentu, aż ziemniaki zaczną być miękkie. Następnie dodajemy ugotowanego kalafiora, chwilę dusimy. Przyprawiamy curry (ilość wg uznania), redukujemy wodę. Podajemy z drugim daniem. Smacznego!

    2). Zielony kurczak curry w porowym składzie

    Składniki:
    - ok. 500 g piersi z kurczaka,
    - 3 spore pory (białe części, ewentualnie jasnozielone),
    - przyprawy: sól, pieprz, curry,
    - 1 łyżka oleju do podsmażenia,
    - śmietana (ja dodałam 1 łyżkę, ale można więcej lub całkowicie z niej zrezygnować),
    - dodatkowo: ryż.
    Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy sól, pieprz i 1 łyżeczkę curry. Po chwili, gdy kurczak stanie się biały, dodajemy umytego i pokrojonego w półplasterki pora. Podlewamy wodą, zmniejszamy gaz, przykrywamy. Dusimy ok. 15 minut (oczywiście sprawdzamy, czy mięso jest uduszone i miękkie). Po tym czasie dodajemy więcej curry (wg uznania, ja dodałam jeszcze ok. 1,5 łyżeczki) i zaprawiamy śmietaną. Podajemy z ryżem. Smacznego!!!

    Pozdrawiam :)

    Na facebooku lubię jako M. Wojciechowska

    OdpowiedzUsuń
  6. BIRYANI, czyli ryż zapiekany z kurczakiem,
    dynią, pieczarkami oraz solidną garścią przypraw

    * * *

    Składniki:

    500 g dyni startej na tarce jarzynowej (wykorzystałam ostatni okaz z naszego jesiennego ogrodu, schowany bezpiecznie w kuchni letniej - długo wytrzymała)
    1-2 marchewki (też starte)
    150 g pieczarek (w domu mam spory zapas zawekowanych po uprzednim podsmażeniu z cebulką - idealne na taką okazję)
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    2 duże piersi z kurczaka
    3 szklanki bulionu drobiowego
    200 białego ryżu
    2 łyżki oleju rzepakowego

    przyprawy (u mnie jak zawsze - solidna dawka): sól, pieprz ziołowy, curry, chili, słodka papryka, kurkuma (co najmniej łyżka), garam masala, kolendra mielona, równie mielony kmin rzymski, sproszkowana gałka muszkatołowa, szafran (opcjonalnie - ja akurat miałam, bo wygrałam w konkursie z Kamisem, i z radością odkryłam, że wreszcie mogę go wykorzystać), tymianek

    do wysmarowania naczynia żaroodpornego: odrobina masła
    do ozdoby przyda się też natka pietruszki albo inne zielsko ;-)



    Przygotowanie:

    Należy zacząć od siekania, któremu to procesowi kolejno poddajemy: cebulę, pierś kurczaka (doprawiając ją wstępnie solą i pieprzem) oraz czosnek (tu można użyć wyciskarki do czosnku, jeśli ktoś ma takie cudo).

    Kolejna czynność przygotowawcza to podgrzanie piekarnika - niech spokojnie dojdzie sobie do ok. 180 stopni Celsjusza, podczas gdy my będziemy pichcić.

    Przyprawy - poza szafranem - mieszamy. Częścią z nich nacieramy kurczaka.

    Cebulę szklimy na dużej patelni (tu wykorzystać trzeba olej rzepakowy)- na małym ogniu. Dodajemy czosnek, podsmażamy jeszcze chwilę, uważając, by nie przypalić niczego, a potem dorzucamy kurczaka wypaćkanego przyprawami. Smażymy aż mięso zyska bielutki kolor w środku. Pod koniec obsmażania dorzucamy pieczarki, żeby się podgrzały (jeśli nie macie gotowca, dorzucamy je wcześniej albo przygotowujemy oddzielnie). I dynię zmieszaną z marchewką (można dodatkowo dosolić, żeby nie pozbawić mieszanki smaku). Smażymy jeszcze jakieś 4-5 minut.



    W tym czasie, nie tracąc czujności, podgrzewamy (lub przygotowujemy z kostki) bulion, a kiedy się zagotuje, dodajemy szafran i resztę mieszanki przypraw. Wyłączamy gaz. Niech się przegryzą.

    Teraz pora na ryż - sypiemy go na patelnię i kontynuujemy smażenie przez minutę, by później zalać całą zawartość patelni bulionem. Sprytny myk: mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy gaz.

    Bierzemy duże naczynie żaroodporne i nacieramy je leciutko masłem. Przekładamy do niego to, co do tej pory dusiło się na patelni, zalewając resztą bulionu. Całość trzeba przykryć szczelnie pokrywą (z braku pokrywy - można użyć folii aluminiowej). W nagrzanym piekarniku trzymamy biryani przez jakieś pół godziny. W tym czasie ryż powinien wchłonąć bulion, zmieniając się w aromatyczną żółtawą masę przetykaną gęsto kurczakiem, dynią i pieczarkami. Czy to pachnie jak Indie? Nie wiem. Ale wiem, że to jedna z najsmaczniejszych potraw, jakie zdarzyło mi się przygotować. :-)

    Polecam!

    P.S. Podajemy z natką pietruszki jako ozdobą, można też użyć startego sera i posypać nim jeszcze ciepłą potrawę. Smacznego! :-)

    Anula W.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, moja pierwsza propozycja

    Kalafior z kurkumą i curry

    Składniki :

    jeden średni kalafior
    pół łyżeczki kurkumy
    pół łyżeczki curry
    vegeta
    masło

    Kalafiora dzielimy na różyczki, wkładamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy około 3-4 łyżek masła, dodajemy kalafiora. Posypujemy kurkumą, curry. Mieszamy. Podsmażamy aż zacznie nabierać złotego koloru. Próbujemy jeśli jest mało słony doprawiamy vegetą.

    Można podawać jako dodatek do ryżu, ziemniaków, kaszy. Świetnie smakuje sam.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna W.
    Kuchenne fascynacje

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam jeszcze jeden przepis ale od razu uprzedzam,że nie robiłam go. Nie liczę,ze zostanie zaliczony do konkursu ale jak je zobaczyłam od razu pomyślałam o Tobie,bo być może w słodkościach przekonasz się do curry. Nietypowe połączenie ale czemu nie ? ja lubię eksperymetować :) Jeśli jest potrzeba podam link do przepisu.

    Czekoladowe muffinki z curry

    Na 6 babeczek :

    * 25 g gorzkiego kakao
    * 80 ml wrzącej wody
    *1 duże jajko
    *105 g mąki uniwersalnej
    *110 g cukru
    *1/2 łyżeczki curry w proszku ( w przepisie jest żeby użyć średniej ostrości natomiast ja pokusiłabym się o ostre )
    *1/4 łyżeczki sody
    *1/4 łyżeczki soli
    *75 g masła w temp. pokojowej

    Kakao rozpuszczamy we wrzątku mieszając aż powstanie gładka pasta. W misce ubijamy jajko, dodajemy 1 łyżeczkę pasty kakaowej,mieszamy do połączenia.

    Wszystkie suche składniki przesiewamy.Dodajemy miękkie masło i pastę kakaową. Mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy ubite jajko, mieszamy.

    Foremki na muffinki napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 170*C przez 20-25 minut do suchego patyczka.

    Krem :
    * 40 ml mleczka kokosowego
    * 50 g miękkiego masła
    *200 g cukru pudru
    *szczypta soli

    Masło ucieramy z połową cukru na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i sól, mieszamy. Mieszając stopniowo dosypujemy resztę cukru aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Krem nakładamy na ostudzone babeczki.

    Smacznego
    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna W,
    Kuchenne fascynacje

    OdpowiedzUsuń
  9. Soczewica zielona z kurczakiem i curry

    SKŁADNIKI (na 2 osoby) :
    1 szklanka soczewicy zielonej (u mnie firmy Halina)
    2 i 1/2 - 3 szklanki bulionu drobiowego
    1 pojedynczy filet z kurczaka
    3 łyżki oliwy
    2 łyżeczki curry
    1 duża marchewka
    1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
    sól, pieprz
    świeże oregano

    Filet z kurczaka kroimy na średnie kawałki, polewamy 1 łyżką oliwy i posypujemy curry. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
    W międzyczasie obieramy marchewkę i i kroimy ją w dość grube słupki.
    Na patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oliwy i wrzucamy zamarynowanego kurczaka i marchewkę. Podsmażamy przez około 5 minut, następnie wrzucamy soczewicę i mieszając trzymamy na ogniu jeszcze 2 minuty po czym zalewamy 2 i 1/2 szklanki bulionu. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez około 30 minut, aż soczewica będzie miękka (gdyby wchłonęła wszystki płyn i jeszcze była twardawa podlać resztą bulionu).
    Około 5 minut przed końcem duszenia, gdy soczewica będzie prawie miękka dorzucić zielony groszek. Na samym końcu posolić i popieprzyć do smaku.
    Danie podawać gorące posypane świeżymi listkami oregano.

    Pozdrawiam Justyna K.

    OdpowiedzUsuń
  10. Udka z kurczaka zapiekane z ryżem, marchewką i porem

    SKŁADNIKI :
    4 ćwiartki z kurczaka
    3 łyżki oliwy
    2 łyżki papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżka curry indyjskiego
    1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
    1/2 łyżki soli
    200 ml śmietany 30%
    100 ml mleka
    700 g marchewki
    300 ml bulionu
    2 cebule
    150 g pora
    2 główki czosnku (około 40 gram)
    400 g ryżu parboiled
    6 łyżki oleju
    sól, pieprz

    Ćwiartki z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć oliwą i obsypać solą, pieprzem młotkowanym, curry i paprykami. Zalać mlekiem i śmietaną. Przemieszać. Odstawić na 30 minut.
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, następnie wrzucić ryż, podprażyć na małym ogniu, aż będzie przezroczysty, uważać by nie przypalić, podlać marynatą z mięsa i bulionem i dusić 10 minut.
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
    Marchewkę obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Pora obrać z wierzchnich liści i pokroić w krążki.
    Na patelni roztopić 2 łyżki oleju, wrzucić marchewkę i pora i podsmażyć często mieszając przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem.
    Czosnek podzielić na ząbki i obrać.
    Duże naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła i obsypać mąką. na spód wyłożyć połowę ryżu, następnie, połowę marchewki z porem, resztę ryżu i resztę marchewki z porem.
    Patelnię dobrze rozgrzać z 2 łyżkami oleju, włożyć udka i podsmażyć z obu stron po 2 minuty, dorzucić czosnek i przytrzymać chwilkę na gazie. Udka tak przygotowane wykładamy na ostatnią warstwę marchewki i pora, zalewamy powstałym sosem i wykładamy czosnek.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku pod przykryciem przez 45 minut, a następnie dopiekamy bez przykrycia przez 15 minut.

    Justyna K.

    OdpowiedzUsuń
  11. Sałatka z surimi na bogato

    SOS:
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    3 łyżki soku z ananasa
    3 łyżki majonezu
    sól, pieprz

    W szklance mieszamy jogurt naturalny, sok z ananasa i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem dość ostro, gdyż smak sałatki będzie bazował na tym sosie.

    SKŁADNIKI SAŁATKI:
    250 g paluszków surimi
    3 małe pomidory
    1/2 długiego ogórka zielonego
    1/2 puszki ananasa
    100 g żółtego sera
    4 jajka
    1/2 szklanki ryżu (użyłam paraboiled)
    1 szklanka wody
    1 łyżeczka przyprawy curry
    1/2 łyżeczki soli

    Ryż dokładnie płuczemy pod zimną wodą, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wsypujemy curry i pół łyżeczki soli. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie wszystką wodę. Odstawiamy do wystudzenia.
    Paluszki surimi, pomidory, ananasa i żółty ser kroimy w grubą kostkę, ogórka w półplasterki. Wrzucamy wszystko do dużej miski.
    Jajka gotujemy na twardo, gdy ostygną obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
    Jajka i ostudzony ryż dodajemy do miski, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.

    Justyna K.

    OdpowiedzUsuń
  12. Curry świetnie sprawdza się w deserach! Oczywiście uwielbiam też wszelkie dania z drobiem i curry, pasuje tez do ryby... Opracuje Ci całe menu z curry, i obiecuję, że jeśli spróbujesz, polubisz curry!

    Na przystawkę zupa kokosowo-pomarańczowa!

    W garnuszku zagotuj 0,5l bulionu warzywnego, połącz z mleczkiem kokosowym i zagotuj. Dodaj sok wycisnięty z pomarańczy i około łyżeczki startej z niej skórki. Na patelni podsmaż 25 dag mielonego mięsa, dopraw sola, pieprzem i płaską łyżeczką curry. dodaj do bulionu z mleczkiem. Druga pomarańcze wyfiletuj, czyli wytnij miąższ bez błonek, z pozostałości wyciśnij do zupy sok, a kawałki pomarańczy pokrój trochę drobniej i dodaj do zupy. Możesz dodać też 3, drobno posiekane krążki ananasa z puszki i pół papryczki chili bez pestek. Podawaj gorące, posypane kolendrą! :)

    Danie główne - ryba zapiekana w naleśnikach.
    Do standardowego ciasta naleśnikowego (każda gospodyni ma swój sposób, więc nic nie narzucam) dodaj pół łyżeczki curry i osmaż cienkie placki (po 2 na osobę). 2 filety z ryby (np soli) przekrój w poprzek na pół - tak, aby były krótsze i dało się je zawinąć w paczuszkę z naleśnika. Rybę natrzyj pieprzem, sola, skrop sokiem z cytryny, oprósz szczypta curry. Paprykę czerwoną i zieloną drobno pokrój, dodaj startą na dużych oczkach marchew i posiekaną połowę pora podduś na patelni. Dopraw papryką w proszku i curry. Na naleśniku ułóż cienka warstwę warzyw, na to ryba i znowu cienko warzywa. Zawiń zgrabna paczuszkę i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zapiekaj paczuszki około 25 minut w 180'C. Podawaj z sosem ziołowym (z jogurtu, łyżki majonezu, ziołami prowansalskimi, z solą, cukrem i pieprzem)

    a na deser: karmelizowane jabłka z curry i kardamonową bita smietaną.

    4 jabłka pokrój w ósemki, możesz obrać ze skórki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć jabłka i posyp łyżką curry. Smaż, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się! Na druga patelnię wsyp pół szklanki cukru i rozpuść ją. Nie mieszaj! Możesz najwyżej mieszać ruszając patelnią, ale broń Boże łyżką! Do karmelu dodaj dwie łyżki masła, rozpuść je. Dodaj sporą szczyptę soli. wrzuć jabłka i garść orzechów (jakie masz - włoskie, laskowe...). wymieszaj i chwile podsmażaj jeszcze razem, aż ewentualny sok z jabłek odparuje. Podawaj z bita smietana ubita z cukrem pudrem do smaku i kardamonem (na 0,25l śmietanki ćwierć łyżeczki kardamonu).

    Pozdrawiam i życzę smacznego! ;)
    Justyna B.

    OdpowiedzUsuń