piątek, 4 lipca 2014

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Kolejne pyszne szpinakowe danie. Naleśniczki wszyscy lubią a zapiekane pod beszamelem są  pycha:)

składniki:

naleśniki
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 duża szczypta soli Kamis
1 szczypta cukru
1 jajko
2 łyżki oleju + olej do smażenia

farsz
700 g świeżego szpinaku
1/2 kostki fety (200g)
3 łyżki śmietany
sól, pieprz Kamis
2-3 ząbki czosnku
masło do smażenia

sos beszamelowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
sól,pieprz
gałaka muszkatołowa
oraz starty ser żółty do posypania

Przygotować ciasto naleśnikowe - dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki, gdyby ciasto wyszło zbyt gęste dolać trochę mleka lub wody. Gotowe ciasto odstawić. Szpinak umyć i dobrze osączyć, drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z ok 3 łyżkami masła, wrzucić szpinak i odparować wodę. Doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.  Dodać także rozkruszoną fetę i śmietanę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Następnie usmażyć naleśniki. Każdego naleśnika posmarować masą szpinakową, zwinąć w rulon, przekroić na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować sos beszamelowy na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać 2 szklanki mleka doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. Sos gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Gotowym sosem polać naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym, posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku na 175 C aż wierzch ładnie się przyrumieni.

Polecam też:
Zielone naleśniki
Naleśniki kukurydziane ze szpinakiem







Wegetariański obiad III

1 komentarz: