czwartek, 9 października 2014

Barszcz czerwony zabielany

Taki barszczyk najbardziej lubi moja rodzinka. Koniecznie musi być zabielany śmietaną. Podaje go z ziemniakami lub jako dodatek do krokietów czy pasztecików. Jeśli wolicie barszczyk czysty to polecam ten przepis.

składniki:

1,5 kg czerwonych buraków
1 cebula
4 ząbki czosnku
3-4 listki laurowe
3 łyżki majeranku
sól
3 litry bulionu lub wody
4 łyżki śmietany 18%
3-4 łyżki mąki pszennej
3-4 łyżki soku z cytryny

Buraczki obrać i pokroić w plastry. Cebulę i czosnek również obrać. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka i zalać wodą lub bulionem. Jeśli zalewamy wodą dorzucić jeszcze porcję warzyw jak do rosołu czyli marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i pora. Dodać listki laurowe oraz 1 łyżkę majeranku oraz do smaku sól. Gotować pod przykryciem aż buraczki będą prawie miękkie i oddadzą swój cały smak. Następnie odcedzić wywar do drugiego garnka. Dodać pozostałe dwie łyżki majeranku oraz sok z cytryny, dosolić do smaku jeśli potrzeba. Zagotować i zabielić śmietaną z mąką. Śmietanę i mąkę wymieszać dokładnie z odrobiną wywaru i wlać do garnka, ponownie zagotować. Smak barszczyku można poprawić lub wzmocnić dodając trochę kiszonego barszczu. Ja swój barszczyk zabielany podałam z ziemniakami.


3 komentarze:

  1. Zupka bardzo apetycznie wygląda .....uwielbiam barszcz zabielany z ziemniaczkami
    Pyszności ))

    OdpowiedzUsuń
  2. To moja ulubiona wersja barszczu czerwonego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam. Przygotowuje werdje na slodko ale wytrawnsvtex brzmi ciekawie

    OdpowiedzUsuń