składniki:
250 g drobnego makaronu, u mnie małe kokardki Czaniecki
300 g rzodkiewek
3 średnie długie ogórki
400 g chudej wędliny (szynka lub kiełbasa szynkowa)
duży pęczek szczypiorku
majonez
Makaron ugotować al'dente, przelać wodą i dobrze osączyć. Ogórki obrać i pokroić w średnią kostkę. Rzodkiewki, moje były podłużne, pokroić w plasterki. Wędlinę również pokroić w średnią kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać majonez i ponownie dokładnie wymieszać.
Bardzo fajna sałatka, szybka i bez kombinowania :)
OdpowiedzUsuńfajna i lekka sałatka :)
OdpowiedzUsuńJa robię w innej wersji: 1 pęczek rzodkiewek, ogórek spory, szczypiorek pęczek, 2 jaja ugotowane na twardo, poszarpana na drobno sałata.
OdpowiedzUsuńRzodkiewkę ścieram, ogórek w małą kostkę, szczypior drobno kroję, jajka w kosteczkę małą. Wszystko razem mieszam, solę pieprzę i polewam gęstą śmietaną. Wtedy jest lekka i wiosenna.
też ciekawa opcja, gdy są sezonowe warzywa nic tylko kombinowac i sałatki komponować:)
UsuńMożna też: rzodkiewki,ogórek, szczypiorek, jaja w kostkę do tego ryż, trochę majonezu oraz sól i pieprz do smaku.
UsuńBardzo mi się podoba, pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńjest wspaniała, polecam ! już w zeszłym roku robiłam,teraz powtórka :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń