środa, 10 czerwca 2015

Chleb na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim

Pyszny domowy chlebek na zakwasie z dodatkiem jednej z moich ulubionych przyprawy-czosnku niedźwiedziego. Chlebek fajnie wygląda i świetnie smakuje. Chlebek zrobiony z mąki ekologicznej Młyn Kopytowa.

składniki:

150 g aktywnego zakwasu
200 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa
250 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa
300 ml letniej wody
1/2 szklanki słonecznika
3 łyżki czosnku niedźwiedziego
1 łyżka soli
2 łyżki oleju

W jednej misce wymieszać obie mąki ze solą. W drugiej misce wymieszać zakwas, wodę, olej oraz czosnek niedźwiedzi i ziarna słonecznika. Połączyć zawartość obu misek i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Potem ciasto wymieszać i przełożyć do natłuszczonej keksówki o wymiarach 30x10. Ostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 0k 50-60 minut. Chlebek ułożyć na kratce, posmarować na wierzchu wodą i zostawić do wystudzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz