piątek, 10 lipca 2015

Ryba smażona w cieście piwnym

Na obiadek poleca się rybka w bardzo chrupiącym cieście z dodatkiem piwa. Do rybki podałam suróweczkę z nutą czosnku oraz ziemniaczki z koperkiem.

składniki:

600 g filetów z ryby, u mnie morszczuk
sól prowansalska
sok z cytryny

ciasto piwne
3/4 szklanki piwa
1 i 1/2 szklanki maki
1 jajko
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

Filety ryby jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć solą oraz skropić sokiem z cytryny, odstawić. Przygotować ciasto piwne. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko oraz piwo i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Rozgrzać patelnie z nieco większą ilością oleju. Kawałki ryby obtoczyć dokładnie w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor (można też rybkę usmażyć na głębokim oleju). Osączyć na papierowym ręczniku i podawać.




1 komentarz: