wtorek, 22 września 2015

Boczek pieczony

Nie ma jak domowa wędlinka. A taką pyszną domową wędlinką bez wątpienia jest pieczony boczuś. Przyprawiony papryką, majerankiem i czosnkiem. Podany z ulubioną musztardą i ogóreczkiem smakuje wybornie.

składniki:

1,8 kg chudego boczku ze skórą
słodka papryka
majeranek
czosnek granulowany
sól cebulowa
1/2 szklanki wody

Boczek dobrze natrzeć dużą ilością majeranku, papryki i czosnku. Tak przygotowane mięsko przełożyć do naczynia przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Następnie boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu posypać odrobiną soli cebulowej. Podlać wodą. Naczynie przykryć pokrywką, jeśli nie mamy pokrywki przy naczyniu można nakryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 1,5 godziny na funkcji termoobieg. Na 20 minut przed końcem pieczenia boczek odkryć aby przyrumienił się na wierzchu. Kroić w plastry gdy całkowicie wystygnie. 




4 komentarze:

  1. ojjj boczek. jakos tak mi Swietami pachnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo domowa wędlinka dobra na codzień i od święta :)

      Usuń
  2. Witam serdecznie.
    Jeszcze nigdy nie piekłam boczku,a ten przepis wydaje mi się smaczny i prosty :)
    I w związku z tym mam pytanie... ile dać soli? Bo rozumiem, że nacieram go papryką, majerankiem i czosnkiem i tak sobie leży a później tylko opruszam go solą, tak?
    Z góry dziękuję za odpowiedź :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak boczek nacieram papryką majerankiem i czosnkiem, co do soli to w tym przypadku doskonale jak dla mnie zastępuje ją majeranek więc boczuś posypuje odrbbiną soli dosłownie jedna-dwie szczypty tuż przed pieczeniem nawet jak nie damy jej wogóle to tez nic sie nie stanie

      Usuń