czwartek, 31 marca 2016

Surówka z kiszonej kapusty ze śmietaną

Kolejna surówka z kiszonej kapusty. Poprzednia wersja była z olejem a teraz z dodatkiem śmietany. Surówka jest bardzo pyszna i najbardziej pasuje do rybki. Najlepiej smakuje jak jest lekko schłodzona.

składniki:

400 g kiszonej kapusty
3 jabłka
3 marchewki
śmietana 18% lub 12%
świeżo zmielony czarny pieprz

Kapustę kiszoną przepłukać w wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to dwa albo nawet trzy razy. Następnie pokroić i przełożyć do miski. Obrać jabłka i marchewkę. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do kapusty. Wszystkie składniki wymieszać. Następnie dodać śmietanę oraz świeżo zmielony czarny pieprz do smaku. Śmietany nie dajemy dużo tylko aby połączyła składniki. Dokładnie wymieszać i odstawić surówkę do lodówki na ok 30 minut.

8 komentarzy:

  1. Kurcze ze śmietana jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to polecam spróbować, u mnie zawsze mama taką robiła

      Usuń
  2. Też muszę spróbować, coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste a jakie fajne:) Smaczna surówka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł, muszę też spróbować ze śmietaną :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O,coś nowego.Na pewno wypróbuję,bo bardzo lubię kiszoną kapustę.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie jadłam ze śmietaną-warto spróbować

    OdpowiedzUsuń