piątek, 13 maja 2016

Roladki drobiowe ze szparagami

Choć robiłam już wiele roladek z różnym nadzieniem to ze szparagami jeszcze u nas nie gościły. Ale wreszcie są  roladki szparagowe. Są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu a do tego pięknie prezentują się w przekroju. Szparagi do roladek można dać ugotowane jak również surowe, ja wolę je wcześniej ugotować.

składniki:

3 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka
ok 15-18 sztuk zielonych szparagów
6-9 plastrów szynki długo dojrzewającej
zioła włoskie
olej

Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki i ugotować al'dente. Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa. Następnie roztłuc cienko tłuczkiem najlepiej przez folię spożywczą. Oprószyć z obu stron ziołami włoskimi. Przygotować roladki. Roladki można zrobić na dwa sposoby- z szynką w środku lub z szynką na zewnątrz. Na desce ułożyć plaster szynki, na szynce ułożyć przygotowaną pierś z kurczaka, na kurczaku ułożyć po 2-3 szparagi tak aby po bokach trochę wystawały końce i zwinąć wszystko razem w roladkę. Jak szparagi są bardzo długie można je przekroić i mniejsze kawałki dać do środka. Jeśli szynkę chcemy w środku najpierw kładziemy przygotowaną pierś a potem na niej układamy szynkę i szparagi i  zwijamy. Ja zrobiłam 3 z szynka w środku i 3 z szynka na zewnątrz. Jeśli roladka jest duża to wtedy dajemy 2 plastry szynki. Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i ułożyć w nim roladki, łączeniem do dołu. Roladki też lekko skropić olejem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut na funkcji termoobieg. W trakcie pieczenia roladki przekręcić aby równomiernie się upiekły. Gotowe roladki podawać z ulubionymi dodatkami najlepiej przekrojone na pół.



1 komentarz: