środa, 4 maja 2016

Zupa krem z pokrzywy

Sezon na pokrzywy u mnie  krótki bo nie mam "dużej plantacji", po prostu rosną sobie razem z malinami pod płotem. Są taką skarbnicą składników, że grzech byłoby ich nie wykorzystać a przecież tak świetnie smakują. Niedawno robiłam pokrzywowe naleśniki a teraz pyszna zupka krem. Do zupki nie dodawałam śmietanki i wyszła w pięknym ciemnozielonym kolorze.

składniki:

150 g młodych pokrzyw, ja zerwałam czubki o długości ok 10 cm
1 duża cebula
500 g obranych ziemniaków
ok 1 l bulionu
2 łyżki masła do smażenia
oraz
śmietanka do podania
świeżo zmielony czarny pieprz

Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Pokrzywy dokładnie opłukać i osuszyć, posiekać razem z łodyżkami na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną cebulę. Gdy zrobi się szklista dodać posiekane pokrzywy. Podsmażać wszystko razem aż pokrzywy zmiękną i zmniejszą objętość. Następnie zalać bulionem i zagotować. Gdy zawartość garnka się zagotuje dodać pokrojone ziemniaki. Gotować dalej aż ziemniaki będą miękkie. Gdy ziemniaki się już ugotują zestawić garnek z ognia. Zawartość zmiksować na gładki krem, gdyby zupa wyszła za gęsta dolać jeszcze bulionu. Zupkę podawać z kleksem słodkiej śmietanki i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.


1 komentarz: