poniedziałek, 27 czerwca 2016

Szaszłyki z kurczakiem słodko-pikantnym

Słodko pikantny kurczak, kolorowa cebula i czerwona papryka. Te trzy składniki wystarczyły aby skomponować szaszłyczki na grilla. Szaszłyki nie tylko świetnie smakowały ale też całkiem ładnie się prezentowały.

składniki:

800 g piersi z kurczaka
6 średnich cebul (3 żółte i 3 czerwone)
1 duża czerwona papryka
10 łyżek słodko-pikantnego sosu chili
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju rzepakowego

Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, sok z cytryny i słodko-pikantny sos chili. Dokładnie wymieszać. Pierś kurczaka pokroić w duża kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki, każdą ćwiartkę podzielić na pół. Na patyczki do szaszłyków nadziewać kurczaka, cebulę i paprykę. Gotowe szaszłyczki grillować ze wszystkich stron aż mięsko się przyrumieni.



1 komentarz: