wtorek, 16 sierpnia 2016

Koperkowa zupa krem

Prosta i pyszna zielona kremowa zupka przesycona aromatem młodego koperku. W sam raz na letni obiadek. Zupkę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tak jak ja z paluchem z ciasta francuskiego.



składniki:

1 l bulionu drobiowego
pęczek koperku ( ok 4 kopiaste łyżki po posiekaniu )
ok 600 g obranych ziemniaków
4 łyżki śmietanki 30 %

Bulion wlać do garnka, zagotować. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Gdy bulion się zagotuje wrzucić pokrojone ziemniaki i 3 łyżki posiekanego koperku. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Garnek zestawić z ognia. Dodać śmietankę i zawartość garnka zmiksować na krem. Dodać pozostałą łyżkę posiekanego koperku i wymieszać. Gotową zupkę podałam z paluchem z ciasta francuskiego z szynką.



2 komentarze: