piątek, 1 września 2017

Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą

Bakłażany nadziane pomidorami i mozzarellą ciekawie prezentują się w postaci kolorowego wachlarza. Można je podać jako dodatek np. do pieczonego kurczaka czy kotleta lub po prostu same bo są bardzo sycące.





składniki:

2 średnie bakłażany po ok 500 g
3 średnie pomidory
3 kulki mozzarelli
olej rzepakowy
zioła włoskie
olej sezamowy
kawałek fety do posypania
sól

Bakłażany dokładnie umyć i wysuszyć. Pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok 1 cm nie rozcinając do końca, przy ogonku plastry mają się trzymać w całości. Następnie plastry delikatnie posolić i odłożyć bakłażany na ok 30 minut aby puściły sok. Potem sok delikatnie wytrzeć papierowym ręcznikiem. Bakłażany skropić delikatnie olejem rzepakowym. Pomidory i mozzarelle pokroić w plastry. Pokrojoną mozzarellą i pomidorami przełożyć bakłażana.  Nadziane bakłażany ułożyć na blaszce lekko rozpłaszczając tworząc niby wachlarz. Oprószyć solidnie ziołami włoskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 220 C i zapiekać ok 10-15 minut aż bakłażan zmięknie. Po upieczeniu od razu podawać. Skropić olejem sezamowym i posypać pokruszoną fetą.








Warzywa psiankowate 2017

2 komentarze:

  1. Świetny patent, dziękuję za Twój wkład w akcję. Już niedługo jej podsumowanie :)

    OdpowiedzUsuń