sobota, 3 kwietnia 2021

Jajka faszerowane tuńczykiem

Faszerowne jajka są pyszne i proste w przygotowaniu. U mnie bardzo szybko znikają z talerza. Tym razem nadziane farszem z dodatkiem tuńczyka. Dorzuciłam trochę czerwonej papryki dla koloru i żeby coś delikatnie chrupało. Zamiast papryki można dodać czerwoną cebulę lub kiszonego ogórka.
 


składniki:

6 jajek
1 puszka tuńczyka w kawałkach (100 g)
plaster czerwonej papryki
1-2 łyżki majonezu
sól,pieprz
posiekany szczypiorek do posypania

Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Każde jajko przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć żółtko i przełożyć do miski. Do żołtek dodać osączonego tuńczyka i wszystko rozgnieść widelcem. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę, dałam plasterek odkrojony z samego czubka papryki. Pokrojoną paprykę dodać do miski z żółtkami i tuńczykiem, wymieszać. Do farszu dodać majonez i ponownie wymieszać, farsz ma mieć konsystencję pasty do smarowania. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić połówki jajek. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Polecam też:
Jajka z pastą chrzanową
Jajka faszerowane wędzonym łososiem
Jajka z pastą z awokado
Jajka faszerowane serkiem ziołowym



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz