piątek, 18 czerwca 2021

Wiosenna sałatka do obiadu i grilla

W warzywniaku wysyp rzodkiewek. Ta ze słoika jakoś nie bardzo przypadała nam do gustu więc zjadamy po prostu na świeżo. Rzodkiewka trafia do kanapek, do sałatek i do surówek. I właśnie dzisiaj taka propozycja szybkiej sałatki do obiadu czy grilla. Moja wersja skropiona jest olejem ale można także połączyć ją z jogurtem lub śmietaną.

składniki:

2 średnie długie ogórki ok 400 g
ok 350 g rzodkiewek
garść posiekanego koperku
200 g sera sałatkowego lub fety
olej z pestek winogron do skropienia
świeżo zmielony pieprz


Ogórki pokroić w małą kostkę. Rzodkiewki równieć pokroić, w zależności od wielkości w kostkę lub plasterki. Do pokrojonych warzyw dodać posiekany koperek oraz pokruszony ser. Wymieszać, skropić olejem i do smaku oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. I od razu podawać. Można przed przygotowaniem sałatki warzywa schłodzić wtedy takie zimne warzywka będą lepiej smakować.


1 komentarz: