Strony

poniedziałek, 23 grudnia 2024

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i camembertem

Pyszna kolorowa sałatka z kurczakiem. Tym razem kurczaka podałam w towarzystwie pomarańczy, camemberta i granatu. Użyłam piersi smażonej ale można również użyć mięska przygotownego na grillu elektrycznym. Z podanych składników wychodzą 3 porcje sałatki (na zdjęciu jest półmisek z 2 porcjami).


składniki:

5-6 garści mieszanki porwanych sałat
300g piersi z kurczaka
bułka tarta+czarny sezam do panierowania
1 małe jajko
sól, pieprz
słodka papryka
czosnek granulowany 
olej do smażenia
1 serek camambert (120g)
1 pomarańcza
pestki granatu do posypania

sos
6 łyżek oleju z ostropestu lub słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka miodu

Pierś pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Następnie panierować w jajku oraz bułce tartej wymieszanej z czarnym sezamem. Usmażyć na oleju na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę. Pomarańczę obrać i pokroić na małe kawałki. Camemberta pokroić na małe trójkąciki. Usmażonego kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone składniki ułożyć na porwanej sałacie. Posypać pestkami granatu. Składniki sosu wymieszać i polać sałatkę. Można podawać.


sobota, 21 grudnia 2024

Sernik z mlekiem zagęszczonym

Do tego sernika przymierzałam się już dawno ale tak jakoś wyszło, że go jeszcze nie zrobiłam. Była ochota na słodkie a akurat miałam ser w wiaderku i puszkę słodzonego mleka do wykorzystania więc nadszedł moment na wypróbowanie przepisu. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zrobiłam go bez żadnego spodu ale można wykorzystać herbatniki lub zrobić kruchy spód. Sernik z mlekiem skondensowanym jest jak dla mnie idealnie słodki i ma bardzo delikatną puszystą konsytencję. Na pewno go jeszcze upiekę.



składniki:

1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka dobrej jakości
5 jajek
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530 g)
szczypta soli
2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do miski przełożyć ser, dodać mleko zagęszczone oraz żołtka, zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać budynie i ponownie zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy serowej. Wymieszać delikatnie łyżką. Masę przełożyć do blaszki 24x24 natłuszczonej masłem. Ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnka nagrzanego na 175 C i piec ok 60 minut aż wierzch delikatnie się przyrumieni. Zostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu można polać polewć czekoladową lub delikatnie oprószyć cukrem pudrem.