Strony

czwartek, 31 października 2024

Kurczak pod pierzynką z warzyw

Pyszna propozycja na obiad. Pierś kurczaka zapieczona jest pod pierzynką z warzyw. Wykorzystałam czerwoną paprykę, cukinię oraz czerwoną cebulę. Do tego pyszne ziemniaczki i surówka.



składniki:

3 piersi z kurczaka po ok 250 g
przyprawa gyros
1 czerwona cebula ok 100 g
pół czerwonej papryki ok 100 g
kawałek młodej cukinii ok 200 g
olej do smażenia
ser żółty do posypania
sól, pieprz
maso do posmarowania naczynia

Pokroić warzywa, cukinię (razem ze skórką) i paprykę w niedużą kostkę a cebulę w półprastry. Pokrojone warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju żeby delikatnie zmiękły. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Każdą pierś kurczaka przekroić wzdłuż na dwa plastry mięsa. Oprószyć z obu stron pryprawą gyros. Następnie mięso obsmażyć z obu stron, krótko tylko żeby zmieniło kolor. Podsmażone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym masłem. Na każdym plastrze mięsa ułożyć porcje podsmażonych warzyw. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 20 minut. Następnie posypać startym serem i zapiekać jeszcze chwilę aż ser się rozpuści.  Gotowego kurczaka padawać z dowolnymi dodatkami, u mnie pieczone ziemniaki i surówka z kalarepy.


poniedziałek, 21 października 2024

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Sezon warzywny w moim warzywiaku już zakończony. Z ostatnich zebranych pomidorów zrobiłam zupę krem. Do pomidorów dorzuciłam jeszcze paprykę , czerwoną cebulę oraz marchewkę. Warzywa wcześniej upiekłam w piekarniku, z takich pieczonych zupa zupełnie inaczej smakuje.


składniki:

1,5 kg mięsistych pomidorów
1 nieduża czerwona papryka
1 średnia marchewka
2 średnie czerwone cebule
ok 750 ml bulionu
oliwa do skropienia
100 ml śmietanki 30 %
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka cukru
sól
bazylia

Pomidory przekroić na pół, wykroić ewentualne zgrubienia po ogonku. Paprykę również przekroić na pół i wydążyć gniazdo nasienne. Cebule przekroić na pół a marchewkę w plasterki.  Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pokrojone warzywa. Pomidory oraz paprykę ułożyć skórką do góry. Wszystkie warzywa delikatnie skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20-30 minut aż skórka na pomidorach zacznie delikatnie brązowieć. Zawartoś blaszki razem ze sokiem, który puściły warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem. Dodać cukier oraz wędzoną paprykę. Całość gotować ok 10 minut. Potem zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietankę, do smaku doprawić solą oraz bazylią. Gdyby zupa była za gęsta można dolać więcej bulionu. Gotową zupę podałam z grzankami.


poniedziałek, 7 października 2024

Karkówka duszona w sosie pomidorowo-cukiniowym

Dziś propozycja na obiad z karkówką w roli głównej.  Mięso duszone jest w sosie warzywnym z pomidorów i cukinii. Do sosu dodałam cukinię ze skórką, która się nieco rozpadła i zagęsciła sos. Jeśli chcemy aby sos był gładki można mięso przełożyć na talerz a sos zmiksować blenderem.


składniki:

1 kg karkówki
500 g młodej cukinii
ok 750 ml gorącej wody
1 słoiczek gęstego przecieru pomidorowego ( ok 350 ml)
sól, pieprz
1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki

Karkówkę pokroić w plastry. Cukinię razem ze skórką pokroić w większą kostkę. Plastry karkówki delikatnie zrumienić z każdej strony. Ja podsmażyłam po kilka plastrów w garnku, bez użycia dodatkowego tłuszczu. Następnie podsmażone mięso zalać gorącą wodą. Dodać wędzoną paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Zagotować. Następnie dodać pokrojoną cukinię. Wszystko razem dusić do miękkości mięsa, ok 20-30 minut. Jak mięso będzie miękkie dodać przecier pomidorowy i ponownie zagotować, doprawić do smaku jeśli potrzeba. Gotową karkówkę podałam z ziemniakami i sałatką wielowarzywną.