Sezon warzywny w moim warzywiaku już zakończony. Z ostatnich zebranych pomidorów zrobiłam zupę krem. Do pomidorów dorzuciłam jeszcze paprykę , czerwoną cebulę oraz marchewkę. Warzywa wcześniej upiekłam w piekarniku, z takich pieczonych zupa zupełnie inaczej smakuje.
składniki:
1,5 kg mięsistych pomidorów
1 nieduża czerwona papryka
1 średnia marchewka
2 średnie czerwone cebule
ok 750 ml bulionu
oliwa do skropienia
100 ml śmietanki 30 %
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka cukru
sól
bazylia
Pomidory przekroić na pół, wykroić ewentualne zgrubienia po ogonku. Paprykę również przekroić na pół i wydążyć gniazdo nasienne. Cebule przekroić na pół a marchewkę w plasterki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pokrojone warzywa. Pomidory oraz paprykę ułożyć skórką do góry. Wszystkie warzywa delikatnie skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20-30 minut aż skórka na pomidorach zacznie delikatnie brązowieć. Zawartoś blaszki razem ze sokiem, który puściły warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem. Dodać cukier oraz wędzoną paprykę. Całość gotować ok 10 minut. Potem zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietankę, do smaku doprawić solą oraz bazylią. Gdyby zupa była za gęsta można dolać więcej bulionu. Gotową zupę podałam z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz