Małe truskawkowe serniczki to idealny deser na gorące dni. Bardzo proste w przygotowaniu. Zamiast truskawek można użyć innych owoców sezonowych. Z podanych składników wyszło mi osiem szklaneczek.
składniki:
masa truskawkowa
350 g truskawek
300 g zmielonego sera, u mnie z wiaderka dobrej jakości
2 galaretki truskawkowe
300 ml gorącej wody
oraz
ok 350 g truskawek
2 galaretki przezroczyste lub truskawkowe
900 ml gorącej wody
Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus i połączyć ze zmielonym serem. Dodać wystudzone galaretki i zmiksować na jednolitą masę. Przygotować osiem szklaneczek. Do każdej nalać mniej więcej tyle samo masy. Ja ustawiłam szklaneczki pod skosem w keksówce wyłożonej ściereczką. Wstawić do lodówki do stężenia. Dwie galaretki rozpuści w 900 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na wierzchu i zalać wystudzoną galaretką. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz