składniki: 1 kg mąki pszennej, ja dałam typ 500 100 g świeżych drożdży 900 ml wody letniej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 3/4 szklanki otrębów żytnich 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki siemienia 1 słoiczek pomidorów suszonych
Drożdże rozkruszyć,posypać cukrem i rozetrzeć. Dodać słonecznik,siemię i otręby, zalać wodą,wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z oregano,bazylią i solą. Pomidory suszone osączyć z zalewy drobno pokroić, dodać do rozczynu drożdżowego. Wymieszaną z przyprawami mąkę połączyć z rozczynem i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Potem natłuścić dwie formy keksówki i ciasto przełożyć do foremek, znowu odstawić na 10 minut. Foremki wstawić do nagrzanego na 190 C piekarnika i piec ok 50-60 minut aż wierzch ładnie się zabrązowi. Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki i położyć na kratce aby odparował.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz