skrzydełka:
10 skrzydełek kurczaka
8 łyżek oleju
4 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla Kamis
2 łyżki musztardy
Dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sos sojowy, musztardę i przyprawę do kurczaka. Do marynaty włożyć skrzydełka i dokładnie wymieszać aby marynata dokładnie je pokryła, odstawić na minimum 1 godzinkę (ja odstawiam na noc do lodówki). Skrzydełka ułożyć na grillu i grillować ok 1 godzinki na średnim ogniu, często przekręcać i smarować pozostałą marynatą. Ugrillowane skrzydełka podawać z sałatką z grillowanych warzyw.
sałatka:
2 garście szpinaku świeżego
1 papryka czerwona
2 małe cukinie (może być żółta i zielona)
2 cebule
10 pieczarek
przyprawa grill ziołowy Kamis
olej do skropienia
Przygotować warzywa. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion. Cukinię pokroić wzdłuż w plastry (aby było wygodnie grillować). Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa i pieczarki skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy.Warzywa ugrillować. Aby było wygodnie pieczarki i pokrojoną cebulę nadziać na patyki do szaszłyków. Ugrillowaną paprykę i cukinię pokroić na mniejsze kawałki. Dodać pozostałe ugrillowane warzywka i szpinak. Dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz