Muffinki z dodatkiem cukinii. Całkiem smaczne i pożywne. Trzymałam się przepisu choć nie przepadam za sodą ale następnym razem zamienię ją na proszek. Jakoś nie podchodzi mi jej smak w wypiekach choć jej ilość jest niewielka.
składniki:
400 g startej na tarce cukinii
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżki cukru brązowego
2 łyżki cukru waniliowego
1/3 szklanki oleju Rapso
1/3 szklanki mleka
1 aromat cytrynowy
2 łyżki tartych migdałów Back Mit
1 jajko
Cukinię oczyścić z miąższu i pestek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, ja dałam cukinię żółtą, musimy mieć 400 g (ok 2,5 szklanki) już startej cukinii. W jednej misce połączyć składniki mokre w drugiej składniki suche. Potem połączyć zawartość obu misek. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki, ciasta powinno być na wysokość 3/4 foremki. Na wierzchu posypać tartymi migdałami. Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 30-40 minut. Jak to przy sodzie muffinki mają ten jej specyficzny posmak, można ją zastąpić proszkiem do pieczenia.
uwielbiam wypieki z cukinią! Twoje babeczki musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńAlex_M