składniki:
kruche ciasto
250 g mąki pszennej
125 g masło
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
nadzienie
350 g cukinii a’la ananas
2 jajka
5 łyżek śmietany 18% lub gęstego jogurtu
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
skórka otarta z połówki cytryny lub 2-3 łyżki soku z cytryny
Z podanych składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Na dnie nakłuć widelcem. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C. Śmietanę lub jogurt wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, sokiem z cytryny, jajkami i jedną łyżką mąki. Na podpieczonym cieście ułożyć osączoną cukinię i zalać masą. Piec ok 20-30 minut na 180 C aż wierzch ładnie się zarumieni.
Uwielbiam cukinię i tarty. TO połączenie jest idealne dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńMniam, studenci na pewno wypróbują :D
OdpowiedzUsuństudentglodny.blogspot.com