Został mi z obiadu woreczek ugotowanego ryżu więc na szybko na podwieczorek powstały małe chrupiące placki.
składniki:
1 woreczek ugotowanego ryżu ( użyłam białego Sonko)
2 jajka
1 łyżka szczypiorku
4 łyżki mąki kukurydzianej
1 garść startego sera żółtego
do smaku sól morska
olej do smażenia
Do miski wsypać ugotowany ryż i wbić dwa jajka, dodać posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać. Potem dodać mąkę kukurydzianą oraz starty ser, doprawić odrobinę do smaku i znowu dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie nakładać po łyżce masy, lekko rozpłaszczając i formujac placek. Smażyć z obu stron na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Można podawać same lub z ulubionym dipem czy keczupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz