składniki:
8 jajek
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
40 g tartych orzechów włoskich Back Mit
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
5-6 dużych bananów
1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l)+ mleko i cukier do jego ugotowania
odrobina mleka do rozpuszczenia żelatyny ok 1/3 szklanki
3 płaskie łyżki żelatyny
do skropienia bananów sok z cytryny
1 galaretka cytrynowa
2 -3 łyżki kakao
300 ml śmietanki 30 %
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i tarte orzechy. Ciasto wylać do dużej prostokątnej formy 35x25 wyłożonej papierem i piec ok 30 minut na 180 C. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną mleka aby napęczniała a potem podgrzać i rozpuścić, przestudzić. Galaretkę przygotować według przepisu, ja dałam cytrynową ale może też być brzoskwiniowa lub pomarańczowa. Wystudzone ciasto wyjąć z formy i odlepić papier, ponownie włożyć do formy dociskając ręką brzegi aby między blachą a ciastem nie było wiekiego odstępu. Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem położyć warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Śmietankę ubić, dodać kakao (kakao można pominąć krem wyjdzie wtedy jaśniejszy , ja pominęłam a zamiast dodałam trochę czekoladowych wiórek). Budyń wymieszać łyżką. Do ubitej śmietany dodawać porcjami wystudzony budyń i rozpuszczoną żelatynę, cały czas ubijać mikserem. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Masę przełożyć na ciasto. Na masę położyć kolejną warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki aby krem nieco stężał. Potem wierzch zalać tężejącą galaretką i schłodzić aby galaretka dobrze stężała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz