składniki:
1 kostka masła (250 g)
krakersy na dwie warstwy u mnie wyszły 44 szt
1 niepełna szklanka cukru
2 żółtka
2,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
300 g wiórek kokosowych Kresto
wiórki i płatki migdałowe do posypania Kresto (po ok dwie garście)
kilka kropel zapachu rumowego
Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać 1 szklankę mleka oraz mąki dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z pozostałym cukrem. Wlać wymieszaną masę i ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć i porcjami dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać wiórki i zapach, dokładnie wymieszać. Prostokątną formę 35x25 wyłożyć papierem, na dnie ułożyć warstwę krakersów, na krakersach rozsmarować połowę kremu, przykryć drugą warstwą krakersów. Na wierzchu rozsmarować drugą połowę kremu. Wiórki i płatki migdałowe do posypania podprażyć na suchej patelni, wytudzić i posypać ciasto. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
A gdzie w przepisie jest podane ,ze potrzebny jest budyń i ile tego budyniu?
OdpowiedzUsuńtu nie chodzi o budyń z torebki, w tym przepisie jest budyń domowy ugotowany z tych składników1 niepełna szklanka cukru
Usuń2 żółtka
2,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
ta ugotowana masa to własnie jest budyń :)