Pyszna rybka doprawiona tymiankiem i solą prowansalską w chrupiącej panierce z bułki tartej. Do rybki polecam smażone ziemniaczki i surówkę z białej kapusty.
składniki:
600 g filetów tołpygi
tymianek Kamis
sól prowansalska Kamis
1-2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej/masło do smażenia
Filety ryby pokroić na mniejsze kawałki. Następnie kawałki ryby oprószyć tymiankiem i solą. Jajko roztrzepać widelcem. Kawałki ryby panierować w jajku a potem w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyc na papierowym ręczniku. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Strony
▼
piątek, 28 lutego 2014
środa, 26 lutego 2014
Gulasz z maślakami
Pyszny sosik z duszonej wieprzowiny z maślaczkami. Gulasz można podawać z kaszą lub ziemniaczkami a do tego zestawu pasuje idealnie kiszony ogóreczek. Ja gulasz podałam z kaszą gryczaną Risana. Za kaszą gryczaną nie przepadam wyjątkowo ale dawno jej nie jadłam i nawet mi smakowała (kolejny dowód, że smak mi się zmienia podobnie było z awokado:P). Kasza gryczana Risana w 6 minut jest prażona dlatego czas jej gotowania jest taki krótki. Jeśli macie mało czasu na przygotowanie posiłku ta kasza sprawdzi się idealnie i obiadek będzie błyskawiczny.
składniki:
450 g szynki wieprzowej
400 g mrożonych lub świeżych maślaków (zamiast maślaków można użyć innych grzybów)
1 litr gorącej wody
1 cebula
1 łyżka masła
sól z pieprzem Kamis
2 listki laurowe Kamis
1 łyżka natki pietruszki
mąka ryżowa do zagęszczenia
olej do smażenia
Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. Dodać maślaki i kilka minut podsmażać, jeśli używamy mrożonych to odparować cały płyn. Szynkę pokroić w kostkę i także podsmażyć na oleju. Następnie mięso przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy i podsmażone maślaki. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Gdyby wywar za bardzo odparował podlać jeszcze wodą. Sos zagęścić mąką ryżową, dodać natkę pietruszki. Podawać z dowolnymi dodatkami.
składniki:
450 g szynki wieprzowej
400 g mrożonych lub świeżych maślaków (zamiast maślaków można użyć innych grzybów)
1 litr gorącej wody
1 cebula
1 łyżka masła
sól z pieprzem Kamis
2 listki laurowe Kamis
1 łyżka natki pietruszki
mąka ryżowa do zagęszczenia
olej do smażenia
Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. Dodać maślaki i kilka minut podsmażać, jeśli używamy mrożonych to odparować cały płyn. Szynkę pokroić w kostkę i także podsmażyć na oleju. Następnie mięso przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy i podsmażone maślaki. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Gdyby wywar za bardzo odparował podlać jeszcze wodą. Sos zagęścić mąką ryżową, dodać natkę pietruszki. Podawać z dowolnymi dodatkami.
wtorek, 25 lutego 2014
Pączki ziemniaczane
Pączki ziemniaczane smakują tak samo jak zwykłe pączki, w smaku nie wyczuwa się wogóle ziemniaków. Są puszyste i wilgotne, więc pewnie długo zachowują świeżość, ja nie jestem w stanie powiedzieć bo znikają migiem i nie ma szans na dłuższe przechowywanie. To moje drugie w życiu własnoręcznie zrobione pączki. Troszkę się z nimi napracowałam bo nie mam jeszcze szprycy do nadziewania ale warto bo smakują wybornie.
składniki:
500 g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę lub dobrze utłuczonych ziemniaków
500 g mąki
50 g świeżych drożdży
3 jajka w temperaturze pokojowej
125 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżka octu lub spirytusu
marmolada do nadziewania
olej/smalec do głębokiego smażenia
Drożdże rozkruszyć i posypać 2 łyżkami cukru, odstawić aby się rozpuściły. W międzyczasie rozpuścić masło i przestudzić. Na stolnicę wysypać mąkę i dodać pozostałe składniki, wszystko wymieszać i zagnieśc ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło obiętość. Potem z ciasta uformować kulki, aby porcje były w miarę równe nabierałam ciasto łyżką. Rozpłaszczyć w dłoniach i nadziać marmoladą. Ponownie uformować kulki i odłożyć na 10 minut do podrośnięcia. Aby ciasto nie kleiło sie do rąk można je natłuścić olejem lub maczać w mące. Pączki można zrobić bez nadzienia jak również nadziać marmoladą po usmażeniu. Smażyć na ciemny kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wychodzi ok 18-20 pączków.
składniki:
500 g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę lub dobrze utłuczonych ziemniaków
500 g mąki
50 g świeżych drożdży
3 jajka w temperaturze pokojowej
125 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżka octu lub spirytusu
marmolada do nadziewania
olej/smalec do głębokiego smażenia
Drożdże rozkruszyć i posypać 2 łyżkami cukru, odstawić aby się rozpuściły. W międzyczasie rozpuścić masło i przestudzić. Na stolnicę wysypać mąkę i dodać pozostałe składniki, wszystko wymieszać i zagnieśc ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło obiętość. Potem z ciasta uformować kulki, aby porcje były w miarę równe nabierałam ciasto łyżką. Rozpłaszczyć w dłoniach i nadziać marmoladą. Ponownie uformować kulki i odłożyć na 10 minut do podrośnięcia. Aby ciasto nie kleiło sie do rąk można je natłuścić olejem lub maczać w mące. Pączki można zrobić bez nadzienia jak również nadziać marmoladą po usmażeniu. Smażyć na ciemny kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wychodzi ok 18-20 pączków.
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
Sałatka z makaronem i tuńczykiem - bardzo smaczna i pożywna. Z podanych składników uzyskamy porządną miseczkę sałatki więc jest czym dzielić.
składniki:
250 g makaronu, u mnie Czaniecki kokardki
2 puszki tuńczyka w kawałkach
1 puszka czerwonej fasoli
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 jajek ugotowanych na twardo
4-5 łyżek majonezu
Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Fasolę czerwoną przepłukać i również osączyć. Jajka pokroić w kostkę, dodać posiekaną natkę pietruszki i osączonego tuńczyka z puszki. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać makaron i jeszcze raz wymieszać. Następnie wszystko wymieszać z majonezem.
składniki:
250 g makaronu, u mnie Czaniecki kokardki
2 puszki tuńczyka w kawałkach
1 puszka czerwonej fasoli
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 jajek ugotowanych na twardo
4-5 łyżek majonezu
Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Fasolę czerwoną przepłukać i również osączyć. Jajka pokroić w kostkę, dodać posiekaną natkę pietruszki i osączonego tuńczyka z puszki. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać makaron i jeszcze raz wymieszać. Następnie wszystko wymieszać z majonezem.
poniedziałek, 24 lutego 2014
Oponki serowe
Faworków jeszcze nie robiłam, pączki dopiero dwa razy natomiat oponki już mam opanowane. Zapraszam więc na pyszne i proste w wykonaniu oponki :) Przepis mojej Mamy.
składniki:
500 g sera białego lub twarogu
500 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 łyżka octu 10 %, u mnie Jamar
5-7 łyżek kwaśniej śmietany
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
olej do głębokiego smażenia
Ser czy twaróg dwukrotnie zmielić. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać. Nastęnie dodać zmielony ser,ocet, żółtka i śmietanę, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto musi być elastyczne i nie lepić się do rąk. Wszystko zależy od wilgotoności sera, jeśli ser będzie bardziej wilgotny można dodać mniej śmietany jeśli suchy to więcej, można tez ciasto podsypać nieco mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm lub nieco więcej. Foremką wykroić duże koła o średnicy ok 10 cm ( ewentualnie można wykroić szklanką), dziurkę w środku wykroić kieliszkiem. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, trzeba pilnować bo szybko się smażą. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Posypać cukrem pudrem i zajadać.
składniki:
500 g sera białego lub twarogu
500 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 łyżka octu 10 %, u mnie Jamar
5-7 łyżek kwaśniej śmietany
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
olej do głębokiego smażenia
Ser czy twaróg dwukrotnie zmielić. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać. Nastęnie dodać zmielony ser,ocet, żółtka i śmietanę, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto musi być elastyczne i nie lepić się do rąk. Wszystko zależy od wilgotoności sera, jeśli ser będzie bardziej wilgotny można dodać mniej śmietany jeśli suchy to więcej, można tez ciasto podsypać nieco mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm lub nieco więcej. Foremką wykroić duże koła o średnicy ok 10 cm ( ewentualnie można wykroić szklanką), dziurkę w środku wykroić kieliszkiem. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, trzeba pilnować bo szybko się smażą. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Posypać cukrem pudrem i zajadać.
niedziela, 23 lutego 2014
Cytrynowa zupa z kurczakiem i makaronem
Pyszna zupka z dodatkiem kurczaka oraz makaronu z aromatem cytrynowym. Trochę się obawiałam smaku, ale powoli go dopracowałam i zupka wyszła przepyszna.
składniki:
250 g piersi z kurczaka
150 g makaronu nitki
1,5 l wody lub bulionu drobiowego
1-2 cytryny
1 duża marchewka
kawałek selera
1 cebula
2 łyżki masła
sól z pieprzem Kamis
100 ml słodkiej śmietanki
natka pietruszki do posypania
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Warzywa obrać i pokroić, marchewkę i cebulę w pół plastry a selera w kostkę. Pokrojone warzywa podsmażyć na maśle, następnie dodać kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dolać bulion. Dodać sok wyciśniety z cytryny (ja dałam z jednej takiej większej). Do zupy można dodać również skórkę z cytryny wcześniej zblanszowaną, trzeba ja wyłowić przed dodaniem makaronu jednak skórka nadaje zupie gorzkiego posmaku i według mnie lepiej jej nie dodawać. Wszytko gotować ok 30 minut aż warzywa będa miękkie. Doprawić solą i pieprzem, dodać makaron i gotować jeszczę chwilkę aż makron będzie ugotowany. Zestawić z ognia i dolać śmietankę. Wymieszać i od razu podawać posypaną natką pietruszki.
składniki:
250 g piersi z kurczaka
150 g makaronu nitki
1,5 l wody lub bulionu drobiowego
1-2 cytryny
1 duża marchewka
kawałek selera
1 cebula
2 łyżki masła
sól z pieprzem Kamis
100 ml słodkiej śmietanki
natka pietruszki do posypania
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Warzywa obrać i pokroić, marchewkę i cebulę w pół plastry a selera w kostkę. Pokrojone warzywa podsmażyć na maśle, następnie dodać kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dolać bulion. Dodać sok wyciśniety z cytryny (ja dałam z jednej takiej większej). Do zupy można dodać również skórkę z cytryny wcześniej zblanszowaną, trzeba ja wyłowić przed dodaniem makaronu jednak skórka nadaje zupie gorzkiego posmaku i według mnie lepiej jej nie dodawać. Wszytko gotować ok 30 minut aż warzywa będa miękkie. Doprawić solą i pieprzem, dodać makaron i gotować jeszczę chwilkę aż makron będzie ugotowany. Zestawić z ognia i dolać śmietankę. Wymieszać i od razu podawać posypaną natką pietruszki.
sobota, 22 lutego 2014
Czekoladowy mus
Pyszny czekoladowy deserek na szybko, dla dużego i małego:) Deserek pyszny w takiej wersji jak podałam ale można go również wzbogacić ulubionymi owocami.
składniki:
250 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 30 %
przyprawa do dań słodkich Kamis lub 4 kostki czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (ja używam gorzkiej 60 % ale można użyć innej- deserowej czy mlecznej) i przestudzić. Następnie do czekolady dodać serek mascarpone (serek wyjmujemy wcześniej z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej) i dokładnie wymieszać. Potem dodać 50 ml śmietanki i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Mus przełożyć do szklaneczek. Pozostałą śmietankę ubić i udekorować mus w szklaneczkach. Na wierzchu posypać startą czekoladą lub przyprawą do dań słodkich . Mus możemy jeść od razu lub można wstawić do lodówki, deser wtedy stężeje.
składniki:
250 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 30 %
przyprawa do dań słodkich Kamis lub 4 kostki czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (ja używam gorzkiej 60 % ale można użyć innej- deserowej czy mlecznej) i przestudzić. Następnie do czekolady dodać serek mascarpone (serek wyjmujemy wcześniej z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej) i dokładnie wymieszać. Potem dodać 50 ml śmietanki i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Mus przełożyć do szklaneczek. Pozostałą śmietankę ubić i udekorować mus w szklaneczkach. Na wierzchu posypać startą czekoladą lub przyprawą do dań słodkich . Mus możemy jeść od razu lub można wstawić do lodówki, deser wtedy stężeje.
piątek, 21 lutego 2014
Placki ziemniaczano-cebulowe
Znane wszystkim placki ziemniaczane ale troszkę inne bo bardzo chrupiące ponieważ ziemniaki ścieram na tarce o grubych oczkach. Do tego kleksik śmietany i plasterek wędzonego łososia i mamy pyszny obiadek.
składniki:
1kg ziemniaków
2 cebule
1 jajko
sól z pieprzem Kamis
3-4 łyżki mąki
olej do smażenia
dodatkowo do podania łosoś wędzony w plastrach i śmietana 18 %
Cebulę i ziemniaki obrać. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych warzyw dodać jajko, mąkę i doprawić solą z pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Ilość mąki może być większa lub mniejsza wszystko zależy od ziemniaków czy będą mniej czy bardziej wodniste ale im mniej tej mąki tym placki będą bardziej chrupiące. Ja daję tak średnio 4 łyżki, jeśli podczas smażenia masa puszcza dużo soku to po prostu ją odlewam i nie dodaję więcej mąki. Można też starte ziemniaki lekko posolić i odstawić na sicie aby ociekły z soku, sok odlać a do masy dodać skrobię, która osiadła na dnie. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać cienką warstwę masy, rozsmarować łyżką i smażyć placki z obu stron na złotobrązowy kolor. Placki osączyć na papierowym ręczniku a następnie podawać z kleksem śmietany i wędzonym łososiem.
składniki:
1kg ziemniaków
2 cebule
1 jajko
sól z pieprzem Kamis
3-4 łyżki mąki
olej do smażenia
dodatkowo do podania łosoś wędzony w plastrach i śmietana 18 %
Cebulę i ziemniaki obrać. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych warzyw dodać jajko, mąkę i doprawić solą z pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Ilość mąki może być większa lub mniejsza wszystko zależy od ziemniaków czy będą mniej czy bardziej wodniste ale im mniej tej mąki tym placki będą bardziej chrupiące. Ja daję tak średnio 4 łyżki, jeśli podczas smażenia masa puszcza dużo soku to po prostu ją odlewam i nie dodaję więcej mąki. Można też starte ziemniaki lekko posolić i odstawić na sicie aby ociekły z soku, sok odlać a do masy dodać skrobię, która osiadła na dnie. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać cienką warstwę masy, rozsmarować łyżką i smażyć placki z obu stron na złotobrązowy kolor. Placki osączyć na papierowym ręczniku a następnie podawać z kleksem śmietany i wędzonym łososiem.
czwartek, 20 lutego 2014
Grochówka z cieciorką
Moja jedna z ulubionych zup bo bardzo lubię zupki grochowe. Ta jest z dodatkiem cieciorki i cienkiej kiełbaski. Gęsta, pożywana i rozgrzewająca.
składniki:
500 g kości wędzonych
1 szklanka grochu łuskanego połówki
1 szklanka cieciorki
2,2 l wody
2 łyżki majeranku
pieprz czarny Kamis
3 listki laurowe Kamis
1 cebula
200 g cienkiej wiejskiej kiełbasy
Groch z cieciorką namoczyć wcześniej w wodzie, ja zalałam wodą i odstawiłam na noc. Następnie osączyć na sicie z wody w której się moczyły. Kości wędzone zalać 2, 2 l wody, dodać przyprawy, pokrojoną cebulę oraz groch i cieciorkę. Solić nie trzeba bo kostki są dosyć słone i oddadzą ten smak zupie. Gotować na wolnym ogniu aż groch i cieciorka będą miękkie jak równiez mięsko na kostkach. Z wywaru wyłowić kostki, wystudzić i obrać mięsko. Kiełbasę pokroić w plasterki i zarumienić na patelni. Do zupy dodać obrane mięsko i zarumienioną kiełbasę, zagotować. Groch się nieco rozpadnie i sam zagęści zupę.
składniki:
500 g kości wędzonych
1 szklanka grochu łuskanego połówki
1 szklanka cieciorki
2,2 l wody
2 łyżki majeranku
pieprz czarny Kamis
3 listki laurowe Kamis
1 cebula
200 g cienkiej wiejskiej kiełbasy
Groch z cieciorką namoczyć wcześniej w wodzie, ja zalałam wodą i odstawiłam na noc. Następnie osączyć na sicie z wody w której się moczyły. Kości wędzone zalać 2, 2 l wody, dodać przyprawy, pokrojoną cebulę oraz groch i cieciorkę. Solić nie trzeba bo kostki są dosyć słone i oddadzą ten smak zupie. Gotować na wolnym ogniu aż groch i cieciorka będą miękkie jak równiez mięsko na kostkach. Z wywaru wyłowić kostki, wystudzić i obrać mięsko. Kiełbasę pokroić w plasterki i zarumienić na patelni. Do zupy dodać obrane mięsko i zarumienioną kiełbasę, zagotować. Groch się nieco rozpadnie i sam zagęści zupę.
środa, 19 lutego 2014
Makaron w sosie serowym z brokułem
Pyszne danie bez mięsa. Makaron z dodatkiem brokuła w smakowitym sosie serowym - danie palce lizać. Do sosu można dodać dowolne sery, które dobrze się rozpuszczają. Może to być gouda i parmezan czy grana padano, cheddar lub też ser pleśniowy typu lazur czy gorgonzola.
składniki:
250 g makaronu Czaniecki rurki
1 średni brokuł
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
50 g sera żółtego gouda
50 g parmezanu (ja dałam ser dojrzewający Dziugas)
sól z pieprzem Kamis
gałka muszkatołowa Kamis
kolorowy pieprz Kamis
Brokuła podzielić na różyczki, zalać wodą i ugotwać al'dente, osączyć na sicie. Wstawić wodę na makaron. Na patelni rozpuścic masło, następnie dodać dwie łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Dolać mleko i gotować aż sos zgęstnieje często mieszając, doprawić do smaku solą z pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sos zgęstnieje zestawić z ognia i dodać starte sery, dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Makaron ugotować al'dente, osączyć z nadmiaru wody. Ugotowany makaron i brokuła wrzucić do sosu i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze, oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i podawać.
składniki:
250 g makaronu Czaniecki rurki
1 średni brokuł
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
50 g sera żółtego gouda
50 g parmezanu (ja dałam ser dojrzewający Dziugas)
sól z pieprzem Kamis
gałka muszkatołowa Kamis
kolorowy pieprz Kamis
Brokuła podzielić na różyczki, zalać wodą i ugotwać al'dente, osączyć na sicie. Wstawić wodę na makaron. Na patelni rozpuścic masło, następnie dodać dwie łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Dolać mleko i gotować aż sos zgęstnieje często mieszając, doprawić do smaku solą z pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sos zgęstnieje zestawić z ognia i dodać starte sery, dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Makaron ugotować al'dente, osączyć z nadmiaru wody. Ugotowany makaron i brokuła wrzucić do sosu i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze, oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i podawać.
Pasta z czerwonej fasoli i tuńczyka
Prosta i pyszna pasta z czerwonej fasoli, w sam raz na śniadanko lub kolację. Pastę można podać z ulubionym pieczywem lub też wafelkami ryżowymi. Ja akurat użyłam wafli ryżowych Sonko. Jak widać wafelki są idealne aby zrobić z nich pyszne i zdrowe kanapeczki.
składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka tuńczyka w kawałkach
4 łyżki majonezu
1-2 łyżki natki pietruszki
Fasolę opłukać i dobrze osączyć, przełożyć do rozdrabniacza. Dodać 2 łyżki majonezu i zmiksować. Natępnie dodać posiekaną natkę pietruszki, osączone kawałki tuńczyka i kolejne 2 łyżki majonezu. Wszystko zmiksować na gładką masę. Pastę podawać z pieczywem lub waflami ryżowymi.
składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka tuńczyka w kawałkach
4 łyżki majonezu
1-2 łyżki natki pietruszki
Fasolę opłukać i dobrze osączyć, przełożyć do rozdrabniacza. Dodać 2 łyżki majonezu i zmiksować. Natępnie dodać posiekaną natkę pietruszki, osączone kawałki tuńczyka i kolejne 2 łyżki majonezu. Wszystko zmiksować na gładką masę. Pastę podawać z pieczywem lub waflami ryżowymi.
sobota, 15 lutego 2014
Sernik z makiem z nutką pomarańczy
Dzisiaj coś słodkiego:) Sernik z makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do sernikczka wykorzytałam również przyprawę do sernika i mas serowych Kamis. Bałam się nieco dodatku kardamonu ponieważ nie miałam okazji używać tej przyprawy i bałam się ze smakiem przypomina cynamon za którym nie przepadam. Jednak przyprawa smakowo przypadła mi do gustu i nadała serniczkowi wspaniałego aromatu.
składniki:
1 kg sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
1 kg sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
3/4 szklanki cukru pudru
250 g masła lub margaryny
5 jajek
1 budyń waniliowy
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
3-4 łyżki mielonego maku Back Mit
1 opakowanie przyprawy do sernika i mas serowych Kamis
150 g kakaowych herbatników
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Pół kostki margaryny rozpuścić w rondelku i wystudzić. Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i drobno zmielić. Dodać wystudzoną margarynę i razem zmiksować. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( dno wyłożyć papierem i zamknąć obręcz, odciąć wystający papier). Boki natłuścić margaryną. Do przygotowanej tortownicy przełożyć masę z herbatnkników i ładnie wyrównać. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywna pianę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać żółtka, cały czas ubijać i porcjami dodawać ser. Gdy składniki sie połączą dodawać również porcjami przyprawę do sernika, skórkę pomarańczową, budyń i mak. Składniki dokładnie wymieszać, na końcu dodać pianę z ubitych białek. Masę serową przełożyć do tortownicy i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Zostawić w piekarniku do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
piątek, 14 lutego 2014
Sałatka z krakersami
Taki sałatkowy mix z awokado. Zebrałam co miałam pod ręką i wyszło mi takie coś, coś całkiem dobrego. Spróbujcie, polecam :)
składniki:
1/2 główki sałaty lodowej
2 awokado
2 solidne garście małych krakersów
8 suszonych pomidorków z oleju
10 plaserków szynki parmeńskiej
2 łyżki słonecznika Kresto
2 łyżki pestek dyni
6 łyżek oleju może być też ten z pomidorków
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na małe kawałki. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Suszone pomidory i szynkę pokroić w paseczki. Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać krakersy i wymieszać. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą, skropić sałatkę. Jeszcze raz wszystko wymieszać.
2 awokado
2 solidne garście małych krakersów
8 suszonych pomidorków z oleju
10 plaserków szynki parmeńskiej
2 łyżki słonecznika Kresto
2 łyżki pestek dyni
6 łyżek oleju może być też ten z pomidorków
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na małe kawałki. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Suszone pomidory i szynkę pokroić w paseczki. Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać krakersy i wymieszać. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą, skropić sałatkę. Jeszcze raz wszystko wymieszać.
czwartek, 13 lutego 2014
Wyniki konkursu z przyprawami
Bardzo się cieszę, że otrzymałam tyle smakowitych przepisów pomimo, że tak mało osób wzięło udział w konkursie. Jednak i tak wybór trudny. Bardzo chciałabym nagrodzić wszystkich ale niestety nie dam rady. Postaram się w najbliższych dniach zorganizować nowy i równie prosty konkurs ale z większą nagrodą o czym pisałam już na fb. Mam nadzieję, że w kolejnym konkursie będzie Was więcej. A teraz czas na wyniki:
zestaw I otrzymuje Justyna K. za Sałatkę z surimi na bogato
zestaw II otrzymuje Anula W. za Ko-Ko z Curry i z Kurą
zestaw III otrzymuje Justyna B. za Zupę kokosowo-pomarańczową
Zwyciężczynie poproszę o przesłanie danych do wysyłki na mejla jurlitka4@interia.eu Paczuszki zostaną wysłane w przyszłym tygodniu.
Niestety do tej pory a jest już prawie 19 luty nie otrzymałam danych od pani Justyny B. dlatego też zestaw III otrzyma Magdalena P.
zestaw I otrzymuje Justyna K. za Sałatkę z surimi na bogato
zestaw II otrzymuje Anula W. za Ko-Ko z Curry i z Kurą
zestaw III otrzymuje Justyna B. za Zupę kokosowo-pomarańczową
Zwyciężczynie poproszę o przesłanie danych do wysyłki na mejla jurlitka4@interia.eu Paczuszki zostaną wysłane w przyszłym tygodniu.
Niestety do tej pory a jest już prawie 19 luty nie otrzymałam danych od pani Justyny B. dlatego też zestaw III otrzyma Magdalena P.
Małe przekąski z chipsów popcornowych
Przedstawiam wam dzisiaj POPCOOL CHIPSY. Są to prażone, czyli wypiekane bez dodatku tłuszczu ziarna kukurydzy popcornowej. Od firmy Sonko otrzymałam do testowania trzy smaki: fromage, papryka i zielona cebulka. Chipsy te zmakuja zupełnie tak samo jak tradycyjne chipsy ziemniaczane, możemy je chrupać same ale ja przygotowałam z nich taką małą przekąskę na jeden kęs. Do dekoraji można użyć dowolnych składników które lubimy.
składniki:
1 opakowanie chipsów błonnikowych o dowolnym smaku
500 g ricotty
4 łyżki pasty pomidorowej z papryczką chili Cirio
do dekoracji: kawor, oliwki, marynowana cebulka, musztarda francuska, szpinak
Ricottę wymieszać dokładnie z pastą pomidorową. Na tacy lub talerzu ułożyć chipsy ( ja używałam dwóch smaków paprykowych i fromage). Masę z ricotty przełożyć do rękawa cukierniczego. Na każdego chipsa wycisnąć kleksa masy z ricotty. Przekąski udekorować wedle uznania, można ulubionymi dodatkami, ja wykorzystałam m.in. oliwki, kawior, musztardę francuską czy szpinak.
składniki:
1 opakowanie chipsów błonnikowych o dowolnym smaku
500 g ricotty
4 łyżki pasty pomidorowej z papryczką chili Cirio
do dekoracji: kawor, oliwki, marynowana cebulka, musztarda francuska, szpinak
Ricottę wymieszać dokładnie z pastą pomidorową. Na tacy lub talerzu ułożyć chipsy ( ja używałam dwóch smaków paprykowych i fromage). Masę z ricotty przełożyć do rękawa cukierniczego. Na każdego chipsa wycisnąć kleksa masy z ricotty. Przekąski udekorować wedle uznania, można ulubionymi dodatkami, ja wykorzystałam m.in. oliwki, kawior, musztardę francuską czy szpinak.
środa, 12 lutego 2014
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym
Dzisiaj pierwszy przepis z testowanym makaronem. Proste pulpeciki z mielonego mięsa z indyka w sosie pomidorowym podane na świderkach. Makaron pyszny, nie skleja się i nie łamie podczas gotowania.
składniki:
1 opakowanie makaronu świderek Czaniecki
500 g mielonego mięsa z indyka
1,5 szklanki wody
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka bazylii Kamis
1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
2 liście laurowe Kamis
sól z pieprzem Kamis
sól ziołowa Kamis
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki pszennej
Do garnka wlać szklankę wody, dodać listki laurowe oraz koncentrat pomidorowy, zagotować. W międzyczasie mięso mielone wymieszać z mąką ryżową, doprawić do smaku solą ziołową. Ręce zwilżyć w wodzie i formować z mięsnej masy małe kulki, wrzucać je na wrzątek. Dodać bazylię i słodką paprykę, doprawić do smaku solą z pieprzem. Wszystko dusić 10 minut. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę i wlać do garnka, wymieszać i zagotować aby sos zgęstniał. Makaron ugotować al'dente, osączyć i podawać polany sosem. Można też makaron wrzucić do sosu i wszystko razem wymieszać.
składniki:
1 opakowanie makaronu świderek Czaniecki
500 g mielonego mięsa z indyka
1,5 szklanki wody
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka bazylii Kamis
1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
2 liście laurowe Kamis
sól z pieprzem Kamis
sól ziołowa Kamis
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki pszennej
Do garnka wlać szklankę wody, dodać listki laurowe oraz koncentrat pomidorowy, zagotować. W międzyczasie mięso mielone wymieszać z mąką ryżową, doprawić do smaku solą ziołową. Ręce zwilżyć w wodzie i formować z mięsnej masy małe kulki, wrzucać je na wrzątek. Dodać bazylię i słodką paprykę, doprawić do smaku solą z pieprzem. Wszystko dusić 10 minut. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę i wlać do garnka, wymieszać i zagotować aby sos zgęstniał. Makaron ugotować al'dente, osączyć i podawać polany sosem. Można też makaron wrzucić do sosu i wszystko razem wymieszać.
wtorek, 11 lutego 2014
Ziemniaczki z tymiankiem i gałką muszkatołową
Mam dla Was przepis na ziemniaczki - dodatek do obiadku, do mięska. Taka smaczna propozycja, inna od tych znanych posypanych koperkiem czy smażoną cebulką. Rodzince bardzo zasmakowały i teraz często muszę takie robić. Mi tak bardzo smakują że nawet nie potrzebuję mięska i zajadam same z suróweczką.
składniki:
1-1,5 kg małych ziemniaków nieobranych
1 łyżka tymianku Kamis
1 łyżeczka mielonej gałki muszktołowej Kamis
sól z pieprzem Kamis
50-80ml śmietanki 30 %
olej do smażenia
Ziemniaki dokładnie wyszorować i umyć, nie obierać ze skórki. Następnie pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Zalać wodą i ugotować. Potem dobrze osączyć i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, chwilkę przesmażyć. Dodać słodką śmietankę i doprawić do smaku tymiankiem, gałką, solą z pieprzem. Dokładnie wymieszać aby pokryły się przyprawami i podawać.
składniki:
1-1,5 kg małych ziemniaków nieobranych
1 łyżka tymianku Kamis
1 łyżeczka mielonej gałki muszktołowej Kamis
sól z pieprzem Kamis
50-80ml śmietanki 30 %
olej do smażenia
Ziemniaki dokładnie wyszorować i umyć, nie obierać ze skórki. Następnie pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Zalać wodą i ugotować. Potem dobrze osączyć i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, chwilkę przesmażyć. Dodać słodką śmietankę i doprawić do smaku tymiankiem, gałką, solą z pieprzem. Dokładnie wymieszać aby pokryły się przyprawami i podawać.
Testowanie
Czeka mnie kolejne testowanie-gotowanie tym razem z makaronami. Dzisiaj otrzymałam wspaniałą paczuszkę od Czanieckie Makarony. Jutro możecie się spodziewać pierwszego wpisu. W paczuszce otrzymałam następujące makarony:
-tasiemka z mąki z pełnego przemiału
-gniazdko 1
-gniazdko 2
-nitka
-gwiazdka
-rurka
-kokardka
-makaron a'la italiana świderek
-makaron a'la italiana świder kolorowy
-makaron a'la italiana pappardelle
Całą ofertę Czanieckie Makarony znjdziecie tu klik.
-tasiemka z mąki z pełnego przemiału
-gniazdko 1
-gniazdko 2
-nitka
-gwiazdka
-rurka
-kokardka
-makaron a'la italiana świderek
-makaron a'la italiana świder kolorowy
-makaron a'la italiana pappardelle
Całą ofertę Czanieckie Makarony znjdziecie tu klik.
poniedziałek, 10 lutego 2014
Makaron z tuńczykiem i kaparami
Pomysł na szybki obiad. Makaron najlepiej pappardelle czyli szerokie wstążki z dodatkiem tuńczyka i kaparów. Proste i bardzo smaczne danie.
składniki:
300 g makaronu
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
250-300 ml śmietanki 30 %
1 duża cebula
2-3 łyżki kaparów
olej do smażenia
sól z pieprzem Kamis
Wstawić wodę na makaron. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Tuńczyka osączyć z zalewy. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać osączonego tuńczyka i kapary. Dodać śmietankę i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą z pieprzem. Chwilę jeszcze dusić aby składniki sie połączyły. Makaron ugotwać al dente i osączyć. Wrzucić do sosu i dokładnie wymieszać. Nakładać na talerze i podawać.
składniki:
300 g makaronu
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
250-300 ml śmietanki 30 %
1 duża cebula
2-3 łyżki kaparów
olej do smażenia
sól z pieprzem Kamis
Wstawić wodę na makaron. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Tuńczyka osączyć z zalewy. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać osączonego tuńczyka i kapary. Dodać śmietankę i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą z pieprzem. Chwilę jeszcze dusić aby składniki sie połączyły. Makaron ugotwać al dente i osączyć. Wrzucić do sosu i dokładnie wymieszać. Nakładać na talerze i podawać.
niedziela, 9 lutego 2014
Domowa pizza XL
Skoro dzisiaj dzień pizzy więc zapraszam na pizzę, taką najprostszą wersję ze znanymi dodatkami.
składniki:
3 szklanki mąki
50 g świeżych drożdży
1 szklanka letniej wody
1 łyżeczka cukru
duża szczypta soli
2 łyżki oleju
3-4 łyżki keczupu
1 cebula
6-8 plasterków szynki
3-4 pieczarki
1 opakowanie przyprawy do pizzy po sycylijsku Kamis
6 pomidorków cherry
1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach
ser żółty do posypania
W miseczce wymieszać keczup i przyprawę do pizzy i odstawić. Mąkę wysypać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. W mące zrobić wgłębienie, wlewać wodę z rozpuszczonymi drożdżami i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, ewentualnie można dodać nieco więcej wody. Ciasto posypać maką i odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Potem rozwałkować na duży prostokąt, ja zrobiłam na wielkość blaszki od piekarnika. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć rozwałkowane ciasto. Posmarować przygotowanym wcześniej keczupem. Rozłożyć w kolejności następujące dodatki: cebulę pokrojoną w drobną kostkę, starte pieczarki, szynkę pokrojoną w paseczki, pomidorki pokrojone w ćwiartki oraz mozzarellki przekrojone na pół. Całość posypać startym żółtym serem. Pizzę odstawić na 30 minut a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C funkcja góra-dół i piec ok 30 minut.
składniki:
3 szklanki mąki
50 g świeżych drożdży
1 szklanka letniej wody
1 łyżeczka cukru
duża szczypta soli
2 łyżki oleju
3-4 łyżki keczupu
1 cebula
6-8 plasterków szynki
3-4 pieczarki
1 opakowanie przyprawy do pizzy po sycylijsku Kamis
6 pomidorków cherry
1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach
ser żółty do posypania
W miseczce wymieszać keczup i przyprawę do pizzy i odstawić. Mąkę wysypać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. W mące zrobić wgłębienie, wlewać wodę z rozpuszczonymi drożdżami i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, ewentualnie można dodać nieco więcej wody. Ciasto posypać maką i odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Potem rozwałkować na duży prostokąt, ja zrobiłam na wielkość blaszki od piekarnika. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć rozwałkowane ciasto. Posmarować przygotowanym wcześniej keczupem. Rozłożyć w kolejności następujące dodatki: cebulę pokrojoną w drobną kostkę, starte pieczarki, szynkę pokrojoną w paseczki, pomidorki pokrojone w ćwiartki oraz mozzarellki przekrojone na pół. Całość posypać startym żółtym serem. Pizzę odstawić na 30 minut a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C funkcja góra-dół i piec ok 30 minut.
sobota, 8 lutego 2014
Potrawka z kurczaka z warzywami i dzikim ryżem
Taki mój mały misz-masz czyli co miałam pod ręką to do garnka włożyłam. Danie może nie wygląda bardzo atrakcyjnie ale jest smaczne i pożywne. Do przygotowania dania użyłam dzikiego ryżu RISANA. Pierwszy raz jadłam taki ryż ale bardzo mi smakował. Ryż dziki to wodna trawa rosnąca na pograniczu USA i Kanady. Te bardzo długie, ciemnobrazowe ziarna mają orzechowy smak i są źródłem błonnika i białka. Z prostego pożywienia Indian stały się składnikiem kuchni smakosza.
składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 czerwone papryki
1 duża cebula
1 mała cukinia (ja użyłam żółtej i zielonej mrożonej)
3 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy
2 woreczki dzikiego ryżu RISANA
1 l bulionu
1 łyżeczka bazylii Kamis
sól z pieprzem Kamis
olej do smażenia
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, opruszyć solą pieprzem i podsmażyć na oleju, bardzo krótko aby mięso zmieniło tylko kolor i odstawić. Cukinię pokroić w kostkę. Z papryk usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać drobno posiekany czosnek oraz paprykę i cukinię. Wszystkie warzywa smażyć chwilę a następnie zalać bulionem i zagotować. Dodać ryż oraz bazylię, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować ok 10 minut. Następnie dodać podsmażonego kurczaka i osączoną ciecierzycę. Gotować kolejne 10 minut aż ryż będzie miękki. Cukinia prawie się rozpadnie i zagęści całość ale nieco wywaru będzie wieć można zagęścić mąką ryżową. Jednak najlepiej po ugotowaniu danie odstawić do przestudzenia wtedy ryż wciągnie wywar i danie będzie sypkie.
składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 czerwone papryki
1 duża cebula
1 mała cukinia (ja użyłam żółtej i zielonej mrożonej)
3 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy
2 woreczki dzikiego ryżu RISANA
1 l bulionu
1 łyżeczka bazylii Kamis
sól z pieprzem Kamis
olej do smażenia
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, opruszyć solą pieprzem i podsmażyć na oleju, bardzo krótko aby mięso zmieniło tylko kolor i odstawić. Cukinię pokroić w kostkę. Z papryk usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać drobno posiekany czosnek oraz paprykę i cukinię. Wszystkie warzywa smażyć chwilę a następnie zalać bulionem i zagotować. Dodać ryż oraz bazylię, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować ok 10 minut. Następnie dodać podsmażonego kurczaka i osączoną ciecierzycę. Gotować kolejne 10 minut aż ryż będzie miękki. Cukinia prawie się rozpadnie i zagęści całość ale nieco wywaru będzie wieć można zagęścić mąką ryżową. Jednak najlepiej po ugotowaniu danie odstawić do przestudzenia wtedy ryż wciągnie wywar i danie będzie sypkie.
piątek, 7 lutego 2014
Naleśniki kukurydziane ze szpinakiem
Dzisiaj proste naleśniczki ze szpinakiem ale dla odmiany z dodatkiem mąki kukurydzianej.
składniki:
ciasto naleśnikowe
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wody
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oleju
olej do smażenia
farsz szpinakowy
500 g szpinaku mrożonego, u mnie mrożony z własnych zapasów
150 g fety
2 łyżki śmietany 18%
3 ząbki czosnku
garść startego sera żółtego
sól z pieprzem Kamis
Przygotować ciasto naleśnikowe. Wymieszać mąkę kukurydzianą i pszenną. Dodać mleko, wodę, jajko szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz 2 łyżki smietany 18. Gotowe ciasto odstawić. Przygotować nadzienie szpinakowe. Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek, śmietanę oraz pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, zestawić z ognia i dodać starty ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki dobrze sie połączyły. Następnie usmażyć naleśniki z wcześniej przygotowanego ciasta. Gotowe naleśniki posmarować szpinakowym farszem i zwinąć w rulon.
składniki:
ciasto naleśnikowe
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wody
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oleju
olej do smażenia
farsz szpinakowy
500 g szpinaku mrożonego, u mnie mrożony z własnych zapasów
150 g fety
2 łyżki śmietany 18%
3 ząbki czosnku
garść startego sera żółtego
sól z pieprzem Kamis
Przygotować ciasto naleśnikowe. Wymieszać mąkę kukurydzianą i pszenną. Dodać mleko, wodę, jajko szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz 2 łyżki smietany 18. Gotowe ciasto odstawić. Przygotować nadzienie szpinakowe. Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek, śmietanę oraz pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, zestawić z ognia i dodać starty ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki dobrze sie połączyły. Następnie usmażyć naleśniki z wcześniej przygotowanego ciasta. Gotowe naleśniki posmarować szpinakowym farszem i zwinąć w rulon.
czwartek, 6 lutego 2014
Roladki z kremem chrzanowym i serem
Roladki ze schabu nadziewane żółtym serem i kremem chrzanowym. Taka smaczna odmiana dla zwykłego schabowego.
składniki:
6 plastrów schabu
120 g sera żółtego
sól z pieprzem Kamis
1 jajko
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka chrzanu tartego
do panierowania bułka tarta
olej do smażenia
Schab rozbić tłuczkiem. Z obu stron posolić i popieprzyć. Majonez wymieszać z chrzanem. Ser żółty pokroić na sześć kawałków. Każdy rozbity plaster schabu posmarować kremem chrzanowym, ułożyć przy brzegu kawałek sera i zwinąć w roladkę. Następnie roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Roladki smażyć na wolnym ogniu, ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z białej kapusty.
środa, 5 lutego 2014
Pieczeń z papryką i żółtym serem
Pyszna domowa wędlinka. Pieczeń z mielonej łopatki z dodatkiem papryki i żółtego sera z aromatem bazylii. Smakuje rewelacyjnie, polecam.
składniki:
1,5 kg mięsa mielonego z łopatki
2 jajka
3 łyżki kaszy manny
150 g papryki
200 g żółtego sera
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
1 łyżka bazylii Kamis
1/2 łyżeczki białego pieprzu Kamis
sól prowansalska Kamis
Mięso mielone przełożyć do dużej miski. Dodać jajka, kaszę mannę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Paprykę i ser żółty pokroić w kostkę. Pokrojone składniki dodać do mięsnej masy i wymieszać. Na końcu dodać bulion i jeszcze raz wymieszać. Masę odstawić na godzinkę a następnie przełożyć do natłuszczonej margaryną foremki lub foremek keksówek. Aby uzyskać mniejsze plastry przełożyłam masę do dwóch keksówek a że nie posiadam małej keksóweczki wyszło mi jedna i pół foremki. Wierzch ładnie wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C piec ok 50-60 minut. Po wystudzeniu można kroić na plastry.
składniki:
1,5 kg mięsa mielonego z łopatki
2 jajka
3 łyżki kaszy manny
150 g papryki
200 g żółtego sera
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
1 łyżka bazylii Kamis
1/2 łyżeczki białego pieprzu Kamis
sól prowansalska Kamis
Mięso mielone przełożyć do dużej miski. Dodać jajka, kaszę mannę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Paprykę i ser żółty pokroić w kostkę. Pokrojone składniki dodać do mięsnej masy i wymieszać. Na końcu dodać bulion i jeszcze raz wymieszać. Masę odstawić na godzinkę a następnie przełożyć do natłuszczonej margaryną foremki lub foremek keksówek. Aby uzyskać mniejsze plastry przełożyłam masę do dwóch keksówek a że nie posiadam małej keksóweczki wyszło mi jedna i pół foremki. Wierzch ładnie wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C piec ok 50-60 minut. Po wystudzeniu można kroić na plastry.
wtorek, 4 lutego 2014
Roladki z camembertem i rukolą
Bardzo lubie roladki drobiowe i często goszczą na moim stole. Łatwo i szybko się robi a w środku można schować różności. Dziś wersja z camembertem i rukolą a do tego panierka z chrupiącymi ziarenkami.
składniki:
600 g piersi z kurczaka
1 serek camembert
garść rukoli
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
2 łyżki siemienia Kresto
olej do smażenia
sól
Pierś kurczaka pokroić wzdłuż w nie za cienkie paski. Rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć solą. Serek camembert pokroić na małe kawałki. W rozbite mięso zawinąć kawałek sera i 2-3 listki rukoli. Następnie roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Roladki smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kuskus i sałatka.
składniki:
600 g piersi z kurczaka
1 serek camembert
garść rukoli
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
2 łyżki siemienia Kresto
olej do smażenia
sól
Pierś kurczaka pokroić wzdłuż w nie za cienkie paski. Rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć solą. Serek camembert pokroić na małe kawałki. W rozbite mięso zawinąć kawałek sera i 2-3 listki rukoli. Następnie roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Roladki smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kuskus i sałatka.
poniedziałek, 3 lutego 2014
Koktajl z kiwi, bananów i awokado
Dziś dla odmiany owocowo. Dojrzałe owocki i mleko, trochę witaminek się przyda.
składniki:
3 szt kiwi
2 banany
1 awokado
1,5 szklanki mleka
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę oraz obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Kiwi obrać ze skórki i pokroić w plastry. Banany obrać ze skórki. i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone owoce wrzucić do blenedera i zmiksować. Następnie dodać mleko i jeszcze raz zmiksować. Gotowy koktajl przelać do szklaneczek. Ilość mleka może być większa lub mniejsza zależy jaką konsystencję lubimy, jeśli nie dodamy wogóle mleka powstanie pyszny gęsty mus.
składniki:
3 szt kiwi
2 banany
1 awokado
1,5 szklanki mleka
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę oraz obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Kiwi obrać ze skórki i pokroić w plastry. Banany obrać ze skórki. i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone owoce wrzucić do blenedera i zmiksować. Następnie dodać mleko i jeszcze raz zmiksować. Gotowy koktajl przelać do szklaneczek. Ilość mleka może być większa lub mniejsza zależy jaką konsystencję lubimy, jeśli nie dodamy wogóle mleka powstanie pyszny gęsty mus.
niedziela, 2 lutego 2014
Szarlotka z żurawiną
Przeglądałam dzisiaj zdjęcia i dopatrzyłam się, że nie dodałam przepisu na pyszne ciacho z jabłkami i żurawiną. Szarlotka pyszna i prosta to przepis musi być, ciacho w sam raz do herbatki. Oczywiście możecie zrobić ją z dodatkiem cynamonu, ja tam za nim nie przepadam więc robię bez.
składniki:
125 g margaryny
1 szklanka cukru pudru
3 żółtka
3 jabłka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g żurawiny suszonej Kresto
sok z cytryny
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru waniliowego
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Potem skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem waniliowym ( i cynamonem jeśli ktoś lubi). Dodać żurawinę, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku oraz śmietanę a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią i odstawić na pół godziny do lodówki.Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką .Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą ok 3/4 ciasta a drugą 1/4. Mniejszą część włożyć do lodówki. Większą częścią ciasta wylepić dno tortownicy oraz boki na wysokość 2-3 cm. Ciasto jest lepkie więc najlepiej robić to zwilżoną ręką lub obsypaną maką. Na ciasto wyłożyć pokrojone jabłka z żurawiną. Na wierzch porwać resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 -180 C i piec ok 40-50 minut.
składniki:
125 g margaryny
1 szklanka cukru pudru
3 żółtka
3 jabłka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g żurawiny suszonej Kresto
sok z cytryny
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru waniliowego
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Potem skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem waniliowym ( i cynamonem jeśli ktoś lubi). Dodać żurawinę, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku oraz śmietanę a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią i odstawić na pół godziny do lodówki.Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką .Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą ok 3/4 ciasta a drugą 1/4. Mniejszą część włożyć do lodówki. Większą częścią ciasta wylepić dno tortownicy oraz boki na wysokość 2-3 cm. Ciasto jest lepkie więc najlepiej robić to zwilżoną ręką lub obsypaną maką. Na ciasto wyłożyć pokrojone jabłka z żurawiną. Na wierzch porwać resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 -180 C i piec ok 40-50 minut.