składniki:
500-600 g piersi z kurczaka
marynata
2 łyżki musztardy sarepskiej
5 łyżek oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka marynaty teriyaki
sałatka warzywna
1 czerwona papryka
4 ogórki gruntowe
1 młoda cebulka
kilka liści sałaty lodowej lub strzępiastej
oliwa do skropienia warzyw
odrobina soli ziołowej do smaku
Przygotować marynatę do mięsa. Wymieszać musztardę, sok z cytryny, oliwę i marynatę teriyki. Pierś kurczaka pokroić wzdłuż w paski i włożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso i odstawić na minimum godzinkę a najlepiej na noc do lodówki. Następnie zamarynowane paski kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków i grillować ze wszystkich stron aż mięso się zarumieni. Mięsko można również ugrillować na patelni grillowej. Przygotować warzywa. Paprykę pokroić w paski, ogórki obrać i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w cienkie półplasteki, sałatę porwać na małe kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać oprószyć delikatnie solą ziołową i wymieszać. Następnie skropić oliwą i jeszcze raz wymieszać. Ugrillowanego kurczaka razem z patyczkami ułożyć na warzywach i podawać.
kurczak musi byc wysmienuty!!, zapamietam ten przepis,pozdrawiam
OdpowiedzUsuń