4-5 marchewek
1 pietruszka
1 nieduży seler
2 kwaskowe jabłka
3 kiszone ogórki
2 ziemniaki
1 puszka groszku konserwowego, u mnie Bonduelle
1-2 łyżki musztardy delikatesowej lub sarepskiej
majonez
świeżo zmielony czarny pieprz
Warzywa-marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki ugotować. Warzywa możemy ugotować obrane gdy chcemy wykorzystać potem wywar lub też razem ze skórką. Gdy gotujemy ze skórka sałatka jest smaczniejsza. Ugotowane warzywka ostudzić,obrać i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Kiszone ogórki również pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa wymieszać z osączonym groszkiem. Dodać musztardę i majonez, dokładnie wymieszać. Do smaku dodać odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
Ja dodaje tez drobno pokrojonego pora i jajka:)
OdpowiedzUsuń