składniki:
masa serowa
700 g sera sernikowego*** (użyłam z wiaderka)
3 jajka
3 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy, użyłam Wodzisław
masa makowa
850 g masy makowej z puszki lub domowej
50 g rodzynek
2 jajka
4 łyżki kaszy manny
kruche ciasto
1 szklanka mąki
5 łyżek cukru pudru
2 żółtka
100 g masła
szczypta soli
Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Następnie dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciastem wylepić formę (28x25), na dnie nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 15-20 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Przygotować masę makową. Do miski przełożyć zawartość puszki. Dodać rodzynki, jajka oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie zmiksować. Gotową masę odstawić. Jeśli używam domowej masy makowej dodaje tylko 2 jajka, nie dodaje rodzynek ani bułki tartej bo domowa masa ma dużo bakalii oraz jest gęsta i zwarta. Przygotować masę serową. Ser zmiksować z cukrem i jajkami na gładka masę. Dodać budyń waniliowy i jeszcze raz zmiksować. Na upieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Następnie na masę makową wyłożyć masę serową, ponownie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 45 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 150 i piec jeszcze 30 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu ciasto zostawić na godzinkę w piekarniku. Przed podaniem polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
***Przepis zmodyfikowałam aby zużyć całe wiaderko sera. Więc jeśli do masy serowej używam 1 kg sera to do podanych składników dorzucam jeszcze 1 jajko i 1 łyżkę cukru.
Ja żeby seromak był bardziej puszysty najpierw dodaje żółtka a później pianę z białek.
OdpowiedzUsuńPieczemy z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńBez, serniki i większość ciast piekę na funkcji góra-dół
UsuńPrzymierzam się do seromaku od czw lecz mamy gazówkę więc pytanie w jakiej temperaturze piec i jak długo???
OdpowiedzUsuńNie wiem jak działa piekarnik gazowy więc nie podpowiem,prosze piec tak jak inne ciasta. Każdy piekarnik piecze inaczej więc trzeba sobie samemu wypróbować/przetestować temperaturę i czas. Ja piekłam do momentu aż wierzch był dobrze zrumieniony.
UsuńMieszkamy w Niemczech i tutaj nie ma sera w wiaderku na sernik. Czy wie moze ktos czym go zastapic, jakis niemiecki odpowiednik?
OdpowiedzUsuńspeize kłark on jest bardzo dobry do sernika robilam i jest dobry
Usuń