Delikatny serniczek trochę oszukany bo na bazie bitej śmietany i musu truskawkowego. Jest przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu a do tego szybko znika:)
składniki:
masa truskawkowo-śmietankowa
2 galaretki truskawkowe + 500 ml wody
300 ml śmietanki 30 %
300 g truskawek
na wierzch
1 galaretka truskawkowa + 400 ml wody
truskawki
oraz
biszkopty do wyłożenia formy
Masa śmietankowo-truskawkowa:
Każdą z galaretek rozpuścić w szklance wody (250 ml), każda osobno. Galaretki odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki. Truskawki zmiksować na mus. Następnie dodać jedną tężejącą już galaretkę i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno a następnie połączyć z drugą tężejącą galaretką. Obie masy dokładnie połączyć. Na dno tortownicy wlać trochę masy aby tylko pokryła biszkopty i wstawić na kilka minut do lodówki, aby masa lekko stężała. Dzięki temu biszkopty przykleją się do dna. Potem wylać resztę masy i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Na wierzch:
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy masa śmietanowo-truskawkowa lekko stężeje na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i zalać galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby masy dobrze stężały.
Serniczek podany na dużym talerzu z kolekcji Agawa Gold Porcelana Bogucice a mały kawałek na talerzyku z kolekcji Sardynia Porcelana Bogucice
Pychotka
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobilam! Pycha! Lepszego nie jadłam!!!!
OdpowiedzUsuńA truskawki mogą być mrożone
OdpowiedzUsuńTak, tylko do masy trzeba je rozmrozić.
Usuń