Proste puszyste placuszki drożdżowe idealne na kolację lub słodki obiad. Do ciasta dodałam starte jabłka ale można też dodać jakieś inne drobne owoce lub pokrojone w drobną kosteczkę albo zrobić wersję bez owoców i podać je już z gotowymi placuszkami.
składniki:
500 g mąki pszennej typ 500
1,5 szklanki letniego mleka
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 jajko
2 duże jabłka
olej do smażenia
Do miski pokruszyć drożdże. Dodać cukier oraz pół szklanki mleka i wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Odstawić na ok 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić. Do miski z zaczynem dodać pozostałe mleko, jajko, cukier waniliowy i mąkę. Wyrobić ciasto. Następnie dodać starte jabłka i ponownie wyrobić. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. Gdy ciasto wyrośnie rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać po łyżce ciasta, łyżką uformować placuszek. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem, same lub z dżemem czy frużeliną.
Oj zawsze mi smakowały. Trzeba będzie zrobić.
OdpowiedzUsuńJakie puszyste, mniam!
OdpowiedzUsuńkocham takie puszyste i grube :)
OdpowiedzUsuńja daję kwaśne mleko są bardziej kruche.
OdpowiedzUsuńdziękuję za podpwiedź, chętnie kiedyć wypróbuję
Usuńaja daję pół na pół mleko i kefir
UsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńProbuje. .dzisiaj...zobaczymy jaki wyjda
OdpowiedzUsuńCzy da się zastąpić drożdże świeże sproszkowanymi? Jeśli tak to w jakich ilościach? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja używam głównie świeżych ale mozna zamieniać na 25 g drożdży świeżych przypada 7-8 g tych suchych instant
UsuńSą pyszne właśnie zrobiłam. Mój synuś zajada je z nutella��
OdpowiedzUsuńUwielbiam racuchy. :)
OdpowiedzUsuńMam taki sam talerzyk. Jest na nim róża, prawda?
tak jest różyczka :)
UsuńWłaśnie je robię :-) Są pulchniutkie i pyszniutkie :-) Dzieci zajadają ze smakiem ;-) Dziękuję za przepis :-)
OdpowiedzUsuńWYBITNE !! zjadłam, pychota, pulchniutkie, zrobiłam z porcji x2 ciasto się nie kończy i smażenia nie ma końca, ale rodzinka mega zadowolona.
OdpowiedzUsuńNU
wow dwie porcje to cała masa racuchów :)
UsuńA czy takie racuchy sa dobre na nastepny dzien? Czy tylko prosto z patelni? Szukam pomyslu co by dac synkowi do szkoly na drugie sniadanie.
OdpowiedzUsuńNajlepsze od razu prosto z patelni ale na drugi dzień tez sa zjadliwe aczkolwiek nie wiem czy dziecku będa smakować.
UsuńMIAM MIAM ZEBY KTOS PRZYSZEDŁ DO MNIE I JE ZROBIŁ.CHETNIE BYM ZE TRZY ZJADŁA,RECE BOLA
OdpowiedzUsuńCzy zamiast świeżych drożdży można dodać suszone? I ile wtedy?
OdpowiedzUsuńTak drożdże mogą być i świeże i suszone, 1 opakowanie suchych tam jest chyba 7 lub 8 gram=25 gram świeżych.
UsuńBardzo lubię takie racuszki, trzeba będzie zrobić!
OdpowiedzUsuńMonia, dużo wychodzi z tej porcji?
OdpowiedzUsuńZalezy jaka wielkości racuchów, śednio 2 duże talerze rcuch ow takich jak na zdjęciu.
UsuńRobiłam podobne ale te wyglądają rewelacyjnie
OdpowiedzUsuń