składniki:
biszkopt
biszkopt
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
zielona masa budyniowa
1 l zielonego soku typu "kubuś"
3 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka)
zielona masa budyniowa
1 l zielonego soku typu "kubuś"
3 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka)
2 łyżki cukru
oraz
350 ml śmietanki 30 %
2 opakowania ciastek "delicje" ok 300 g
2 galaretki agrestowe
350 ml śmietanki 30 %
2 opakowania ciastek "delicje" ok 300 g
2 galaretki agrestowe
Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną piane i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem a na koniec ubitą pianę. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut. Upieczony biszkopt wystudzić.
Przygotować zieloną masę budyniową. Odlać szklankę soku i wymieszać w nim budynie w proszku. Pozostały sok zagotować z cukrem. Gdy sok się zagotuje wlewać powoli rozmieszane w soku budynie, energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudy. Zieloną masę trochę przestudzić i wylać na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Gdy przestygnie i będzie letnia ułożyć na niej ciastka delicje lekko wciskając w masę, ciastka układamy warstwą czekolady do góry. Ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia.
Jedną galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wody, drugą rozpuścić zgodnie z przepisem w 500 ml wody. Odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić i połączyć z tężejącą galaretką rozpuszczoną w 250 ml wody. Masę wyłożyć na zieloną masę z delicjami. Wyrównać i odstawić do stężenia. Gdy śmietankowa masa stężeje wierzch zalać drugą przygotowaną galaretką i ponownie odstawić do stężenia.
Jedną galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wody, drugą rozpuścić zgodnie z przepisem w 500 ml wody. Odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić i połączyć z tężejącą galaretką rozpuszczoną w 250 ml wody. Masę wyłożyć na zieloną masę z delicjami. Wyrównać i odstawić do stężenia. Gdy śmietankowa masa stężeje wierzch zalać drugą przygotowaną galaretką i ponownie odstawić do stężenia.
Aktualnie mam to ciasto w swoim domu :) Wszystkie dzieciaki są nim zachwycone ;) Dorośli zresztą też.
OdpowiedzUsuńJedyna różnica jest taka, że do galaretki dodałam zielone winogrona.
To jedne z naszych ulubionych ciast, znika błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka- smakuje nie tylko dzieciom:)))
OdpowiedzUsuń