Warzywny dodatek do obiadu musi być nawet w najprostszej postaci jak ta surówka. Czerwona kapusta i marchewka oraz trochę oleju i soku z cytryny i nic więcej nie potrzeba.
składniki:
1/2 główki czerwonej kapusty (ok 1 kg)
3-4 marchewki
olej rzepakowy
2 łyżki oleju sezamowego
sok z cytryny do smaku
Czerwoną kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy do warzyw. Można posolić i odstawić a potem odcinać ze soku aby kapusta zmiękła, ja jednak wolę taką chrupiącą. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poszatkowaną kapustę i startą marchewkę dokładnie wymieszać. Solidnie skropić olejem sezamowym i rzepakowym oraz sokiem z cytryny. Ponownie wymieszać.
Polecam też:
Surówkę z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem
Uwielbiam ją.
OdpowiedzUsuń