Naszła mnie ochota na zupkę cebulową więc zrobiłam sobie taką swoją wersję z kluseczkami tartymi. Wyszła na prawdę pyszna i szybko zniknęła z talerzy.
składniki:
700 g cebuli
1 łyżka masła
1,7 l bulionu
1 czubata łyżeczka tymianku
2 listki laurowe
1 szklanka kluseczek tartych
Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Podsmażyć na maśle, dosyć długo aby nabrała lekko brązowej barwy ale żeby się nie przypaliła. Następnie podsmażoną cebulę przełożyć do garnka. Zalać bulionem, dodać tymianek i listki laurowe. Przykryć, zagotować i gotować ok 10 minut. Potem dodać tarte kluski i gotować jeszcze 15 minut aż kluseczki będą miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać nieco bulionu.
Polecam też:
Zupę cebulową zapiekaną pod ciastem francuskim
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNa jakim bulionie ja gotujesz? słyszałam, że najlepszy bedzie wołowy
OdpowiedzUsuńBulion z kości wieprzowych i warzyw.
Usuń