składniki:
2 średnie piersi z kurczaka
sól
pieprz
suszone śliwki kalifornijskie
3-4 garście sałaty, u mnie rukola i roszponka
1 pomarańcza
sos
4 łyżki oleju rydzowego Semco
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
Każdą pierś kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa. Następnie rozbić, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa ułożyć kilka suszonych śliwek i zwinąć w roladkę. Każdą roladkę zawinąć w folię spożywczą. Końce dobrze zwinąć tak jak cukierka i dodatkowo związać sznurkiem. Odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie do garnka wlać wodę i zagotować. Wrzucić roladki. Od czasu zagotowania gotować ok 20 minut. Po ugotowaniu odwinąć z folii o pokroić pod skosem. Na talerzach ułożyć sałatę. Na sałacie ułożyć cząstki pomarańczy a na pomarańczy pokojone ugotowane roladki. Składniki sosu dokładnie wymieszać, ja robie to w małym słoiczku. Całość skropić sosem i podawać.
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuńI do tego sosik śliwkowy super sprawa.
OdpowiedzUsuń