składniki:
biszkopt
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
5 łyżek kakao
5 jajek
1/2 szklanki drobngo cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa
500 g kremowego sera białego, ja użyłam Wieluń z wiaderka
200 g miękkiego masła
5 łyżek cukru pudru
masa śmietankowa
300 ml śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone
starta czekolada
oraz
2 słoiczki konfitury porzeczkowej ( słoiki o pojemności ok 350-400 ml )
Biszkopt
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlać wodę i olej. Dodać 3/4 szklanki cukru oraz kakao i zagotować aby cukier się rozpuścił. Masę wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodać 1/2 szklanki drobnego cukru. Ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żóltka i krótko ubijać, tylko do połączenia składników. Potem wlac wystudzoną masę. Ponownie wszystko krótko ubijac aby składniki sie połączyły. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką. Przygotować blachę o wymiarach 35x25. Dno blaszki wyłozyc papierem do pieczenia, wyłożyć tylko dno więc papier należy dociąć. Boków nie wykładamy papierem ani niczym nie smarujemy. Do przygotowanej blaszki przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Upieczony biszkopt wystudzić przy uchylonym piekarniku.
Masa serowa
Miękkie masło zmiskować z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać serek. Całość miksować aż składniki się połączą.
Masa śmietankowa*
Serek mascarpone przełożyć do miski, krótko zmiksować aby serek nie był taki zbity. Następnie dodać śmietankę. Całość ubijać aż uzyskamy gęsty krem. Masy nie dosładzałam już cukrem bo jest wystarczająco słodka.
Złożenie ciasta
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden blat ułożyć na cieście. Posmarować solidnie konfiturą porzeczkową (u mnie jeden słoik na jeden blat). Następnie wyłożyc mase serową i ładnie wyrównać. Przykryć drugim blatem. Również posmarować go solidnie konfiturą porzeczkową. Na wierzch wyłożyć masę śmietankową. Ładnie wyrównać i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem wystawić wcześniej z lodówki.
*Masę śmietankową zrobiłam z serka mascarpone i śmietanki ale można użyć samej śmietanki (ok 500 ml) tylko trzeba ją usztywnić żelatyną lub śmietan-fixem.
Wspaniały porzeczkowiec Ci wyszedł! Mnie to raz wychodzą takie warstwowce, a drugi raz nie wychodzą :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na przekładańca :) jeszcze takiego ciasta nie jadłam :) na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńMoniko chcę Ci doradzić aby przy pieczeniu biszkoptu dodać do żółtek łyżkę octu i proszek do pieczenia, oraz nie wyjmuj biszkoptu tak od razu z piekarnika .Pozdrawiam Katarzyna
OdpowiedzUsuńDziekuję za wszelkie rady:) Cały czas ćwiczę i coraz lepiej mi idzie jak widać i coś wychodzi więc jakoś pójdzie z górki.
UsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda :) pychotka :) https://ciastaztradycjami.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńTo moje ulubione ciasto... Zawsze wyjdzie...
OdpowiedzUsuńCzy śmietanę słodka trzeba najpierw ubić i dopiero dodać serek marscapone czy od razu wszystko miksować?
OdpowiedzUsuńTak jak podałam w przepisie. Najpierw serek do miski i krótko miksuje aby nie był taki zbity. Dolewam śmietankę i razem wszystko ubijam.
UsuńCzyli te dwie masy połączyć
OdpowiedzUsuńJakie dwie masy?
UsuńCiasto wyśmienite. Palce lizać
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńPychotka, zrobiłam 😁 polecam
OdpowiedzUsuń