Sezon pomidorowy więc pomidorowa ze świeżych pomidorów musi być. Polecam pyszny krem z dodatkiem cukinii. Gęsty, kremowy i przepyszny, że nie potrzeba już żadnych dodatków.
składniki:
2 kg mięsistych pomidorów
600 g obranej i wydrążonej z pestek cukinii
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
ok 750 ml bulionu, u mnie drobiowy
sól,pieprz
bazylia
kilka łyżek śmietanki 30 %
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, wyciąć zgrubienia po ogonkach i pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię pokroić w średnią kostkę. Czosnek pokroić w plasterki a cebulę w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło. Wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek i smażyć chwilę aż czosnek zacznie pięknie pachnieć. Następnie dodać pomidory i całość jeszcze smażyć kilka minut. Potem dodać cukinię i wlać bulion. Gotować aż cukinia będzie miękka. Garnek zestawić z ognia. Zupę zmiksować blenderem na krem, ewentualnie jakby była za gęsta można dolać jeszcze bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Na koniec dodać kilka łyżek śmietanki, dla smaku i koloru. Jeszcze raz zmiksować blenderem.
Polecam też:
Zupę krem z cukinii z koperkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz